Moj profil

Torta sa bananama

360

...fina i lagana voćna tortica…jedini novitet (bar za mene) je što sam prvi put pravila celu tortu sa žutim šećerom…

...fina i lagana voćna tortica…jedini novitet (bar za mene) je što sam prvi put pravila celu tortu sa žutim šećerom…

Sastojci

Kore
8 celih jaja
8 kašika žutog šećera
2 kašike mekog (glatkog) brasna
Fil
4 žumanceta
4 kašike žutog šećera
3 kašike brašna
1/2 litre mleka
125 g maslaca
2-3 kašike prah šećera
Ostalo
3-5 banana
2 ili šlaga
mleko za šlag

Priprema

1.

8 celih jaja umutiti sa 8 kašika šećera , lagano umešati 150g mlevenih oraha i 2 kašike brašna. Podmazati kalup, posuti ga brašnom i peći u rerni. Možete ovo raditi iz dva puta u okruglom kalupu, ali pošto ja više volim četvrtaste torte, radim u plehu, i to, naravski, odjednom.

2.

4 žumanceta i 4 kašike šećera mutiti mikserom, dodati 3 kašike brašna, pola litre mleka i kuvati na pari. Kad se fil ohladi dodati 125g maslaca umućenog sa 2-3 kašike prah šećera (ja ovaj šećer nisam dodavala).

3.

Ako ste pravili 2 okrugle kore, presecite svaku na još dve, tako da ukupno imate 4 kore, a ako ste u plehu, onda ih isecite kako vam je zgodno, ili da ih bude 4 ili 3 kom (zavisno kakav je pleh).

4.

Redjajte: koru, fil, pa kolutiće banana, preko zadnje kore ide samo fil.

5.

Odozgo ukrasite šlagom.

6.

Prijatno!

Posluživanje

Pošto od ove torte ostaje 4 belanceta, evo nekih predloga šta da uradite sa njima: Kolac od belanacaFini keksici od orahaLedeni desertMarshmallowAmarettini ili ih jednostavno zaledite u najlon vrećicama i koristite po potrebi.
Pošto sam ovog puta htela da napravim nešto manju tortu, smanjila sam količinu jaja sa 8 na 6 komada (samo kod kora, fil je ostao isti).

Evo ovako torta izgleda kod naše majstorice Mignonne
A ovako kod Ruze123

  • Torte(17)
  • Banane(11)
  • Vocne torte(4)
  • Torte voćne(2)
  • Torti(1)
  • Kolači voćni(1)
  • Print(1)
  • Rodjendan(1)
  • Super-torta(1)

58

MinaP, nije pitanja banalno, nema nikakvih problema, mozda nisam jasno napisala...znaci ovako...svakako jednu kolicinu mleka koju dodajes u umucena zumanca sa secerom i brasnom, dodaj hladnu, tako je manja sansa da se nesto zgrudva, mozes i dodati sve hladno i onda staviti da se kuva na pari, ali ako zelis da malo ubrzas proces, onda mozes drugi deo mleka da skuvas, odnosno dobro zagrejes i opet lagano zicom mesajuci dodas u jaja koja se vec kuvaju na pari, tako ce ici malo brze, nego da je sve bilo hladno...ako treba jos nesto, slobodno pitaj, veliki ti pozdrav saljem 🙂

Hvala za ovu divnu tortu ali jel moze jedno malo objasnjenje- da li mleko treba prvo dati da se prokuva pa onda zumnca i brsno dodati u to i sve kuhati na pari? Ili se dodaje hladno mleko? pretpostavljam da je za vecinu to banalno pitanje ali ja sam nemam iskustva 🙂

Dixon, hvala puno na isprobavanju torte, drago mi je da ti se dopala...sa ovom varijantom da posebno mutis belanca, a posebno zumanca nikako ne mozes da pogresis, ali ja ovu tortu pravim od malena na ovaj nacin, pa sam tako i napisala...a sto se tice duzine i temperature pecenja, na zalost mogu samo po secanju a ne precizno, jer sam napravila gresku i propust da zabelezim ovaj podatak...onako po secanju je to nekih 180 stepeni (uvek tako pecem kore za tortu) i to nekih 25 minuta...ako u skorije vreme budem ponovo pravila, potrudicu se da ispravim ovu gresku. Hvala ti puno i pozdrav 🙂

Ovako je ispalo drugima