Moj profil

Ekleri

56

Recept za tijesto je od mame a mozda jos i od bake a fil je moja izmisljotina. Rezultat je takav da i pored toga sto ih ja napravim prilicno velike obicno se jedu dva za redom

Recept za tijesto je od mame a mozda jos i od bake a fil je moja izmisljotina. Rezultat je takav da i pored toga sto ih ja napravim prilicno velike obicno se jedu dva za redom

Sastojci

Tijesto
250 ml vode
250 g margarina ili masti
250 g brasna
7-8 jaja
Fil
20 gr zelatina
250 gr margarina
250 gr prah secera
4-5 kesica vanile
1/2 l mlijeka
2 slag kreme vanila
2 slag kreme vanila
100-150 gr cokolade
3 kasike ulja

Priprema

1.

Skuvati vodu i margarin da prokljuca a margarin se otopi, dodati brasno, promijesati pa skloniti sa ploce.

2.

Kad se malo prohladi dodavati jedno po jedno jaje uz mijesanje tako da se dobije glatko i sjajno tijesto koje ne smije da se razliva.

3.

Na podmazanom plehu spricem za tulumbe istiskivati stapice tijesta duzine jedno 7-8 cm i peci u zagrijanoj rerni na 220 C da fino porumene. U toku pecenja rernu ne otvarati.

4.

Puding skuvati u mlijeku sa vanilom, dodati mu margarin, promijesati, dodati zelatin koji treba prethodno natopiti u vodi, promijesati i ostaviti da se ohladi.

5.

Jaja umutiti sa secerom (ko se boji salmonele moze i da ih skuva na pari ali onda nije potrebno koristiti kristal secer vec moze i obicni), dodati puding, promijesati pa dodati slag krem umucen prema uputstvu sa kesice. Krema odmah nece biti dovoljno gusta da bi se istiskivala u eklere ali je treba ostaviti u frizider neko vrijeme 30 min- 1h da postigne odgovarajucu gustinu da bi moglafino da se drzi kad se istisne. Voditi racuna o tome da se krema ne stegne u potpunosti prije filovanja.

6.

Posebno umutit jos dva slag krema.

7.

Cokoladu istopiti i pomijesati sa uljem.

8.

Svakom ekleru odrezati poklopac koji treba umociti u cokoladu i ostaviti da se cokolada stegne.

9.

Eklere puniti spricom prvo filom pa preko fila nanijeti i malo slag krema takodje spricom. Poklopiti poklopcem od tijesta i ostaviti u frizider nekoliko sati da se krema potpuno stegne.

Posluživanje

Ima malo vise posla oko njih ali se isplati jer se smazu brzinom svjetlosti i svi traze repete i recept. Ja sam ovaj put kristila 10 gr obicnog zelatina i jos jednu kesicu instant zelatina koji ocigledno nisam umjela koristiti jer mi je fil bio malo rjedji kao da ga nisam ni stavljala pa slika nije bas kakva bi mogla biti ali su bili tako ukusni da razmisljam o tome da iduci put stavi samo 10-15 gr zelatina.

  • Ekleri(4)
  • Kolači(2)
  • Masta(1)

9

Tvoj me link ispod slike princezica dovede do ovog recepta...moracu ga spremiti u omiljene i da ih isprobam,jer muzu su ekleri omiljena poslastica🙂!Pozdrav

SlaviceBB hvala uvijek mi je drago kad neko ostavi pozitivan komentar

Pravila sam kolace po ovom receptu i stvarno sam odusevljena....................bolje eklere nijesam jela...................SVAKA CAST ZA RECEPT 🙂

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)