Moj profil

Torta od badema

27

Fina torta sa biskvitom bez brasna, kremom od bele cokoalde sa ukusom narance, i kremom od nara. Krema od nara je finog i neobicnog ukusa, ali boja mi se nije dopala, moze se umesto nara koristiti malina pa ce i ukus i boja biti dobri :) Kolicina je za jednu tortu, a kreme ostane i za jednu loptastu torticu.

Fina torta sa biskvitom bez brasna, kremom od bele cokoalde sa ukusom narance, i kremom od nara. Krema od nara je finog i neobicnog ukusa, ali boja mi se nije dopala, moze se umesto nara koristiti malina pa ce i ukus i boja biti dobri :) Kolicina je za jednu tortu, a kreme ostane i za jednu loptastu torticu.

Sastojci

Biskvit
100 g secera
3 kasike soka od narance
200 g badema
Krema od nara
660 ml soka od nara
6 vrhom punih kasika gustina
70 g putera
secer po ukusu, crvena boja (optional)
Bela krema
aroma narance
Ukrasavanje i sastavljanje
samlevena puffed rice
crveni kako puter
1 gumpaste orhideja+2 skeleton leves
sok narance+grand marnier

Priprema

1.

Za biskvit, umutite cvrst sneg od 4 belanca. Umutite 4 zumanca i jedno celo jaje sa secerom, limunovom koricom, aromom narance, i sokom od narance, pa umesajte bademe. Dodajte dve kasike snega od belanaca u masu od zumanaca, promesajte pa sve istresite u belanca i lagano spojite. Pecite u kalupu oblozenom pek papiromu ugrejanoj rerni na 180 stepeni. Gotovo izvadite iz rerne, ostavite da stoji par minuta pa onda iskrenite na restku, skinite kalup i odvojite pek papir.

2.

Za kremu od nara, umutite gustin i secer sa malo hladnog soka, ostatak stavite da prokuva, zakuvajte cvrstu kremu, umesajte puter i mesajte dok se ne rastopi. Po potrebi mozete dodati malo crvene boje ili zamenite sok od nara u celini ili delimicno sokom od malina. Boja ove kreme ako je samo od nara nije nesto iako je ukus fin. Umutite mikserom kad se ohladi.

3.

Za belu kremu, stavite slatko vrhnje za slag i aromu narance da prokuva, umesajte izlomljenu belu cokoladu i mesajte dok se ne rastopi. Ostavite da se ohladi i onda umutite mikserom.

4.

Biskvit presecite na cetiri kore. Stavite koru na tanjir, malo nakvasite sokom od narance i likerom od narance, premazite marmeladom od kajsija, kremom od nara, pa onda drugu koru, nakvasite, premazite marmeladom pa belom kremom, pa ponovite postupak sa trecom i cetvrtom korom. Premazite sa svih strana belom kremom pa je zagladite spatulom umocenom u vrucu vodu.

5.

Stavite da se prohladi, na vrh torte stavite sablon i zatim pospite sa samlevenom i prosijanom puffed rice (ona napuhnuta riza, kao u cokoladi sa rizom). Puffed rice se fino samelje tako da je bar deo dosta sitan (zato prosejati) pa moze sluziti za posipanje kad trebaju bele sare a ne zelite stavljati secer ili zbog ukusa ili da se ne bi topio. Pazljivo skinite sablon. Ovo je najbolje raditi kad nema nikog kod kuce, da se ne bi desilo da se ukljuci klima uredjaj na plafonu u krivom trenutku i da se prah razleti po celoj kuhinji i sara upropasti.

6.

Za cokoladne plocice sa strane, otopite kakao puter i namazite preko textured sheet za cokoladu ili fondant. Namazite vrlo tanko da bude samo u udubinama. Ostavite da se stegne. Otopite belu cokoladu i premazite preko kakao putera. Ostavite da se malo stegne, isecite nozem oblike i onda stavite u frizider ili zamrzivac da se skroz stegne. Odvojite i lepite oko torte po donjoj ivici.

7.

Uputstvo za izradu orhideje ima ovde Na orhideju pricvrstite dva skeleton leaves i utaknite u flower pick (moze i deblja slamka ako nemate flower pick).

  • Kremasti kolaci(1)
  • Krema(1)
  • Omiljene-torte(1)
  • Dekoraije(1)
  • Torte(1)
  • Fine torte(1)
  • Torte-bademi(1)

19

Alek, znam o čemu pričaš :), jedanput sam turistički bila u Kini i osjećala sam se kao đin svi su mi bili najviše do ramena, a nisam osobito visoka, čak naprotiv :)). Kupovni sok mi je praktičnije koristiti, mislila sam da se to ne smije :). Puno ti hvala za savjete oko gustina, probat ću tako. To sa cijediljkom sam radila, ali imam minijaturnu cijediljku tako da je to bilo poprilično mukotrpno, nas troje se izmjenjivalo i svi smo gunđali:)). Još jednom hvala, jedva čekam isprobati tortu, pa javim kako je prošlo… Pozdrav!

Ovde su veci uzasno skupi i slabo se nalaze, sve je minijaturno i stanovi i ljudi i kalupi za torte :)

Koristim kupovne sokove za kreme, mada ne vidim razloga zasto ne bi moglo od cedjenog soka (samo procediti kroz cediljku da bude glatka krema). Da se ne bi zgrudvalo, imas dva nacina. 1. Skinuti s vatre i vrlo lagano sipati smesu od gustina (u jako tankom mlazu) neprestano mesajuci pa onda vratiti na vatru i jos malo prokuvati takodje neprestano mesajuci. 2.Skinuti s vatre, uliti deo vruceg soka ili mleka u smesu sa gustinom neprestano miksajuci (ako se pravi krema sa jajima, posuda sa jajima treba da je malo veca jer ce da zapeni kad se doda vruca tecnost), i onda se cela smesa lagano ulije u vrucu tecnost preostalu u serpi, naravno neprestano mesajuci, serpa se vrati na vatru jos malo takodje neprestano mesajuci i to je to. I na kraju last resort i dirty trick metod ako bas nista ne pomogne pa ima grudvica – procediti kroz cediljku pre nego sto se ohladi.

Puno hvala na odgovoru. Nekako sam mislila da je jako mali kalup kad od 5 jaja ispadnu 4 kore :). Nema veze, ja nemam tako mali kalup, ali ću povećati mjeru. Vidjela sam da ima ovdje kupiti tih malih, a visokih kalupa, ali su više nego duplo skuplji od ovih većih :). Imam još jedno pitanje: kad koristiš sokove za kreme, da li je to od cijeđenog voća ili kupovni sok. Ja sam znala imati problema s kremama od gustina, ako ga dodam u vruće kao u tvom receptu znalo mi se užasno zgrudvati, to se nije dalo više smiksati. Imaš neki praktičan savjet? Puno hvala! Pozdrav.