Moj profil

Lazanje

266

Mislim da nema osobe kojoj se lazanje ne sviđaju. I premda ih svatko pravi na svoj način, po onom "pravom" receptu, ne postoji univerzalni ni originalni recept. Istina je da ga svaka domaćica ili profesionalni kuhar pravi po svom receptu i ukusu.

Mislim da nema osobe kojoj se lazanje ne sviđaju. I premda ih svatko pravi na svoj način, po onom "pravom" receptu, ne postoji univerzalni ni originalni recept. Istina je da ga svaka domaćica ili profesionalni kuhar pravi po svom receptu i ukusu.

Sastojci

mesni ragu (ili Bolonjski umak)
oko 1/2 kg mljevenog mesa (goveđeg ili miješanog)
50 g mesa svježe kobasice (ili slanine ako više volite)
1-2 mrkve
1 stapka celera
1 glavica crvenog luka
2 češnja češnjaka
3-4 lista lovora
1/2 čaše vina
1 žlica dvostrukog koncentrata rajčice
umak Bešamel
60 g maslaca
60 g brašna
1/2 litre juhe od mesa (ili povrća)
250 ml mlijeka
sol, papar, ribani muškatni oraščić
Ostali sastojci za lazanje
tjestenina (svježa ili suha)
oko 100 g polutvrdog sira (npr. Provola, scamorza)

Priprema

Za RAGU.
1.

Usitnite u multipraktiku (ili naribajte) luk, mrkvu i celer. Popržite na 3 žlice maslinovog ulja da povrće omekša. Dodajte namrvljeno meso kobasice pa popržite. Umiješajte i meso, pa miješajući popržite dok meso nije više ružičasto. Posolite i popaprite. Ulijte vino i pustite da ispari. Dodajte sitno nasjeckan (ili protisnut kroz tijesak) češnjak, lovor i žlicu koncentrata od rajčice. Promiješajte i kuhajte 1-2 minute.

2.

Počnite dodavati pasiranu rajčicu razrijeđenu s toplom vodom (ja je razrijedim otprilike 1/2 l rajčice – 250 ml vode/ili juhe). Ja je dodajem postepeno, po potrebi, ne sve od jednom, ovisno o gustoći koju želim postići.

3.

Kuhajte polupoklopljeno oko 1-1,5 sat na srednjoj/niskoj temperaturi.

Za BEŠAMEL
1.

U dubljoj posudi rastopite maslac pa na njemu popržite brašno (neka ostane svijetlo). U tankom mlazu ulijevajte toplu juhu, neprestano miješajući ručnom žicom da se zapržak rastopi i dobijete glatku tekućinu bez grudica. Dodajte sad mlijeko i vrhnje (neka budu sobne temperature ili sasvim malo zagrijani) uvijek u tankom mazu i neprestano miješajući.

2.

Kuhajte dok se umak ne zgusne, neprestano miješajući žicom da ne zagori i ne stvore se grudice. Umak ne treba biti pregust, jer će se zgusnuti hlađenjem. Posolite, popaprite i dodajte naribanog muškatnog oraščića po ukusu. Kad ste isključili vatru, umiješajte naribani parmezan i dobro promiješajte da se sir istopi.

3.

Umak pripremite kad je ragu već gotov i spremni ste slagati lazanje.

Priprema LAZANJA.
1.

Naribajte na sitni ribež parmezan, a nasjeckajte ili naribajte krupno sir. Ako koristite suhu tjesteninu, prvo je prokuhajte minutu-dvije u slanoj vodi kojoj ste dodali žlicu ulja (da se tjestenina ne zalijepi), pa ostavite na čistoj krpi/stolnjaku da se ocijedi i prosuši. Ja svježu tjesteninu ne kuham i uvijek bude savršeno mekana.

2.

U duboku posudu (vatrostalnu, keramičku ili po izboru) stavite na dno malo mesnog ragua i malo bešamela. Slažite sloj tjestenine, po njemu stavite prvo mesni ragu (odstranite lovor), malo sira (provole), tanki sloj bešamela i naribani parmezan.

3.

Ja obično pravim lazanje s 4 sloja tjestenine, na zadnji stavim samo bešamel i obilno pospem parmezanom. Ako volite deblje lazanje, nastavite slagati dok ne potrošite sav materijal, i završite uvijek s bešamelom i parmezanom.

4.

Pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 1/2 sata. Ako počne prerano tamniti na površini, smanjite temperaturu na 180°C.

5.

Ispečene lazanje ostavite da odmaraju barem 1/2 sata, da se sir i bešamel malo stegnu, pa će biti lakše rezati i poslužiti ih.

Posluživanje

U Emiliji Romagni, domovini tjestenine s jajima i Bolonjskog umaka (ragua), lazanje se prave s mesnim raguom i bešamelom, u Napulju na primjer, pravi se s mesnim okruglicama i sirom, bez (ili s malo) bešamela.
Dakle ovo je “moj” recept u kombinaciji s onim moje (talijanske) svekrve.
Ja obično napravim veću količinu, pa kad se ohladi podijelim na manje porcije i zamrznem. Po potrebi ih onda odmrznem i zagrijem u pećnici.

I još malo slika:
Priprema mesnog ragua
Priprema bešamel umaka
Slaganje lazanja

  • Lazanje(20)
  • Pašta(2)
  • Always(1)
  • Lazanje-bz-dajana-d(1)
  • Lazanje-dajanad(1)
  • Pasta-lazanji(1)
  • Mijesano-mljeveno(1)
  • Lunch-is(1)
  • Probati(1)

31

Ovo je najbolji recept za lazanje.u korake..savršen! Neodoljiv!!!!

Za prethodni vikend sam pravila lazanje po ovom receptu i sa onim raguom tvojim koji sam zamrzla. Dugo je trajao 😉 sad moram opet kuvati.Ovaj put ću duplu meru. Inače sam pravila sve po receptu, čak sam i Provolu imala (kod nas je skupa i retko je ima). Inače sam umesila testo od 3jajeta i 300gr brašna, nisam bila sigurna hoće li to biti dosta, previše ili malo...Recept je odličan, ne menjam ga 😁

Hvala na izvsnom receptu!To su lazanje!!!

Ovako je ispalo drugima