Moj profil

Pogača cvet

90 minuta
48

Pravim ovu pogaču več nekoliko puta, nisam zadovoljna kako izgleda krajnji rezultat, jer se te ruže nekako raspilave, jednom sam pravila u manji pleh nego što je trebalo, drugi put je bio veći, ali i dalje ću je ja praviti dok ne dobijem taj savršen oblik.. a dotle, podeliću recept sa vama, možda će nekom da uspe da dobije taj savršen oblik.

Pravim ovu pogaču več nekoliko puta, nisam zadovoljna kako izgleda krajnji rezultat, jer se te ruže nekako raspilave, jednom sam pravila u manji pleh nego što je trebalo, drugi put je bio veći, ali i dalje ću je ja praviti dok ne dobijem taj savršen oblik.. a dotle, podeliću recept sa vama, možda će nekom da uspe da dobije taj savršen oblik.

Sastojci

za
350 g sve namenskog brašna
150 g hlebnog brašna
250 ml tople vode
50 ml ulja
8 g suvog ili 20 g svežeg kvasca
1 kašičica šećera
1 kašičica soli

Priprema

1.

U polovinu tople vode staviti šećer i kvasac, promešati i ostaviti sa strane.

U vanglicu prosejati oba brašna, dodati so, nadošli kvasac, blago umućeno jaje i ulje i zamesiti testo.

Isipati ga na radnu površinu i mesiti ga oko desetak minuta, ako je potrebno dodati malo brašna.

Kad je testo umešeno treba da bude po malo lepljivo, premazati ga sa uljem,vratiti u vanglicu,pokriti i ostaviti na toplom mestu da testo naraste.

2.

Naraslo testo podeliti na dva dela ( svaki deo je oko 460 g ) i rastanjiti ga u krug debljine oko .03cm debljine, izvaditi 8 krugova sa nekom okruglom modlom, koja je prečnika oko 12cm, kod  mene su ti krugovi manji, ja ne mogu da nađem tako veliku modlu, možda je to i jadan od razloga što ne dobijem cvetove kao u originalnom receptu, ali naći ću ja već veliku modlu pa ću probati opet, po potrebi pobrašniti modlu dok vadite krugove.

Staviti 4 kruga jedan da preklapa drugi i uviti u rolatić.

Oštrim nožem iseći na pola.

3.

Dublju tepsiju ili kalup za tortu, veličine 26cm prekriti dno pek papirom isprskati, ili premazati uljem ili puterom stranice.

U sredinu staviti neki okrugli predmet ili zdelicu ( kod mene je veći remekin, premazati i to sa uljem ili puterom i okolo remekina ređati polovine ružica.

Sad tako uraditi i sa drugim delom testa. ( kod mene je na slici kad sam je pravila prvi put u manjem plehu, drugi put kad sam je pravila nisam slikala jer mislim da nije biilo potrebno, ovo vam je samo da imate ideju kako se pravi )

Kad ste završili sa oba tesata ( ostaće vam malo testa jer je nemoguće upotrebiti svo testo, ja sam se malo igrala pa sam napravila mali cvetić,koji sam stavila gore na remekin i tako ga pekla ) pokriti sa providnom folijom i ostaviti da još jednom naraste.

4.

Zagrejati rernu na 175°C.

Naraslu pogaču premazati sa umućenim jajetom ( pošto je jedno jaje mnogo za premazivanje ja obično umutim dva jajeta, dodam 2/3 u testo a ostalo ostavim da premažem pogaču i u to dodam nekoliko kapi vode ili mleka ) i peći oko 25 do 30 min uta,ili dok vam pogača blago ne porumeni.

Ovde je originalni recept, kod nje je slatka, kod mene je običan hleb, ali i pored toga što sam pokušala da je napravim dva puta nisam uspela da dobijem ovaj oblik koji ona ima, ali i pored toga, pogača je izuzetno lepa i lagana.

Takođe se može napraviti ranije i zamrznuti, kad je potrebno, izvaditi iz zamrzivača ostaviti na sobnoj temperaturi da se odmrzne i naraste, premazati sa malo mleka ili umućenim jajetom i peći.

Kod Mirjane imate malo drugačiju poslasticu, možda vam se dopadne i na taj način.

5.

Prijatno!!!!!

  • Odslatkogasladje(1)
  • Pogaca-ruza(1)
  • Bakeries(1)

23

Mila, neka ti je srećan Uskrs. Hristos Voskrese!!! i od srca ti hvala.

Prelepa pogaca, pravila sam je juce za Uskrs i u sredinu poredjala jaja a od ostatka sam napravila 2 zecica. Odlicno mi je ispalo, verovatno jer sam koristila cinijicu 12cm i istu sam stavila u sredinu tepsije za pecenje. Ubacila sam i slicicu. Hvala Pomoravka na divnom receptu :) 

Ponovo na nasem stolu ova divna pogaca