Moj profil

Pletenica

134

Volim sve vrste peciva . Za dorucak ili laku vecericu , premazano puterom ili pekmezom i uz casu mleka ....to je ono pravo.

Volim sve vrste peciva . Za dorucak ili laku vecericu , premazano puterom ili pekmezom i uz casu mleka ....to je ono pravo.

Sastojci

500 g brasna
50 g putera sobne temperature
250 ml mleka
pola kasicice soli
jaje za premazivalje
moze kora limuna ( ja nisam stavljala )

Priprema

1.

Prvo pripremiti i izmeriti sve potrebne sastojke . Staviti kvasac da uskisne u deci mleka , dodati kasiku secera , sve izmesati i staviti na mlako mesto oko desetak minuta . U vecu posudu staviti prosejano brasno , dodati so i secer i sve izmesati . Sipati u brasno ostatak mleka , otopljeni puter , zumanca i nadosli kvasac . Zamesiti teso i mesiti ga dok ne postane glatko i elasticno i dok ne pocne da se odvaja od stranica posude ( ja koristim mikser i radila sam testo oko deset min ). Prebaciti testo na radnu povrsinu , samo je malo posuti brasnom , lako ga premesiti , formirati loptu  , staviti je u ciniju a po povrsini samo malo posuti brasnom . Prekriti testo kuhinjskom krpom i ostaviti 20 min da kisne . Sada ga izvaditi iz cinije premesiti ga par puta i ponovo ga vratiti u ciniju , lako posuti  brasnom  , pokriti ga krpom i opet ga ostaviti da kisne 20 min.

2.

Testo prebaciti na radnu povrsinu pa ga podeliti na sest jednakih delova . Od svakog dela formirati lopticu pa ih pokriti najlonom da se ne suse i ostaviti ih oko desetak minuta da se testo odmori .

3.

Uzeti prvu lopticu koja je napravljena pa je lagano razvuci u kraci valjak pa valjak ostaviti na stranu . To isto uraditi i sa ostalim lopticama . Sada uzeti ponovo prvi valjak i ponovo ga razvijati , ostaviti ga ponovo na stranu , to uraditi i sa ostalim valjcima . Ponovo se vratiti na prvi valjak i sada ga razvuci do duzine oko 50 cm . Ponoviti isto i sa ostalim valjcima. Kada su valjci gotovi sve ih jednim krajem spojiti , to je kraj gde ce se poceti plesti pletenica .

4.

Za lakse uvijanje pletenice svaki valjak je obelezen brojevima i to tako da pocevsi od leve ruke prvi valjak je obelezen brojem jedan , zatim broj dva , tri  pa cetiri , pet i sest .

5.

Prvo  - SESTI valjak se prebaci preko svih valjaka na poziciju JEDAN .

Drugo - PRVI valjak ide na poziciju SEST .

Trece - sada valjak JEDAN ide na poziciju TRI .

Cetvrto - valjak PET ide na mesto JEDAN .

Peto - valjak SEST ide na mesto CETIRI .

Sesto - valjak DVA ide na mesto SEST .

Sada sve ponavljati od broja TRI . Kada je pletenica gotova spojiti krajeve zajedno i malo ih podaviti ispod pletenice da se ne vide . Tako isto uraditi i sa gornjim delom . Gotovu pletenicu prebaciti u tepsiju u koju je stavljen papir za pecenje , pokriti je najlonom i kuhinjskom krpom i ostaviti je da kisne oko 20 min.

6.

Pletenicu premazati celim umucenim jajetom , i ponovo je ostaviti da kisne dok se premaz ne osusi . Dok se premaz susi ukljuciti rernu na 180 C . Kada se premazano jaje osusilo ,treba oko 15 min , pletenicu ponovo premazati, sada se vec rerna ugrejala , i odmah pletenicu staviti da se pece . Peci je oko 25 min dok ne dobije lepu rumenu boju . Na polovini vremena pecenja okrenuti tepsiju tako da prednja strana sada dodje nazad .

7.

Gotovu pletenicu ohladiti a onda je seci na tanke snite i uzivati u finom dorucku ili veceri uz mleko ili caj .

PRIJATNO!

  • Pletenica(3)
  • Uskrs(3)
  • Pecivo(3)
  • Peciva(2)
  • Peciva-slatka(1)
  • Pletenice(1)
  • Pletenica-odlicna(1)
  • P-pletenica(1)
  • Pogace-s(1)

37

Pletenica je fantasticna :)

Vercellioska stvarno je dobar recept , znam da izgleda komplikovano za pletenje ali posle par ponavljanja je lakse . Probaj pa ces videti . Hvala na komentaru .

Draga Nena, pletenica je fantasticna. Moracu nauciti kako sa plete. Hvala za divan recept! 👍

Ovako je ispalo drugima