Drage moje... interesuje me da li se strije dobivene tokom trudnoce mogu kasnije povuci ili ostaju ruzne ljubicaste fleke za citav zivot? unaprijed hvala...
na samom pocetku, ce biti ruzne i ljubicaste, a postepeno se stanjuju-smanjuju, i izbljedjuju....nece biti jako strasno....strije su jos i ok, ali kad pukne koza, pa ostane pravi oziljak.....nesto kao strija ali siroko kao oziljak, pretezno puca na stomaku....ja imam jedan tocno kod pupka...nema mu lijeka, osim kirurskog noza, a to mi netreba....
auuu, tako znaci a kakve boje bude taj oziljak na pocetku... jel i on ljubicast... i hvala ti na prethodnom odgovoru 
jazavica napisao/la:
Drage moje... interesuje me da li se strije dobivene tokom trudnoce mogu kasnije povuci ili ostaju ruzne ljubicaste fleke za citav zivot? unaprijed hvala...
Probaj sa Strivectin cremom, nisam je probala, ali je dosta ljudi hvale.
Imam nekoliko strija na guzi, ali ne zbog trudnoce, nego kao posljedica naglog rasta, imam strasno duge noge. One nisu ljubicaste, ali se vide i receno mi je da ih nikakva krema ne moze ukloniti nego samo laser.
nije oziljak ljubicast, nego bijeli, bas kao neki stari oziljak od ozljede, u pocetku jako svrbi, kada tek pukne koza....poslije vise ne...ali kad god pogledas svoju bebu, nece ti ni na um pasti strije i oziljci...
haj curke žene..forumašice :-)
odavno me nije bilo jer nemam net kući pa rijetko navraćam..
nadam se da ste sve dobro kao i vaši bebači
da dijete napreduju lijepo ...
ja sam vam u 29-toj nedjelji i za sad je sve super...al imam veliki problem kao i većina budućih mama..pojavile su mi se prije par dana užasne strije na stomaku one crvene debele svuda po netu čitam da se one mogu ublažiti..al please ako neko zna savjet ili recept napišite KAKO???
mazala sam se raznim kremicama i uljima ..al ništa..
znam svi ce reći ne brini..al to na mene strašno loše psihički utiča..čak više nego debljina celić prištići..ovo me zbilja ubija..
zato pišiter sve što znate o njima??
Thank
ja osobno ih nisam, mogla sprijeciti, bez obzira na mazanje, svim kremama, za koje sam cula....mazala sam samo u prvoj trudnoci i sve je popucalo(cijeli stomak)u naredne dvije nisam niti pokusala, cemu zamaranje, kad svejedno puca....nemam ti ja neku utjehu, vezanu za strije...mozda netko drugi ima bolja iskustva....sve zavisi od koze do koze...
Zenske bok,
ja zivim u Velikoj Britaniji i tu se za strije cesto preporucuje BioOil. To je svicarski preparat, mjesavina mineralnih ulja i trebao bi biti jako dobar za sve vrste oziljaka i fleka na kozi. Ja sam u trudnoci relativno dobro prosla (strije u zadnja dva tjedna), ulje imam ali ga ne koristim dovoljno redovito da bi sa sigurnoscu mogla reci je li pomaze (bebek je sad 8 mjeseci, mama samo trci na sve strane). U svakom slucaju, koza je jako meka i vlazna nakon upotrebe i vrijedi probat!!! Mora ga biti negdi na Internetu, kosta oko 8 funti za manju bocu- oko 80kn, bas i nije nepodnosljivo. Najljepse zelje svim buducim mamama!!!!
E ovako draga mena,
ja sam se porodila prije 4, 5 mjeseca i s ponosom mogu da kazem da tokom trudnoce nisam dobila ni jednu striju. Uf kad se sjetim, to mi je bilo veliko opterecenje...tako da te u potpunosti shvatam kad kazes da to na tebe "strasno lose utice".
