Moj profil

Ajvar na moj način

12

Svake godine spremam ajvar na ovaj način.Uvijek sam za to , ako je nešto dobro , da se ne treba mijenjeti.Preporučujem  i vama..........

Svake godine spremam ajvar na ovaj način.Uvijek sam za to , ako je nešto dobro , da se ne treba mijenjeti.Preporučujem  i vama..........

Sastojci

10 kg paprika-crvene roge ( ispeći i oguliti)
3 kg patliđana ( ispeći i oguliti)
1 1/2 lit ulja
1/2 fildžana esencije
po želji bijelog luka (samljeti)

Priprema

1.

Paprike očistiti , opreti , ocijediti i osušiti.Staviti u veliku tepsiiju obloženu papirom za pečenje i peći.Oguliti paprike.To isto uraditi i sa patlidžanima.Samljeti na mašinu od mesa. 

2.

U velikoj šerpi zagrijati ulje, staviti smjesu od paprika i patlidžana , uz stalno miješanje.Kuhati ajvar, paziti da ne zagori.Pred sami kraj dodati so, a poslije i esenciju.Kuhanjem ajvar će se zgusnuti i dobiti finu boju.Još vruć ajvar sipati u zagrijane tegle i ponovo tegle vratiti u rernu na 100 C nekih 1 sat.Iskljućiti rernu i ostaviti tegle dok se ohlade.Na vrhu će se uhvatiti fina korica.

3.

Ajvar zaliti sa malo ulja , zatvoriti tegle  i odložiti na suho i tamno mjesto.Poslužiti.                                                  Ovaj ajvar se može peći i u rerni .Veoma je ukusan.              

Posluživanje

Prijatno!

  • AJVAR(1)

10

da, dobar recept, to je ono pravo...👍

👋

volim ajvar pogotovo domaci ali ... bravo vrijednice

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)