Moj profil

slatka pletenica

13

fina slatka pletenica punjena domacim djemom od jagoda i nutellom,savrsena kao dorucak ili vecera uz casu mlijeka ili caj,mekana i ukusna cak i nakon tri dana..

fina slatka pletenica punjena domacim djemom od jagoda i nutellom,savrsena kao dorucak ili vecera uz casu mlijeka ili caj,mekana i ukusna cak i nakon tri dana..

Sastojci

tijesto
850 gr brasna
60 gr secera
7 gr, suhog kvasca
250 ml tople vode
1/2 kasicice soli
250 ml toplog mlijeka
50 gr istopljenog putera
fil
nutella,djem od jagoda ili neki po vasoj zelji

Priprema

1.

U toplom mlijeku rastopiti kvasac i secer i ostaviti 5 min da zapjeni.Dodati toplu vodu,istopljen puter i jaja,pa onda brasno izmijesano sa soli i mikserom sa nastavcima za tijesto mijesiti 10 min.Tijesto treba da bude mekano i ljepljivo.U dublju posudu staviti 5 kasika brasna,istresti tijesto,uvaljati ga u brasno,pokriti krpom i ostaviti da se udupla.

Nadoslo tijesto podijeliti na 3 dijela,svaki dio rastanjiti na pravougaonik 35x30 cm.Svaki pravougaonik premazati djemom i umotati u rolat.Od 3 rolata isplesti pletenicu,staviti na plaeh oblozen papirom za pecenje,premazati mlijekom i peci u zagrijanoj rerni na 180° 50-60 min da fino porumeni.Izvaditi i prekriti cistom krpom i ostaviti da se prohladi.

Posluživanje

Ja sam srednji dio premazala nutellom a dva sa strana djemom od jagoda i bas nam se svidjelo.Ovo su mjere za veliku pletenicu tako da mozete ili upoloviti sastojke ili ispeci 2 manje,kako vam vise odgovara.Ostatke stavite u neku tepsiju i obmotajte prozirnom folijom i biti ce i nakon 3 dana mekana i ukusna.

  • Slatka-pletenica(1)
  • Bakeries(1)

2

prelijepa je,nadam se da ti se i ukus svidio 🙂

mmmmh zvuci jako primamljivo !