Moj profil

Mak kolac

58

Nesto kao strudla ali u malo drugacijoj verziji . Kolac koji ce zadovoljiti svemakoljupce .Razmisljala sam da li da napisem ovaj recept ili ne ....I onda sam na kraju odlucila da ga ipak podelim sa vama posto je kolac zaista veoma , veoma dobar .

Nesto kao strudla ali u malo drugacijoj verziji . Kolac koji ce zadovoljiti svemakoljupce .Razmisljala sam da li da napisem ovaj recept ili ne ....I onda sam na kraju odlucila da ga ipak podelim sa vama posto je kolac zaista veoma , veoma dobar .

Sastojci

350 g brasna
3 velike kasike kristal secera
30 g kvasca
100 g omeksalg putera
kora i sok od pola limuna
Mak fil
70 g kristal secera
150 ml mleka
2 velike kasike meda
kora pola limuna

Priprema

1.

Staviti kvasac i kasiku secera u malo smlacenog mleka i ostaviti na mlakom mestu da kvasac nadodje. Prosejati brasno pa u njega dodati ostatak secera , pola kasicice soli , koru limuna . Zatim sipati nadosli kvasac , sok limuna i zumanca . Zamesiti testo pa tokom mesanja dodavati u par navrata omeksali puter . Zameseno testo treba da je malo mekse , pa ako je potrebno dodati jos samo malo mleka . Ostaviti testo u dubljoj cini da naraste, odnosno da se udupla .

2.

Dok testo kisne spremiti fil od maka . U dublju serpu staviti mleko , dodati secer , med , suvo grozdje , koru limuna i sve zagrevati dok ne pocne skoro da vri . Dodati mak , dobro promesati , pa serpu skloniti sa vatre i ohladiti .Moze ovaj fil od maka da se skuva i ranije da bi se dobro ohladio .

3.

Kada je testo naraslo prebaciti ga na samo malo pobrasnjenu radnu povrsinu i podeliti ga na dva jednaka dela . Prvi deo razviti u obliku pravougaonoka na oko pet mm debljine . Uza strana razvijenog testa treba da je nesto malo veca od duzine tepsije ( modle ) u kojoj ce se kolac peci ( ja sam pekla u modli dimenzija 30x13x7cm ). Mak podeliti na pola pa premazati razvuceno testo i uzom stranom uviti u strudlu . Uvijenu strudlu ostaviti na stranu , a tako isto uraditi i sa drugom polovinom testa .

4.

Obe uvijene strudle uviti jednu oko druge , i dobijenu rolnu staviti u tepsiju pa testo staviti da raste oko 15 - 20 min a zatim ga premazati zumancetom koje je izmesano sa kasicicom vode . Peci na 180 C oko 30 - 35 min .

5.

Moram da napomenem da je ovaj kolac pravljen sa samo 200 gr maka posto nisam imala dovoljno i da se moja cerka bunila da ga nema dovoljno .

  • Mak(7)
  • Makovnjaca(2)
  • Štrudla(2)
  • Dekorativna-peciva(1)
  • Isprobati(1)
  • Savijača(1)
  • Nena50(1)
  • Potica(1)
  • Božić(1)

5

sjajno je...

Volim mak! Zvuci odlicno!

A ovaj kolač je još bolji, oboooožavam kolače sa makom 🙂

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)