Moj profil

Jafa torta

27

Ovu tortu sam pravila za svadbu sinovca mog supruga a po Minjinom receptu. Torta je   velika i pogodna je za veća slavlja...

Ovu tortu sam pravila za svadbu sinovca mog supruga a po Minjinom receptu. Torta je   velika i pogodna je za veća slavlja...

Sastojci

ZA 4 KORE
12 kašike šećera
20 kašike ml. oraha
4 kašike brašna
4 kašike ulja
ZA BELI FIL
I JOŠ

Priprema

1.

Za koru mutite 3 belanca uz postepeno dodavanje 3 kašike šećera. U gust šam dodajte 2 žumanceta i nastavite da mutite mikserom. Na kraju dodajte5 kašika mlevenih oraha, kašiku brašna i ulja i varjačom lagano promešajte. Smesu sipajte u okrugli kalup veličine oko 30 cm. Pecite na 200 stepeni oko 12 minuta. Na isti način pripremiti i preostala tri patišpanja.

2.

  Za beli fil: Mikserom 4 žumanca sjedinite sa 1,5dl mleka i brašnom da nema grudvica. Preostalo mleko stavite da provri sa šećerom pa dodajte pripremljena žumanca sa brašnom. Kuvajte uz neprestano mešanje, dok se ne zgusne. Kuvani fil sklonite sa vatre i ostavite da se skroz ohladi zatim ga sjedinite sa umućenim margarinom.
          Za crni fil: Stavite da vri voda sa šećerom oko 4-5 min a zatim dodajte čokoladu, promešajte i sklonite sa vatre. Odmah dodajte i  mlevene orahe pa mešajte dok se čokolada ne istopi i smesa ne postane ujednačena. Ostavite da se skroz ohladi zatim ga sjedinite sa umućenim margarinom.

3.

Na okruglu tacnu za tortu stavite prvu koru i premažite je 1/4 belog fila zatim preko fila složite jaffa keks, sa čokoladom okrenutom na dole, a koji ste prethodno umočili u sok od pomorandže. Preko jafe premažite ponovo 1/4 belog fila.

4.

 Stavite drugu koru i premažite je crnim filom. Stavite i treću koru i ponovite postupak filovanja kao kod prve kore. Na kraju stavite i četvrtu koru.

5.

Šlag pripremite po uputstvu sa kesice i prefilujte tortu sa svih strana ili je ukrasite po svom ukusu.

6.

Ja sam koristila prehrambenu boju za kolače a odozgo sam stavila cvetove od fondana...

Posluživanje

Obzirom da na svadbi nisam uspela da slikam presek torte, predlažem vam da ga pogledate ovde, na Minjinom blogu...

  • Jaffa torta(1)

7

Lepa torta,bravo Zoko👍

Super je👍

Hvala vam puno, drago mi je da vam se dopada 🤗...

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)