Moj profil

Zeljanica

90 minuta
29

Svatko na svoj način radi zeljanicu, a ovo je moj... :)

Svatko na svoj način radi zeljanicu, a ovo je moj... :)

Sastojci

za
Tijesto
1/2 jušne žlice soli
Nadjev
cca 750 g špinata
70 g mliječnog namaza (koristila sam onaj od Plodina, ali možete staviti bilo koji)
1 žličica soli (po ukusu)

Priprema

1.

Od brašna, soli i vode zamijesiti glatko, srednje mekano tijesto. Dobro ga premjesiti i oblikovati 4 loptice. Ova količina dovoljna je za 2 tepsije.

2.

Svaku lopticu razvaljati kao za pizzu na pobrašnjenoj podlozi. S gornje strane namazati uljem, pokriti krpom i pustiti da odstoje 20-ak minuta. 

3.

Dok se tijesto odmara pripremiti nadjev. Možete koristiti svježi špinat (u tom slučaju ga dobro operite i nasjeckajte) ili smrznuti u briketima. Ovoga puta sam koristila smrznuti - brikete sam na malo ulja u tavi odmrznula, a kada se ohladio pomiješala sam ga s ostalim sastojcima. Dodati jaja, svježi sir, mliječni namaz, kiselo vrhnje i sol. 

4.

Stol gdje ćete razvlačiti tijesto pokrijte čistim stoljnjakom. Već kada odignete nauljeno tijesto s podloge počet će se razvlačiti na rukama. Položiti ga na stol i razvlačiti - od sredine prema krajevima. Ja imam duge nokte pa ga razvlačim šakama tako da su dlanovi okrenuti prema stolu. Krajeve razvlačiti prstima. Deblje krajeve možete odrezati škarama ili nožem. Tijesto treba biti prozirno tako da se vidi kroz njega. 

5.

Nadjev na rijetko posipati po cijelom tijestu (možete i više nego što je na slici). Odizati krajeve stoljnjaka i tako motati tijesto sa dva suprotna kraja do sredine. 

6.

U nauljenu tepsiju motati po želji - ja motam u krug. U pola šalice vode razmutiti jednako toliko ulja, pa dobivenom emulzijom premazati pitu. 

7.

Pitu staviti u pećnicu zagrijanu na 250°C na najnižu rešetku. Kad porumeni smanjiti temperaturu na 180°C i dignuti pitu na srednju rešetku. Ovaj savjet pročitala sam davno na jednom blogu, ali nažalost ne znam gdje. Tokom pečenja paziti da se pita ne 'suši', povremeno ju mazati ili zalijevati emulzijom vode i ulja.

Pratite boju pite pa po tome ocijenite kada je gotova, ali to neće biti prije 30 minuta. 

  • Piti(1)
  • Pita-zeljanica(1)
  • Pita-slana(1)
  • Zeljanica(1)
  • Pita(1)

4

Lijepo objašnjeno.Odlična zeljanica!😁

Volim zeljanicu na svaki mogući način a ova tvoja baš mami da se proba.

Hvala! 🙂 Meni tijesto nije dobro ispalo kada sam prvi put radila jer sam stavila i ulje u tijesto, ali ovako nema problema. Tijesto ne puca, a i puuuno se lakše razvuče kada se razvalja na što tanje pa premaže uljem nego kada se loptice premažu uljem i puste da odstoje. Nadam se da će ovo pomoći. 

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)