Moj profil

Kiflice

106

Kiflica i kiflica na ovim stranicama . Recepata i recepata na ovim stranicama . Nisam imala nameru da i ja pisem jos jeda recept , ali posto ste trazili .... Radnih slika nemam , ali cu se potruditi da vam opisem kako sam ih radila .

Kiflica i kiflica na ovim stranicama . Recepata i recepata na ovim stranicama . Nisam imala nameru da i ja pisem jos jeda recept , ali posto ste trazili .... Radnih slika nemam , ali cu se potruditi da vam opisem kako sam ih radila .

Sastojci

700 g brasna
150 ml kefira
200 ml vode
2 kasicice soli
11 g suvog kvasca , velika kasika

Priprema

1.

Svi sastojci treba da su sobne temperature . Ako su jaja hladna mogu da se stave u toplu vodu da se ugreju , puter otopiti , smlaciti vodu i kefir odvojeno , prosejati brasno . U pola vode staviti kvasac , kasiku secera , kasiku brasna , izmesati ,staviti na mlako mesto , pokriti salvetom i ostaviti  da kvasac zapeni.

2.

U dublju posudu ( ja koristim mikser kod pripreme testa ) sipati polovinu brasna , dodati ostatak mlake vode , dodati kefir , ostatak secera , dodati nadosli kvasac , razmucena jaja i otopljeni puter . Kasikom ili drvenom varjacom sve izmesati , dodati so i polako dodavati ostatak brasna uz stalno mesanje . Testo mesati oko desetak minuta , zatim ga prebaciti na radnu povrsinu i jos malo ga premesiti . Testo treba da je fino , srednje meko , glatko i elasticno .Formirati loptu i staviti ga u dublju ciniju koja je samo malo namazana uljem , takodje uljem premazati testo i odgore . Pokriti testo foliom i kuhinjskom krpom i ostaviti ga na mlakom mestu da raste sve dok se ne udupla u obimu .

3.

Naraslo testo prebaciti na radnu povrsinu i iseci ga na 16 jednakih delova , svaki deo malo premesiti i formirati loptice (ja obicno svaki deo vazem da bi bili iste velicine ). Pokriti loptice sa krpom i ostaviti ih da se odmaraju 5-10 min . Sada lopticu koju ste prvu napravili razviti oklagijom prvo u manji krug a onda testo razviti tako da dobije oblik trougla , sirina gornjeg dela da iznosi 20 cm ,a debljina razvijenog testa da je oko dva mm . Kiflicu uvijati od sirokog dela prema dole , a prilikom motanja dobicete 4 - 5 namotaja . Od sirine gornjeg dela zavisi koliko ce vam kiflica biti dugacka a od duzine razvijenog trougla koliko ce biti navoja . Kiflice redjati u tepsiju koja je postavljena papirom , a krajeve lako saviti prema unutra . Kiflice pokriti krpom i ostaviti ih da kisnu oko 15 min. Odmah ukljuciti i rernu na 200 C . Pre stavljanja u rernu kiflice premazati zumancetom koje je pomesano s kasikom vode ili mleka . Peci kiflice 15 - 20 min .

Posluživanje

Ove kiflice mogu da se jedu prazne ili mogu da se seku po duzini i da se premazuju puterom ili pekmezom , a uz casu mleka ili caja su odlicne kao dorucak ili laka vecera . U svakom slucaju su veoma ukusne , a ako preostanu dobre su i sledeceg dana .

  • Kiflice(4)
  • Bakeries-is(1)
  • Kifli(1)
  • Kifle(1)
  • Kiflice-prioritet(1)
  • Pekarske-kiflice(1)
  • Kefir(1)
  • Peciva-s-kefirom(1)
  • Favoriti(1)

25

Poštovana, zanima me koliko od prilike komada kiflice sa ovih 700g brašna? i kakvo ide brašno, glatko ili oštro?

Sjajan recept hvala hvala slikice Za koji minut....pozz iz ljubljane

Recept izvrstan i pouzdan, kifle savrsene. Hvala sto ste ga podijelili.

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)