Narodni lek za upalu grla i suvi kasalj

1. Praline 25.01.09. 10:15, #1
    Korisnik je:
    Akcije

Pokrenula sam ovu temu, posto ja evo vec 10 dana ne mogu da se zalecim od uplau grla i suvog kaslja sa lekarstvima, pa mozda ima neko neki narodni lek koji pomaze...
    Nadam se da ce ovo pomoci i drugima, posto je sada period gripa i virusa.
    Ko ima neki lek neka pise...hvala!

2. paris-hilton 26.01.09. 07:43, #2
    Korisnik je:
    Akcije

tema je odlicna. Ja sam evo skroz ostala bez glasa pa molim pomoc!

3. Praline 26.01.09. 10:01, #3
    Korisnik je:
    Akcije

Paris, i ja sam prvo ostala bez glasa, sada mi se pustio, ali kasljem suvo. Ja pijem lekarstva, ali ne pomazu, neki virus je. Za glas sam pila:
    -Pregoreni secer sa uljem ili margarinom.
    Pregoris secer u lonce, dodas vodu polako i mesas i dodas malo ulja ili margarina. To pijes vruce. Najbolje ujutru, mozes i preko dana. Pusti se glas...
    A sada ovde na posao jedan komsija mi rekao da imao isti virus i da mu isto lekarstva nisu pomogli...On je pojeo ceo limun sa korom i bolje mu je...Ja hocu da probam, ali to je kiselo, neznam dali cu moci...

4. pampasica 26.01.09. 11:57, #4
    Korisnik je:
    Akcije

ja sam čula da je dobro grgljati čaj od žalfije.
    Ja kad s grlom imam probleme pravim sirup od lovora
    50listova lovora i 2.5dcl vode kuhaj do vrenja 20minuta pa procijedi, 25dkg šećera isprži u karamel ne prejak pa dodaj ocijeđeni sok i minutu do dve nemoj predugo prokuhaj sipaj si u neku bočicu i 3 puta dnevno si žlicu mrkni.

5. lida73 26.01.09. 12:03, #5
    Korisnik je:
    Akcije

Za grlo: iscijediti limun, pomiješati sa medom, i popiti
    Upržiti šećer da se karamelizira, preliti mlijekom, može i kockica maslaca da se doda
    Za kašalj: crveni luk dinstati sa malo vode (u Zepter ili sl posuđu najbolje) , ako je čist ni koru ne skidati, kad dobro pusti vodu procijediti, i dodati med, piti 3 puta po 1-2 supenu kašiku, oko 7 dana, ali već polsije 2 dana kašalj postaje produktivan, ako hoćete izbjeći ružan ukus luka dodajte lovor dok se kuva
    Sve je provjereno,

6. lida73 26.01.09. 12:04, #6
    Korisnik je:
    Akcije

Protiv grlobolje i promuklosti : pomiješati 2 supene kašike morske soli sa vodom, i grgljati

7. paris-hilton 26.01.09. 12:11, #7
    Korisnik je:
    Akcije

Hvala svima. Na poslu sam pa cim dodjem kuci probat cu nesto od ponudjenog.  @ Praline, meni se to godisnje obavezno mora desiti, lijekovi nista tu ne pomazu bog zna, samo me interesuje zasto se to desava, da li je bas neki virus ili nesto drugo. Prvi put mi se desilo u srednjoj skoli na drzavnom takmicenju u debati, mozes misliti kako sam debatirala smiley-wink

8. Praline 26.01.09. 12:34, #8
    Korisnik je:
    Akcije

Hvala cure, i ja cu danas probati vase recepte...
    Paris, mogu te zamisliti na debati smiley-smile
    Meni se ovo prvi put desava, da me uhvati grlo i traje tako dugo. I jos glas izgubila. Obicno mi brze prolazi.
    Mnogi se zale i kazu da je virus. A ja sam ti osetljiva na grlo, cak i ljeti ne pijem nista hladno. Probacemo ponudjeno pa cemo videti smiley-wink Ipak si je narodni lek najbolji...

9. snjeska83 27.01.09. 07:11, #9
    Korisnik je:
    Akcije

meni je najbolje bilo uprzit secer da se karmelizira i dodat mlijeko i mijesat dok se taj secer opet ne otopi, imat cete osjecaj da se nece nikad otopoit al strpljen spasen, mene je to spasavalo

10. paris-hilton 27.01.09. 07:23, #10
    Korisnik je:
    Akcije

Evo glas se pomalo vraca smiley-wink Znate sta je interesantno? Mene grlo uopce ne boli. Ali bar sada mogu pricati.

11. Praline 29.01.09. 10:21, #11
    Korisnik je:
    Akcije

Meni je bolje...konacno smiley-smile Pijem sirup od crvenog luka sa medom sto je @ lida73 predlozila. Kasalj mi se smirio, jos nije produktivan, ali izgleda da ce poceti..
    Hvala cure!!!

12. Mirushka 15.10.10. 23:50, #12
    Korisnik je:
    Akcije

ovo sam nasla na jednom forumu, probajte:
    "Skuvam čaj od žalfije oko 200ml, nju kuvam tri minuta jer valjda ne sme da se pije ako se samo potopi već mora da se kuva 3 min.
    -u drugoj posudi zagorim šećer i nalijem ga tim čajem od žalfije i stavim 4-5 lista lovora , to kuvam još jedno dvadeset minuta.
    Dajem im više puta u toku dana, što češće dok su bila malene po kafenu kašičicu, sada već supenu. I uvek je pomagalo. "

13. taschaa 07.02.13. 22:31, #13
    Korisnik je:
    Akcije

Meni je baba pravila neki caj od luka protiv kaslja...kuha se sitno sjeckani luk, koji se poslije zasladi medom...

Inace mi je pomagala svinjska mast koja se namaze preko novinske hartije (ne masne) i stavi na prsa, pa se zamota necim vunenim preko noci.