Negdje u toku cetrvrtog mjeseca sam pocela da se svako vece nakon tusiranja, ponekad i jutro, mazem bademovim uljem. To sam radila do poroda i stvarno je urodilo plodom. Nisam ama bas nigdje ispucala. Tako da bih bademovo ulje svima preporucila, jer stvarno je ucinkovito u borbi protiv strija, a i ublazava one vec postojece. Koza je isto tajo pravo mekana od njega.
Eto tako pusic svim buducim mamama, lijepu i ugodnu trudnocu i naravno i uspjesnu borbu protiv strija 
Mislim da genetika i tip koze tu imaju najvecu ulogu! Mozes se mazati neznam s cim al ako ti koza nije dovoljno elasticna vjerovatno ce popucati...
U svakom slucaju ne skodi mazati se npr. bademovim uljem ili slicnim preparatima za vlaznost koze! Sretno! 
Najbolji lek za strije je vitamin E krema...ja sam koristila to kad sam bila trudna sa moje blizanke i nemam ni jednu striju...Pusa
kantarionovo ulje, tj. ulje gospine trave. ja se mazala kad bih se sjetila (što je bilo rijetko), trbuh mi oba puta bio ko da nosim blizance, al bit će da je stvar u genetici, nemam nit jednu jedinu unatoč i glede nemaru. a znam ih koje su se beskonačno trackale raznim basno(...)skupim preparatićima, a opet bile pune. i muške koji su mršavili pa ih imaju i po leđima.
btw, pametnije ti je mislit o pucanju bradavica. maži ih vitamin B+E kapima, ako one popucaju, to je gadnije nego strije.
hvala curke..baš sam danas kupila bademovo ulje pa cu probat i to..
makar da spriječi nove i ublaži makar malo ove crvene!!!
bdw. @fjora koje su to kapi B+E vitamin..jel se tako zovu il ima neki posebni proizvodjač da znam kako da tražim kad udjem u prodavnicu..tj. ljekarnu!
Pozdrav svima. Slažem s s curama da genetika ima puno utjecaja na strije. Ja sam u pubertetu naglo izrasla i pri dnu leđa imam par vodoravnih strija pa sam se početkom trudnoće zabrinula da ih neće biti svugdje. Sto se Bio-oila tiće po preporuci od Tomtom...i ja sam bila zainteresirana za njega ALI par prijateljica ga je koristilo bez uspijeha. Naravno kod strija i to ne samo u trudnoći je problem u količini kilograma. Jer ako ih je na nesreću (genetike ili apetita) dosta i još u kratkom vremenu teško da će bilo kakva kremica pomoći
.S druge strane Bio-oil koristi i muževa nećakinja zbog ožiljaka nakon operacije i zadovoljna je. Sad nek čovjek bude pametan?!? Ja osobo koristim sve proizvode od Avent-a i evo u 38 tjednu trudnoće sam prezadovoljna
Koža mi je meka i očigledno dovoljno elastićna jer za sada ne primjetim ni jednu striju (nadam se da ih neće biti ni poslje poroda). Isto tako imaju kremicu za bradavice, sestra ju je koristila (ja još nisam kompetentna da komentiram) i bila joj je odlična. Naravno da sam uzela i sve za baby
Kremice su na prirodnoj bazi i ovdje u UK su cijenom vrlo pristupačne.
pa zar i bradavice mogu popucati??? Pa zar nije dovoljno ovo sa stomakom.... Veliki pozdrav svima,,, i da se pohvalim jos malo i bebica ide van
... u 39 sam sedmici... i bas sam popucala
))
U 28 nedelji trudnoce sam i stomak mi je vrlo cesto sav crven, Da li to znaci da cu dobitistrije uskoro i da sam ja to vec pocela da pucam?Molim vas hitno savet ako jesam sa da radim.!!!!!!!!!!!
ivanik napisao/la:
U 28 nedelji trudnoce sam i stomak mi je vrlo cesto sav crven, Da li to znaci da cu dobitistrije uskoro i da sam ja to vec pocela da pucam?Molim vas hitno savet ako jesam sa da radim.!!!!!!!!!!!
