Moj profil

POLJIČKI SOPARNIK

33

  Da napišem bilo što, bilo bi suvišno,  jednostavno SAVRŠEN.

  Da napišem bilo što, bilo bi suvišno,  jednostavno SAVRŠEN.

Sastojci

1 KG BRAŠNA
3DCL VODE
SOLI PO POTREBI
1 STRUČAK PERŠINA
2 KG STARE BLITVE
1 CRVENI LUK
DOSTA MASLINOVOG ULJA
BIJELI LUK
za one koji nisu vješi neka vode dodaju po potrebi.

Priprema

1.

 Oprati blitvu izrezat je na sitne kolutove ,bijeli korijen ostranit blitvu  osušit. Kad se osuši u to narezat crveni luk, sjeckani peršin, sol, te dobro začinit uljem.

2.

Od tijesta koje ste umijesili od brašna ,vode i soli pustiti da malo odstoji ,razvaljati na dva dijela na sinijama to je drvena podloga. Na  to stavimo blitvu poklopimo sa drugim dijelom pomoču  sinije zatim zatvaramo rubove tj frkamo krajeve ne debelo.

3.

Oprezno spustimo soparnik na dobro ugrijan komin, pokriti ga mješavinom pepela i sitnig žara.Tijekom pečenja pojave se veliki mjehuri tad ga treba probost vilicom  da nestanu mjehuri. Soparnik je gotov za 10 min ,otresemo pepel pomoču male metlice ili krpe dobro namažemo uljem pospemo sjeckanim češnjakom Uvjek se sjeće na rombove. U nuždi možemo ga spremit u pećnici.

  • Starinska jela(1)
  • Soparnik(1)
  • Izvorni-poljicki-soparnik-irena(1)
  • Pita(1)
  • Eowyn-isprobati(1)

4

Možda  , to je standarna mjera i vama se to ćini malo ali nekome  tko zna umijesit tijesto ne. Tijesto treba dobro umujesit  da ne bude gnjecavo mora biti dobro formirana kompakna smijesa .  Ito je mjera za veliki soparnik za veliku siniju,  na vama je da smanjite mjere, za špaker treba puno manje.👍

Soparnik mi je odličan,jedino mislim da si pogriješila, u količini vode i brašna ,na kilu brašna 3dcl vode?

Gledajte da nabavite blitvu stariju većeg lista, mlada blitva pušta dosta vode, ako ne nađete poslužit će i ta.Pecite ga na papiru za pećenje , puno bolje ispadne nego kad se stavi na ćisti pleh . I naravno sretno, vi ste izvrsan majstor tako da  će vam ispast savršen.👍👋😍

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)