Moj profil

Spanać torta

60 minuta
52

Idealno hladno predjelo za sve prilike – i svečane i svakodnevne... Može se poslužiti samo ova torta, ali i uz sve se slaže...

Idealno hladno predjelo za sve prilike – i svečane i svakodnevne... Može se poslužiti samo ova torta, ali i uz sve se slaže...

Sastojci

za
Kora:
4 kom jaja
4 kašike brašna
1 kašičica soli
½ kašičice praška za pecivo
1 kašičica vegete
3 kašike ulja
3 kašike kisele pavlake
oko 350 gr obarenog spanaća
Nadev
350 gr praške šunke
4-5 dl kisele pavlake
200 gr kačkavalja
malo kečapa
malo seckanog peršunovog lista

Priprema

1.
  1. Oprati i obariti 600 gr svežeg spanaća, ocediti ga i sitno iseckati ili ispasirati stapnim mikserom.
2.
  1. U ispasiran ohlađen spanać  dodati žumanca, so, suvi biljni začin, ulje, kiselu pavlaku, prašak za pecivo i brašno.
3.
  1. Umutiti mikserom čvrst sneg od belanaca. Zatim već upotrebljenim žicama miksera malo izmutiti spanać sa dodatim sastojcima. Isključiti mikser, pa u spanać dodati sneg od belanaca i varjačom pažljivo promešati i izjednačiti masu.
4.
  1. Sipati masu u manji pleh (dim. 35 x 25 cm), koji je premazan uljem i posut brašnom ili staviti pek papir. Peći u zagrejanoj rerni na 180`C oko 12-15 minuta. Toplu koru izvaditi na kuhinjsku krpu i ostaviti sa se hladi, pa je raseći po dužini, da se dobiju dve kore za rolat-tacnu.
5.
  1. Prvu koru staviti na tacnu (ispod kore na par mesta staviti po malo pavlake, da se tortica fiksira za tacnu i ne pomera pri sečenju) i obilno premazati kiselom pavlakom.
6.
  1. Celu površinu prekriti komadima malo deblje isečene praške šunke, tanko premazati kiselom pavlakom, mestimično staviti kečapa i ravnomerno posuti sitno seckanim peršunovim listom. Zatim prekriti drugim slojem praške šunke i tanko premazati kiselom pavlakom.
7.
  1. Poređati jedan sloj šnita deblje isečenog kačkavalja, opet tanko premazati kiselom pavlakom i ponoviti postupak ređanja još dva sloja praške šunke, sa obaveznim premazima kisele pavlake, da se ne bi odvajali slojevi pri sečenju. 
8.
  1. Gornju površinu praške šunke obilno premazati kiselom pavlakom i preko toga staviti drugu koru. Blago pritisnuti dlanovima da se slojevi spoje.
9.
  1. Preko gornje kore premazati kiselu pavlaku, staviti još jedan sloj praške šunke i mestimično nacediti kečapa.   
10.
  1. Ostaviti da odstoji u frižideru da kore upiju nadev, pa sutradan pred serviranje ukrasiti sa malo kačkavalja, narendanog na sitnu stranu rendeta i posuti sitno seckanim peršunovim listom.  
11.
  1. Seći oštrim nožem na kocke ili šnite.
  • Slana torta(3)
  • Torti-soleni(1)
  • Slane torte(1)
  • Predjelo(1)
  • Slana-torta-ana(1)

15

Hvala ti puno, ljubimci. Volim ovakve tortice i često ih spremam.

Super torta prelepo izgleda🍻

Hvala, majstorice. 🤗