Moj profil

Praščići za sreću

162

Ovo sam pekla na staru godinu… za moje dečke.. njima ali i vama svima želim puno zdravlja i sreće u novoj 2008. godini!!

Ovo sam pekla na staru godinu… za moje dečke.. njima ali i vama svima želim puno zdravlja i sreće u novoj 2008. godini!!

Sastojci

Dizano tijesto
400 gr integralnog brašna
prstohvat soli
Prhko tijesto
150 gr brašna
100 gr margarina
malo soli
Nadjev
po želji sira (npr. gouda)
po želji origana
Za spajanje i premazivanje
1 žumanjak + mlijeko

Priprema

1.

Od navedenih sastojaka najprije zamijesite dizano tijesto i ostavite na toplom da se diže. U međuvremenu zamijestite prhko tijesto te ih pomiješajte i dobro zajedno izradite na pobrašnjenoj podlozi. Razvaljajte tijesto i kalupom ili čašom izrezujte krugove (moji su bili promjera 7-8 cm ali mogu biti i manji i veći, po želji).

2.

Sir naribajte, dodajte umak od rajčica i origano. Ovaj dio možete mijenjati kako vama paše. Npr. dodati u tu smjesu neku salamu ili šunku ili povrće (papriku, luk..) ili promijeniti sir (gorgonzola bi bila savršena) itd. Napunite praščiće onim što volite.

3.

Polovicu krugova posložite na lim (na masni papir najbolje) i stavite na njega nadjeva koliko želite. Rubove tijesta premažite razmućenim bjelanjkom, pokrijte preostalim krugovima i dobro stisnite. Od ostalog tijesta izrežite manje krugove (nekih cca. 4 cm), prerežite da dobijete po 4 trokutića, premažite bjelanjkom i “zalijepite” uši. Isto tako napravite male krugove za njuškice. Čačkalicom napravite oći i nosnice i umetnite, po želji, kumin ili zrnca papra ili klinčiće. Kada se sve to još malo digne premažite žumanjkom, umućenim sa malo mlijeka. Pecite 20 do 25 minuta na 170-200 stupnjeva Celzija.
slika1
slika2

Posluživanje

Možda ovaj recept izgleda komplicirano, tako sam i ja mislila, ali stvarno nije. Bilo je gotovo zbilja brzo, a klinci su se raspametili, pojeli skoro sve daleko prije ponoći :)
E da, meni ih je ispalo 20 komada po ovom receptu.
Dobar tek svima i sretna Nova godina :)

  • Peciva(5)
  • Pecivo(4)
  • Za decu(3)
  • Ideja(3)
  • Dekoracija(3)
  • Peciva-slana(2)
  • Prasici(2)
  • Uskrs(2)
  • Grickalice(1)

28

Draga ovo je super , naravno i estetski dojam, svako se primio za svog prasca i uzivanje....Hvala na receptu!🤗

Oblakice draga, hvala ti puno za ovu divnu čaroliju od peciva, sreću  i  🙂🙂  koje smo imali kada smo ugledali gotovo pecivo , recept je fantastičan , pecivo mekano i vrlo ukusno 😉 kiss

divni su 🙂