Moj profil

Šunka u kruhu

150 minuta
283

Za Uskrs je običaj da se jede šunka ili rolana lopatica. U sjevernim krajevima Hrvatske, obično se priprema na ovaj način omotanu u kruh. Iskreno, ovo je moj prvi pokušaj i veoma je uspio, zadovoljna sam, stoga dajem detaljne upute kako sam ja radila.

Za Uskrs je običaj da se jede šunka ili rolana lopatica. U sjevernim krajevima Hrvatske, obično se priprema na ovaj način omotanu u kruh. Iskreno, ovo je moj prvi pokušaj i veoma je uspio, zadovoljna sam, stoga dajem detaljne upute kako sam ja radila.

Sastojci

za
Tijesto
1 kg -1,2 kg glatkog brašna
1 i 1/2 kockice kvasca
1 žličica soli
2,5 dl mlijeka
-- po potrebi mlake vode
1 žlica šećera
Meso
1 kom oko 1,5-2 kg šunke
1 žlica maslaca maslaca

Priprema

1.

Za tijesto uzdignite kvasac sa malo mlijeka, brašna i šećera.

2.

U posebnoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol, dodajte mu uzdignuti kvasac, dodajite mu mlaku vodu pomalo.

3.

Miješajte mikserom, sve dok se tijesto ne pretvori u kuglu i počne se potpuno odvajati od posude i miješalica miksera.

4.

Prekrijte čistim ubrusom, ostavite da se tijesto diže. Ako je potrebno, može se više puta premijesiti (meni se baš brzo i lijepo dizalo).

5.

Dok se diže tijesto, u posudu za kuhanje s vodom stavite odmotanu, opranu rolanu lopaticu ili sušenu lopaticu ili šunku. Prokuhajte je oko pola sata do 40 minuta, ovisno o težini.

6.

Kad se meso prokuhalo, izvadite je iz vode, obrežite kožu, ako je ima ili masnoće koje su višak, skinite mrežicu. Cijelu lopaticu omotajte sa kuhinjskim papirom, dobro je osušite. Neka stoji tako omotana papirom, dok vi pripremite tijesto.

7.

Tijesto premijesite, razvaljajte na oko 2 – 2, 5 cm debelo, na sredinu tijesta stavite šunkicu, omotajte je tijestom, dobro zatvorite da meso nigdje ne izviruje.

8.

U nauljen pleh za pečenje premjestite šunkicu sa tijestom, premažite sa malo ulja i vode, te pecite oko 40 -60 minuta na 180°C.Ja sam pred kraj pečenja stavila papir za pečenje da mi odozgo ne izgori ,a opet se lijepo ispeče.Provjerite drvenim štapićem da li je pečeno.

9.

Kad je pečena, kistom namočenim u rastopljeni maslac namažite cijeli pečeni kruh da korica još više omekša.

10.

Izvadite iz pleha, stavite na rešetku i zamotajte u čist ubrus da se tako ohladi.

Posluživanje

Rolana lopatica ili šunka u kruhu, tradicionalno se nosi u crkvu na jutarnju misu na blagoslov, jede se obično s hrenom, nekim umakom od hrena, rotkvicama i mladim lukom.
Konkretno ova lopatica je bila teška 1, 7 kg. Umjesto lopatice može i šunka, dimljena pureća prsa ili kuhana vratina bez kosti!
Ovako je izgledala korica, meka ko duša

  • Uskrs(17)
  • Šunka u kruhu(5)
  • Šunka(2)
  • Kruh(2)
  • Kruh-sunka(1)
  • Milica(1)
  • Easter-is(1)
  • Sunka-u-tijestu(1)
  • Pecivo(1)

44

😁Vrhunski recept. Jučer smo skuhali PIK-ovu šunku i danas je napravili po ovom receptu i ispalo je preukusno i fino. 

😍👏Hvala za recept!

Hvala za ovaj super recept šunke u kruhu.Sretan Uskrs!

Ovako je ispalo drugima