Moj profil

Torta od sira i višanja

60 minuta
29

Izmišljena torta…

Izmišljena torta…

Sastojci

Biskvit
6 žlica šećera
6 žlica brašna
6 žlica hladne vode
Krema
200 g šećera
2,5 dl mlijeka
po želji nagratana kora limuna
I još
5-6 žlica marmelade od višanja

Priprema

1.

Za biskvit žumanjca umutite sa šećerom, dodati brašno s praškom za pecivo, vodu i snijeg od bjelanaca. Peći u velikom plehu na papiru za pečenje 15 minuta na 180°C. Vruće zaviti u rolatu i ostaviti da se ohladi. Kad se ohladi premazati marmeladom ili džemom od višanja i čvrsto urolati. Kasnije prilikom slaganja torte, rolat izrezati na 26-28 tanjih fetica.

2.

Za kremu žumanjke umutiti sa šećerom, vanilin šećerom i nagratanom korom limuna (ja nisam stavljala limunovu koricu nego maraskino kasnije u hladnu kremu, vi odaberite po želji i jedno i drugo paše, ali oboje bi bilo previše). Kuhati u mlijeku nekoliko minuta nakon što uzavre stalno miješajući. Ostaviti da se prohladi.

3.

Želatinu pripremiti po uputi na omotu (ja sam korisila u prahu, najprije sam je stavila u hladnu vodu da nabubri i zatim otopila na laganoj vatri da ne prokuha) i dodati je u mlake žumanjke. Sir dobro izmutiti mikserom da postane kremast, dodavati postupno žumanjke sa želatinom i na kraju žlicu po žlicu dobro izbaćenog vrhnja za šlag.

4.

Srednje veliku okruglu zdjelu obložiti prozirnom folijom i poredati fetice rolate gusto po stijenkama, ali ostaviti 7-8 fetica za vrh. Staviti malo kreme, ubaciti dio ocjeđenih višanja iz kompota i tako sve do vrha dok ne potrošite i višnje i kremu. Na kremu pažljivo posložiti preostale fetice rolate tako da prekriju vrh zdjele. Pokriti prozirnom folijom. Ostaviti u hladnjaku barem 12 sati da se dobro ohladi i krema stisne.

5.

Pjat na koji ćete servirati tortu čvrsto prislonite na vrh zdjele i okrenite. Uklonite foliju i uživajte u ovoj voćnoj poslastici.

Posluživanje

Može se koristiti i neka druga vrsta voća, pa onda uskladite i marmeladu u biskvitu, npr. breskve, borovnice i sl.
Presjek...

  • Torte(2)
  • Višnje(2)
  • Cheesecake(1)
  • Rolat(1)
  • Voće(1)
  • Torte-kolaci-voce(1)
  • Torte-kolaci-sir-jogurt(1)

7

izgleda famozno

krasna je

Hvala, drage moje… recept sam dobila od jedne gospođe (ispod slike sam napisala cijelu priču) koja ga je izmislila. Stvarno je dobra, osvježavajuća, dovoljno slatka, ne preslatka i prava ljetna.

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)