Moj profil

Mini Stollen

129

Volimo Stollen, ali ne kad je prepun grozdjica i sjeckanih badema. Neki ga vole s marcipanom, neki ne. Ovo je Stollen po nasoj mjeri: mirisom i okusom narance, pola punjen s marcipanom, pola bez, svakom za gust.

Volimo Stollen, ali ne kad je prepun grozdjica i sjeckanih badema. Neki ga vole s marcipanom, neki ne. Ovo je Stollen po nasoj mjeri: mirisom i okusom narance, pola punjen s marcipanom, pola bez, svakom za gust.

Sastojci

500 grama brasna
3 zlice mlijeka
120 grama secera
80 ml soka od narance
125 grama svjezeg kravljeg sira ( Quark ) ili krem sira
150 grama maslaca/ mekog
1 vanilija ili zlica ekstrakta
3 zlice ruma
1 naranca/ ribana korica
na vrh noza kardamon, muskatni orascic, cimet
100 grama kandirane narance
80 grama susene marelice
6 zlica soka od narance
100-200 grama marcipana / po zelji
i jos
100 grama maslaca
ca 80 grama secera u prahu

Priprema

1.

Kandirano voce isjeckajte na sitne kockice i namocite u soku od narance. Mozete staviti i vise soka, ali onda visak ocijedite prije nego ga dodate Stollenu.

2.

Rastopite kvasac s 3 zlice mlijeka, zlicom secera i zlicom brasna. Ostavite na toplom mjestu da se kvasac aktivira. Mozete koristiti i suhi kvasac ( 1,5 vrecica ) onda preskacete korak aktivacije, pomijesate ga direktno u brasno i radite tijesto.

Stavite u posudu brasno, secer, jaja, mrvicu soli, sir, sok od narance, rum, maslac i svrdlastim produzecima umjesite tijesto. Na kraju ubacite ribanu narancu i zacine i samo kratko miksajte. Zacini se navodno dodaju na kraju da tijesto ostane svjetlo.

Ostavite tijesto na ne previse toplom mjestu da se dize oko 2 sata. Nakon toga jos ga jednom kratko izmiksajte i ponovo ostavite da se aktivira dok podupla velicinu ( oko 45 minuta )

Istresite tijesto na pobrasnjenu podlogu, malo ga rasirite rukama i raspodijelite kandirano voce, premjesite da se voce rasporedi po tijestu. Raspodijelite tijesto na 6 loptica ili na 2 ako zelite veci Stollen, a moze ostati u u komadu, onda dobijete jedan dosta veliki Stollen. Neka odmori jos desetak minuta.

3.

Pobrasniti podlogu, valjalom utisnuti sredinu i malo ju razvaljati, krajevi neka ostanu deblji ( pogledaj sliku ) Ako ste podijelili na 6 kruscica i zelite ih sve puniti marcipanom onda 200 grama marcipana podijelite na 6 i medju rukama oblikujte valjak. Ako zelite puniti samo 3 od 6, onda vam je dovoljno 100 grama marcipana. A mozete i sve ostaviti prazne ( po zelji ). Na jedan kraj uz deblji rub staviti rolnicu marcipana.

4.

Zarolati, ali ne do kraja, mora ostati onaj drugi rub sto je deblji vidljiv, tako se dobije tipicna forma Stollena. Malo namazati spoj sa vodom da se bolje zalijepi.

5.

Sloziti ih na lim od pecnice koji ste oblozili pek-papirom. Odrezati traku cvrsce aluminijske folije i omotati oko Stollena ( spoj dobro utisnuti da se folija ne otvori ).

Ostaviti tako pripremljen Stollen da se dize jos oko pola sata. Staviti peci na 200 stupnjeva ugrijanu pecnicu, odmah smanjiti na 180 i peci do dobro zlatno-zute boje. Foliju skloniti na pola pecenja.

6.

Ugrijati maslac, vruci Stollen bogato sa svih strana premazati maslacem i isto tako bogato posipati sa svih strana secerom u prahu.

Ohladiti ga i cuvati zamotanog u prozirnoj foliji ili vrecici. Najbolji je kad odstoji najmanje tjedan dana da se svi sastojci i arome dobro prozmu, mada moze i krace ( jer sadrzi sir sto ce mu dati vlaznost i socnost ), a i duze.

  • Stollen(10)
  • Božić(8)
  • Stolen(5)
  • Desert dizano tijesto(1)
  • Christmas(1)
  • Desert-slatki-kruh(1)
  • S-schtollennn(1)
  • Christmas-is(1)
  • Bozic15(1)

21

Hvala draga unikatice... dok sam postavila moj komentar.. produzila da radim... kad mi ono klikne taj moj vec zaribani kliker, mora da sluzi za potopit kandirano voce... , tako sam i uradila..  Hvala ti... Praznike vec su na korak od nas... zelim ti sretne praznike, ugodan provod, puno zdravlja i blagostanje...

S tim sokom se namoce marelice i kandirane narance. 

Ja sam zamesila ovaj mini stollen, samo izostavila te 6 zlica narandjinog soka posto neznam gde da stavim.. ako moze malo da mi pojasnite draga moja gospa...

Ovako je ispalo drugima