Moj profil

Domaci kruh

180 minuta
314

Miris domaceg kruha podsjeti me na djetinstvo, kada je moja baka mijesila ovaj kruh. Moje bake vise nema, ali ja svoj djeci cesto pravim domaci kruh, da jednog dana u starom koferu uspomena ponesu miris ovog kruha.

Miris domaceg kruha podsjeti me na djetinstvo, kada je moja baka mijesila ovaj kruh. Moje bake vise nema, ali ja svoj djeci cesto pravim domaci kruh, da jednog dana u starom koferu uspomena ponesu miris ovog kruha.

Sastojci

za
KRUH I PECIVA
Mjera je salica od 2,5 dcl
1 1/5 salica crnog brasna
2 kasikice suhog kvasca
4 kasikice soli
4, 1/2 salice mlake vode
1/4 salice maslinovog ulja

Priprema

1.

U zdjelu dodajte polovicu vode od ukupno navedene klicine, u to polako dodajte brasno kojeg ste pomjesali sa kvascem i soli ( Tijesto nemojte mjesiti rukom vec ga mjesajte sa kutlacom ili ga izradite sa mikserom.) Naizmjenicno dodajite brasno i vodu i izmutite mekano tijesto (kao za krafne). Uzmite ulje dobro namazite tijesto i od tijesta napravite loptu. Tijesto premjestite u cistu nauljenu posudu pokrite prozirnom folijom i ostavite da nadolazi. Kad se tijesto udvostrucilo ponovo ga malo premjesite (nemojte gnjeciti rukama). Ponovo nadoslo tijesto izrucite na dobro brasnjavu radnu plohu, podjelite na tri dijela oblikujte struce i premjestite na pobrasnjeni pek papir i opet ostavite petnaestak minta da kruh nadolazi (sve ovo radite po mogucnosti sa spatulom jako je bitno da se tijesto puno ne gnjeci rukama , ovo zbog toga da se prilikom gnjecenja tijesta nerazbiju mjehurici koji ovaj kruh cine izdasnim i mekanim). Pecnicu skupa sa plehom ugrijte na 22OC , na dobro ugrijani pleh stavite kruh zajedno sa pak papirom i pecie 45 minuta. Ispeceni kruh izvadite iz pecnice i zamotajte u krpu da malo odmekne.

Posluživanje

Od ove kolicine ja napravim tri kruha i obicno ga zamrznem. Osim crnog brasna u ovaj kruh mozete nadodati brasno po vasem izboru, s time da proporcionalno tome smanjujete klicinu bijelog rasna

  • Kruh(8)
  • Kruh i peciva(3)
  • Leb(1)
  • Domaći kruh(1)
  • KRUH I POGAČE(1)
  • Fini-kruhici(1)
  • Kvasac-kruh(1)
  • Slano-razno(1)
  • Hleb-domaci-kruh(1)

27

Ovo je gotovo tekuće tijesto i ne znam kako je vama uspjelo da ga bilo kako formirate. Brašna (8 i pol šalica od 2,5 dl) ima oko kilu i 200 gr, a vode (4 i pol šalice od 2,5 dl)  litru i 1 dl. što je nemoguč omjer za tijesto za kruh.Brašno i voda su gotovou omjeru 1:1, pa molim one kojima je to uspjelo da mi objasne kako.

Ja sam takodjer probala,genijalan ja sam kombinirala crno i bijelo brasno...hvala na receptu,ide u omiljene.

moze li se raditi sa svjezim kvascem, kakav onda kruh ispada?

Ovako je ispalo drugima