Moj profil

Tiramisu torta

53

Ovo je na brzaka varijanta za tiramisu tortu, sa piskotama i ne pece se. Mera je za kalup torte od 25 cm. Recept je bez zelatina, pogodan za vegetarijance.

Ovo je na brzaka varijanta za tiramisu tortu, sa piskotama i ne pece se. Mera je za kalup torte od 25 cm. Recept je bez zelatina, pogodan za vegetarijance.

Sastojci

300 g piskota
Bailey’s
malo putera
krema
250 ml slatkog vrhnja za slag
3 slag fixa
Ukras
150 ml slatkog vrhnja za slag
1-2 kesice slag fixa

Priprema

1.

Premazati dno tanjira i obruc kalupa za torte puterom. Izmrviti piskote po dnu i nakvasiti mesavinom kafe i Bailey’s. Poloziti piskote u krug sa strane i svaki zaliti sa jednom kafenom kasicom kafe sa Bailey’s. kafa treba da bude hladna.

2.

pripremiti kremu na sledeci nacin. Umutiti zumanca sa secerom, dodati mascarpone i dobro umutiti. Posebno umutiti slatko vrhnje sa 1 slag fixom. Pomesati sa smesom sira i zumanaca, dodati ostatak slag fixa i dobro umutiti. Posebno umutiti cvrst sneg od belanaca i lagano umesati u ostatak kreme.

3.

Kremu posuti preko donjeg sloja piskota, zatim izmrviti piskote za sledeci red, nakvasiti ih kafom, premazati kremom, i ponoviti jos jednom. Ja sam koristila 100 g zutih piskota i 200 g pola vanila, pola kakao (vidi sliku). Ta kombinacija daje vanila/kakao okolo i u sredini, dok su druga dva sloja (na dnu i sloj pri vrhu) obicni piskoti.

4.

Umutiti slag sa vanilinim secerom i slag fixom i ukrasiti tortu. Ja sam za ukras koristila slag i gljive od cokolade, moze se umesto toga koristiti kakao ili glazura od cokolade. Ostaviti u frizideru da se ohladi preko noci i sledeceg dana skinuti obruc.

  • Torte(6)
  • Tiramisu(4)
  • Kolači bez pečenja(1)
  • Tiramisu torta(1)
  • Kolaci-s-keksima(1)
  • Slatka-problematika(1)
  • Torte-bez-pecenja(1)
  • Ema-ami(1)
  • Kolači(1)

8

Ovu toru spremam godinama po ovom receptu,lepsa za mene ne postoji sto se tiramisu tice,moja preporuka za svakoga ko voli tiramisu !Hvala Alek za predivan recept iako je pre mnogo godina....👍👍👍😍😍😍👋👋👋

Iako ne pijem kavu tiramisu mi je favorit, alek još jednom svakaa čast

Salzem se, mogu drugi sirevi ne mora mascarpone. Slatko vrhnje obicno dodajem ako hocu da oblikujem tiramisu u obliku torte jer krema sa slatkim vrhnjem i slag fixom bude dovoljno cvrsta. Takodje koristim slatko vrhnje (pola mascarpone -pola slatko vrhnje) kad pravim tiramisu sa jagodama, posto je jagode+slatko vrhnje odlicna kombinacija.

Inace, takodje ne volim preterano Tiramisu, ali i decko i prijatelji vole pa eto napravim ponekad. Meni inace ako nema voca ili kestena ili bundeve, ne zanima me :)