Moj profil

Kesten torta

35

Fina , kremasta torta od kestena .

Fina , kremasta torta od kestena .

Sastojci

4 belanceta
120 g kristal secera
2 velike kasike kakaoa
Za fil
1 kesica zelatina 7 g
2 - 3 velike kasike secera u prahu
2 velike kasike kakaoa
oko 800 g visanja iz zamrzivaca ili prema potrebi
Za prekrivanje torte
1 kesica zelatina 7 g
secer u prahu po ukusu

Priprema

1.

Prvo izmiksirati belanca dok se ne dobije srednje cvrsta pena a zatim dodavati secer u par navrata nastavljajuci sa miksiranjem dok se sav secer ne otopi i smesa ne postane cvrsta i sjajna.Izmesati mlevene bademe i kakao pa smesu lagano umesati u umucena belanca . Peci u modli precnika 26 cm koju obloziti papirom za pecenje a temperatura za pecenje je 180 C .Pecenu piskotu ohladiti .

2.

U hladnoj posudi miksirati slag dok ne postane cvrst , dodati  otopljeni zelatin pa sve dobro sve izmesati . Staviti slag u frizider dok se priprema drugi deo fila.U dve posebne posude drvenom varjacom mesati kesten pire i maskarpone sir , pa kada se dobiju glatke smese polako, kasiku po kasiku dodavati kesten pire u maskarpone sir . Zatim u smesu dodati prosejani secer u prahu i kakao prah i na kraju umesati polako slag. Ostaviti smesu da se dobro ohladi ( najbolje fil napraviti dan ranije ).

3.

Torta se filuje u obrucu za torte , moze da se koristi ista velicina modle ili saseci malo krajeve piskote pa koristiti nesto manji obruc vec prema zelji .Obruc od torte staviti na tacnu na kojoj ce se torta servirati ,zatim staviti piskotu , preko piskote naneti pola fila a po filu rasporediti visnje blago ih utiskujuci u fil .Vislje rasporediti po celoj povrsini . Preko visanja naneti drugu polovinu fila  i lepo izravnati da bude iste debljine po celoj povrsini . Tako gotovu tortu staviti da se hladi  a najbolje je ostaviti preko noci u frizideru . Kada je torta ohladjena pazljivo skinuti obruc i celu je prekriti umucenim slagom .

4.

Priprema slaga za dekorisanje torte : u maloj posudi staviti zelatin , preliti ga sa tri kasike hladne vode i ostaviti da se zelatin otopi. Pet kasika tecnog slaga staviti  na sporet da provri ,sipati preko zelatina , dobro izmesati i staviti smesu u frizider da se ohladi.Ohladjeni zelatin treba da ima izgled neumucenog belanceta.Kada se zelatin ohladio viljuskom ili manjom mutilicom dobro ga izraditi dok ne postane kremast.U dubokoj posudi miksirati slag.  Kada je skoro umucen dodati zelatin , nastaviti sa miksiranjem dok se smese ne sjedine a onda dodati par kasika prosejanog secera u prahu . Slag treba da je cvrst i da se lako nanosi na tortu pomocu kolacarskog sprica praveci sare vec prema zelji . Da se slag ne topi od dodira ruke kolacarsku kesu puniti samo po malo a ostatak slaga u posudi sve vreme drzati u frizideru .

Posluživanje

Tortu pre sluzenja dobro rashladiti , a jos je ukusnija za jelo drugi dan kada se svi sastojci sjedine u svojim ukusima .

  • Kesten(4)
  • Torta(2)
  • Bjelanjci(1)
  • Torte(1)
  • Mascar(1)
  • Chestnut(1)
  • Kesten-san(1)
  • Višnje(1)
  • Kesten-torta(1)

5

Hvala na receptu,, kesten pire obozavam ! pozdrav za Newmarket!

Hvala Gizela , jeste Novi Sad je moj grad .

obozavam kesten tortica ti je divnaaaa a sad tek vidim da si ti moja novosadjanka veliki pozdrav plus za to!!!!

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)