Moj profil

Uskrsna pogaca

79

Blizi se Uskrs pa zato evo jedane pogace u obliku jajeta za Uskrsni dorucak.

Blizi se Uskrs pa zato evo jedane pogace u obliku jajeta za Uskrsni dorucak.

Sastojci

500 gr brasno
2,5dl toplo mleko
0,5 dl ulje
1/2kocka kvasac
1 kasika sol
1kasika secer
150 gr tvrdog sira po izboru
1 50 gr puter
origano , biber

Priprema

1.

Zamesite testo od brasna , mleko, ulje kvasac,so, secer i jedno celo jaje i jedno bjelance.Zumanjce ostavite za premazivanje.Gotovo testo pokrijte i stavite ga na toplo mesto da nadolazi.

2.

Kad testo udvostruci volumen razmesite ga i podelite na pet dela.Od svaki rasukajte koru u velicine tnjura.

3.

Puter podelite na pet dela.Uzmite jednu koru i na nju narendajte jedan deo putera.Stvite drugu koru pa i vrz nju narendajte puter.Tako do kraja.Poslednju koru ne mazite.Ostace vam jedan komad putera.

4.

Tako poredjane kore rassukajte u jednu veliku paravouganu koru.Uzmite preostali puter i namazete koru po celu povrsinu.Odozgo stavite izdrobljeni tvrdi sir. pospete sa malo origana , malo bibera i jednu kasicicu kima.

5.

Koru zzavitkajte u rolat i isecte na 20 jednakih komada.Jajcevidnu posudu za pecenje namazite puterom pospete sa malo brasna.Isecene komade redjajte prvo jedan  , pa dva, pa tri, pa cetiri , opet cetiri, fri , dva i jedan.Stavlj te ih malo jedan vrz drugoga.Odozgo namazite sa umucenom zumancetom. 

6.

Ukljucite rernu  da se zagrije na 200 stepeni a za to vreme pogaca jos povtorno dize.Stavite pogacu u zgrijanu rernu i pecite oko 30 minuta ili dok ne porumeni .pa je izvadite.

  • Uskrsna-pogaca(2)
  • Uskrs(2)
  • Pogača(1)

21

Hvala

Draga silvacha123 nisam pravila nikad tako pa i neznam dali moze  jer testo ima kvasac pa ce ono i dalje raditi i u frizideru.Jedino da testo zamrznes pa prije pecenja odmrznes .👋

Da li bi se moglo sve napraviti, staviti preko noci u frizider, pa ujutro peci? Hvala

Ovako je ispalo drugima