Moj profil

Paradižot

156

Ima li šta lipše nego doć doma s mora, a u frižideru vas čeka hladni paradižot?

Ima li šta lipše nego doć doma s mora, a u frižideru vas čeka hladni paradižot?

Sastojci

maraskino ili rum

Priprema

1.

Razdvojiti žumanjke od bjelanjaka.

2.

Bjeljanke sa malo soli umutiti u jako čvrsti snijeg.

3.

Mlijeko staviti u plitku teću, dodati vanilin šećer i pustiti da zakuha. Sa žlicom vaditi bjeljanke i staviti ih kuhati u mlijeko.

4.

Na dno zdjele u kojoj ćete poslužiti paradižot natrgati kekse, poškropiti ih maraskinom ili rumom, te na njih naribati limunovu koricu.

5.

Kako su žličnjaci gotovi, tako ih slažite na kekse.

6.

Posebno (isto u teći) pjenasto umutiti žutanjke sa šećerom.

7.

Sada lagano dodavati vrelo mlijeko u teću sa žumanjcima i lagano promiješati, te staviti kuhati na laganu vatru da se malo zgusne (treba ostati tekuće) te neprekidno miješati.

8.

Zatim smjesu lagano uliti sa strane u zdjelu s keksima i bjeljancima.

9.

Po vrhu bogato naribati čokoladom, pa ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim prebacite u frižider.

10.

Mora se dobro ohladiti i jesti hladan.

Posluživanje

Još jedan omiljeni, tradicionalni dalmatinski desert.

  • Snenokle(5)
  • Paradizet(2)
  • Desert(1)
  • Žličnjaci(1)
  • Deserti - Snenokle(1)
  • Paradizot(1)
  • Zokijeve-noklice(1)
  • Snenokrle(1)
  • Kolači(1)

29

Također se slazem sa Rebeka73, nije mi uspio recept, odvojio se zumanjak od mlijeka i ostala mi je voda na dnu kolaca, i to poprilicno puno vode, te je zavrsio u smecu! Ne preporucam

Posebnost recepta su upravo te sitne "tajne" koje imalo bolja kuharica ili kuhar ima pri sebi, a nema ih u receptu, rutina u radu,  teško je jednom u godini raditi tortu i očekivati da će biti bolja od Bobisa

Recept je dobar i preporučam ga. Ali nije dovoljno jasno napisan. Nekoć davno znala sam raditi paradižot pa se sama nisam sjetila nekih stvari, a u receptu nisu napomenute pa mi paradižot uopće nije ispao dobro, da moguće je! Dakle valja napomenuti (a vidjela sam poslije, prekasno, da su u drugim receptima za paradižot napomenuli te stvari...) da žuta krema uopće neće zgusnuti i nema je potrebe puno držati i miješati. Ja sam je miješala  u vrućem mlijeku 10 ak minuta i dogodila se sirutka, jaje i tekućina su se odvojili....loše loše! Dakle valja napomenuti da miješati treba svega 2,3 minute, da se to dvoje sjedini- mlijeko i mješavina jaja. Budete li duže miješali- propast. Dakle reći da će se zgusnuti, i onda čovjek miješa te miješa i čeka da se zgusne, to se neće dogodili i kriva je slika. Ostaje rijetko i tekuće, i to je ok za ovaj recept. Dakle miješati max 2,3 minute!

Osim toga za početnika, treba reći i kad je to kuhani snijeg gotov! Dakle gotov je za 20 ak sekundi, samo malo naraste i odmah se može vaditi.

Inače da kažem opet, recept je super, naribana korica limuna je pun pogodak, ja sam posula čokoladnim mrvicama, savršeno! nažalost jaja krema nije dobro ispala, no ipak je jako ukusno. I radit ću opet po ovom receptu. O da, i morate imati na umu da vam treba malo veća posuda, ne obična za salatu, nego malo veća, tu ima litra kreme a i bjelanjca se napušu! pa još keksi....ja sam kekse umočila malo u prošek 🙂 dobro je ispalo. Hvala na receptu, ali ipak nadopiši ove stvari, jer ne gledaju svi komentare. Za recept napisati najvažnije su takve tips and tricks! i veličina posude!

Ovako je ispalo drugima