Moj profil

Jednostavna pogača

31

Za doručak ili večeru ,onako još topla namazana s malo maslaca ili pekmeza...Stari recept,onako kako se nekada radilo-s mašću.

Za doručak ili večeru ,onako još topla namazana s malo maslaca ili pekmeza...Stari recept,onako kako se nekada radilo-s mašću.

Sastojci

500 g brašna
100 g masti
250 ml kiselog vrhnja ili kiselog mlijeka
100 ml mlijeka
2 žličice šećera
2 žličice soli(ili manje,po ukusu)

Priprema

1.

Ako se koristi svježi kvasac staviti ga na dizanje-100 ml mlakog mlijeka,2 žličice šećera i malo više od 1/2 kvasca promiješati.Ostaviti 15-tak minuta da se digne.
Ako se koristi suhi-uzeti 6-7 g i umiješati direktno u brašno i dodati toplo mlijeko i dalje sve po receptu. 

2.

Brašno i mast promiješati rukom.Dodati nadošli kvasac,kiselo vrhnje i sol.Sve dobro zamijesiti,rukom ili mikserom nastavcima za dizano tijesto.
Ostaviti 1 sat da se diže na toplom.Ovako ja radim:ugrijem vodu u posudi,ugasim vatru,stavim poklopac naopako i gore posudu s tijestom pokriveno krpom. 
Nakon 1 sata tijesto premijesiti i ostaviti još oko 1 sat da se odmara(diže).

3.

Od tijesta oblikovati pogaču,staviti ju u podmazanu okruglu tepsiju.Na nekoliko mjesta izbosti vilicom,premazati razmučenim žumanjkom i peći oko 20-30 minuta.

4.

...

  • I-pogaca-i-focaccia(1)
  • Kruh(1)

21

Svejedno stize jos jedna slika Djeda je slikao kad sam razrezala,hvala ti.👋

Ja sam se već bezbroj puta uvjerila da ta toliko omražena mast daje posebnost nekom jelu.Osim toga,puno je zdravija od industrijski proizvedenih ulja ili margarina.Hvala ti na predivnoj slici!😁

Draga Tanja 567 radila sam sve sa svjezim kvascem ,prefina pogaca moji su svi bili odusevljeni.Domaca mast mi nije nepoznata ja stavim i u guzvaru masti.Hvala ti od srca za recept.👍😋

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)