Moj profil

Uskrsna pogača

360 minuta
54

Šaljem vam kraljicu uskrsnog stola. Godinama sam ju isprobavala, mjenjala i upoznala baš kako treba.

Šaljem vam kraljicu uskrsnog stola. Godinama sam ju isprobavala, mjenjala i upoznala baš kako treba.

Sastojci

za
kolači
130-150 gr šećera
7 dkg rastopljenog i prohlađenog maslaca
1 svježi kvasac
pola vrećice suhog digo kvasca
1 žličica šećera
1 velika žlica kiselog vrhnja
2 žlice ružine vodice+arome kruškovca ili sirnice
korica naranče+limuna
sok od iscjeđene naranče
3 žlice ruma+prošeka

Priprema

1.

)U posudi na pari izmiksajte 3 žutanjka i šećer s vanilin šećerom (smjesa mora biti topla), dodajte likere, korice voća, sok od iscjeđene naranče. Stalno miksajte. Dodajte rastopljeni maslac i lagano promiješajte.

2.

)U posebnu posudu prebacite jajčanu smjesu (može ostati i u istoj ako je dovoljno velika) i dodajte lagano trećinu brašna, sol, pa dignuti kvasac i digo kvasac u 125 ml mlakog mlijeka i žličici šećera, kiselo vrhnje, te izmiksajte mikserom nastavcima za miješenje. Dodajte čvrsto izrađen snijeg od bjelanjaka i sad mijesite rukama strpljivo dalje. Postepeno dodavajte brašno i mijesite. Kad osjetite da je tijesto dovoljno zamiješano (ne smije biti ni premekano, ni pretvrdo ; kao za buhtle recimo), ali se i dalje lijepi za ruke i posudu, nauljite ruke i lagano napravite kuglu. Pomozite si s mrvu brašna ako treba i to na mjestu gdje se lijepi za podlogu. Vrlo je važno da ne posustanete ako se tijesto lijepi. Najbolje će biti da uzmete špatulu i odlijepite brzim pokretom onaj dio koji se lijepi. S dizanim tijestom morate imati žustra, brza odizanja od podloge, inače ćete se skroz zalijepiti.

3.

)Stavite tijesto u čistu i dobro nauljenu posudu (dno i rubovi). Nauljite i pogaču s gornje strane da ne uhvati koricu, pokrijte plastičnom folijom, zatim dekom i neka se diže cca 3 sata.

4.

)Kad se digla, nježno ju premjesite (ne pritiščite prejako) i dodajte još malo brašna ako se lijepi i to opet samo na mjestima gdje se hvata za podlogu. Namažite s malo ulja gornju površinu i stavite ponovno dizati da udvostruči volumen. 5)Kad se digne (cca za jedan sat), laaagano premijesite (osjetit ćete kako pogača „puše“) i kuglu stavite u posudu za pečenje torte (manji kalup) koju podložite masnim papirom na dnu i sa strane.

5.

)Pustite da se još malo diže treći put dok lijepo ne udvostruči volumen Sada dizanja idu sve brže. Pogaču zarežite škarama s tri strane i premažite samo bjelanjkom (kora će biti fino mekana). Žumanjak sačuvajte. Pecite na 150° 45 minuta.

6.

)Tijekom pečenja stavite preko pogače (obično nakon 20 minuta) Al foliju da ne zagori i nastavite peći. Pogača mora uhvatiti samo onu nježnu svijetlo smeđu boju.

7.

Pet minuta prije kraja pečenja izvadite pogaču i premažite ju preostalim žumanjcem, prošekom i s puuuuno šećera. Vratite u pećnicu. Vruću pogaču premažite prošekom ili ružinom vodicom i pospite vanilin šećerom. Stavite ju na rešetku za hlađenje, pokrijte Al folijom i krpom. Kad se ohladi zavežite ju u najlon vrećicu na kojoj napravite malu rupicu da vlaga ne pojede kraljicu. Sretan vam Uskrs!

Posluživanje

op.a. počela sam ju pravit u 8 i 30 ujutro, spekla se u 15 i 30!

najbolje pravit ujutro u miru. prostorija u kojoj radite pogaču mora biti topla!

  • Uskrs(4)
  • Pogače(2)
  • Pinca(2)
  • Sirnica(2)
  • Sirica(1)
  • Uskrsna-pogaca(1)
  • Pogača(1)
  • Uskrasna-pogaca(1)

11

Evo spremam se napraviti ovu ljepoticu i darovati frendici!

kako je divna i mirisna....

izgleda divno, pravicu je jendom sa Tangzhong starterom :), samo iz fazona.....🙂

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)