Moj profil

CVEKLA

24

Ako vam se svidja kupovna salata od cvekle, ovaj recept ce vam se sigurno dopasti. Samo sto je puno zdraviji jer nema konzervanasa.

Ako vam se svidja kupovna salata od cvekle, ovaj recept ce vam se sigurno dopasti. Samo sto je puno zdraviji jer nema konzervanasa.

Sastojci

7 kg skuvane i isecene cvekle
800 ml secera
2 kasike soli
1 l vode
rendani ren

Priprema

1.

Sirovu cveklu ocistite od lisca i dobro operite. Stavite u serpu, nalijte vodom i kuvajte dok ne bude sasvim skuvana, ali pazite da je ne prekuvate.Ako su vam razlicite velicine, prvo kuvajte vece pa kasnije dodajte manje cvekle.Kuvana je kad viljuska lagano prolazi kroz cveklu.

2.

Kad je skuvana, ostavite da se ohladi i prospite vodu u kojoj se kuvala. Ogulite je, ide lako i samo rukama, i reckavim nozem isecite parcice kakve volite.

3.

U duboku serpu stavite sirce, vodu,so i secer i stavite na vatru da prokljuca.Secer merim u bokalcicu sa mericom za l.

4.

Pred vrenje ubaciti cveklu u tecnost i sacekati da dodje do tacke vrenja . Zatim cveklu sa tecnoscu sipati u teglice i staviti u rernu na 150 stepeni pola sata.Dobro zatvoriti teglice i utopliti ih . Ostaviti da se polako hlade.

5.

Ako zelite, mozete dodati i kasicicu rendanog rena u svaku teglicu. Ja to uvek radim, jer ren ne daje ljutinu cvekli ali joj daje neki poseban smek.

Posluživanje

Pipljiv je deo kada se vruca cvekla stavlja u teglice pa u rernu- tu se lako mozete opeci-zato polako i oprezno. 

  • Zimnica(5)
  • Cvekla(1)
  • Zimnica-povrce(1)

1

 Odlicen recept !!!!!🙂