Moj profil

Lovacke snicle

60 minuta
60

Ovo je recept moje mame. Ne znam zasto ih zove "lovackim", ali ja pretpostavljam zato sto su u pitanju snicle, koje se vjerovatno mogu zamijeniti nekim "sumskim" mesom (srnetina i sl). U svakom slucaju, mi ih volimo, pa uzivajte!

Ovo je recept moje mame. Ne znam zasto ih zove "lovackim", ali ja pretpostavljam zato sto su u pitanju snicle, koje se vjerovatno mogu zamijeniti nekim "sumskim" mesom (srnetina i sl). U svakom slucaju, mi ih volimo, pa uzivajte!

Sastojci

za
600 g telece ili junece snicle
1 kasikica soli
100 g brasna
ulje za przenje
za umak
3-4 reznja bijelog luka
1 kasika maslaca
3 kasike ulja
2 kasike koncentriranog paradajz sosa
2 kasikice crvene paprike
1 kasikica vegete
250 ml vode

Priprema

1.

Snicle tanko istucati, posoliti, uvaljati u brasno, dobro otresti, pa prziti u zagrijanom ulju sa obje strane.  Ostaviti sa strane dok pripremate umak.

Ja sam malo preprzila, ali kod mene je sve uvijek "well done", jer imam strah od nepecene hrane.

2.

Bijeli luk nasjeci na listice, pa kratko proprziti na kombinaciji ulja i maslaca, na srednjoj temperaturi. Slobodno koristite vecu kolicinu bijelog luka, jer on ovom jelu daje poseban ukus, a sve se raskuha, pa je dobro i za one koji nisu bas ljubitelji bijelog luka.

3.

Na bijeli luk dodati sitno nasjeckan paradajz, pa prziti dok se sav paradajz ne pretvori u sos.

4.

Ovdje morate biti brzi - dodajte paradajz sos i sve zacine, pa brzo mijesajte da se sve sjedini. Doliti vodu i povecati temperaturu.

5.

Kad prokuha ubaciti snicle, pa kuhati dok omeksaju i dio vode ispari, da dobijete polu-gust umak.

Posluživanje

Nisam stigla slikati posluzeno, jer smo bili gladni :D Ja najcesce lovacke snicle posluzujem uz pire krompir, ali dobro se slazu i sa rizom.

  • Gotveni-jadenja-telesko(1)
  • Paradajz-sos(1)
  • Bijeli-luk(1)
  • Rajcica-koncentrat(1)
  • Teletina-u-umaku(1)
  • Cesnjak(1)
  • Rajčica(1)
  • TELETINA(1)
  • Paradajz(1)

5

Da, naravno da može i bez. Kako sam napomenuo i ja vino stavljam samo ponekad.

Ako je iz verskih razloga, onda je ok. Mada ima stvarno i onih kojima je dozvoljeno konzumiranje alkohola, ali ga ne podnose ni najmanje. Bez vina definitivno može, a za senf ćete se oduševiti. 👍

Senf definitivno ide slijedeci put, a za vino hvala na savjetu, ali ja alkohol ni u cokoladi ne jedem, iz vjerskih razloga. Ipak hvala, mislim da moze recept i bez toga (barem meni) 😁

Da, senf mu daje neizostavan šmek. Jednom budete probali sa senfom, bez njega više nećete spremati ovo jelo. 😉

A što se crnog vina tiče, stavi se isto samo onoliko koliko da mu upotpuni aromu, tako da je bezazleno i za osobe koje ne konzumiraju alkohol, kao i za decu, jer se alkohol ne oseti. 👋