čestitam na dolazećoj bebi 
ako ti je trbuh crven ili svrbi, to vjerojatno znači da, kao što i treba u trudnoći, raste i koža se sve više rasteže. nekim ljudima počne i pucati, pa dobiju strije, a nekima je koža dovoljno elastična da to podnese bez problema.
preventive radi, možeš početi koristiti neko od ulja protiv strija - moje prijateljice koje su se kroz trudnoću provukle s jednom ili nijednom strijom kunu se u učinkovitost običnog bademovog ulja. nakon večernjeg tuširanja lagano ga utrljaj u vlažnu kožu na trbuhu, bokovima, stražnjici, bedrima i dojkama i uvuci se u spavaćicu (da baš ne umrlja odjeću) i to je to.
ako i kad tvoja koža zaista i počne pucati, to će biti vidljivo u obliku crvenkasto-ljubičaste strijice ili više njih, ali zasad ćemo navijati da budeš od sretnica koje su strije zaobišle i napraviti sve što se za da spriječimo njihovo nastajanje.
sretno! 
Hvala, vec sam bila u panici sta to sve moze da bude. Idem odmah da kupim to bademovo ulje koje sve tako hvalite! Poljubac
pozdrav svima!!! Samo da se pohvalim da sam 9. jula dobila prekrasnu malu djevojcicu!!! i vjerujte mi strije mi nisu ni na kraj pameti sada... ali evo za utjehu buducim mamama... Kod mene je stomak bio katastrofalan, crven , modar od strija... sada kada je beba izasla vani, stomak ispuhao, strija je 70 posto manje a i pocinju polako bijeliti tako da... nije uopce nista strasno!!! 
to da li ce neko dobiti strije ne zavisi ni od godine ni do kilaze
znam cure koje su sa 16 rodile i koje se nisu ugojile puno ali koza ispucala katastrofa
mislim da je do elasticnosti koze
ja sam prije 5 mjeseci rodila i stomak mi je sav saren
jos uvijek zbog toga cesto placem i traumiram se i ne mogu da se pomirim sa tim da mi se tijelo deformisalo u grozotu za samo 2 -3 mjeseca i jos sam nabacila dosta kila
ne znam sta da radim
jazavica napisao/la:
pozdrav svima!!! Samo da se pohvalim da sam 9. jula dobila prekrasnu malu djevojcicu!!! i vjerujte mi strije mi nisu ni na kraj pameti sada... ali evo za utjehu buducim mamama... Kod mene je stomak bio katastrofalan, crven , modar od strija... sada kada je beba izasla vani, stomak ispuhao, strija je 70 posto manje a i pocinju polako bijeliti tako da... nije uopce nista strasno!!!
iskrene cestitke, draga....puno srece i zdravlja tebi i tvojoj ljepotici....cuvajte se 
Tema ko stvorena i za mene.Ja sam mama uskoro tromjesecne bebe i slazem se sa onima koje kazu da strije ovise o genetici i elasticnosti koze.Ja sam se mazala ama bas svaku noc Weleda uljem(preporucljiv i popularan na Islandu) u kojem se nalazi mjesavina bademovog, psenicnog i jojoa ulja.Moja rodica ga koristila i prosla bez i jedne strije, a ja sam ipak popucala gdje god je to moglo, grudi, butine, guza i stomak.Sada su se na stomaku smanjile i blijede, i na grudima isto, a butine i guza jos ljubicaste.Ja nisam znala da ima nade, da ce se smanjiti i izblijediti, ali evo procitah da ima.Mislim da ipak treba mazati redovno, pa sta bude.Mirellica nemoj se brinuti, ako nista bar sto nisi sama, i ja sam bila mrsavica, a u trudnoci sam dosta nabacila, jednostavno sam se budila teza i teza..a cuvala sam se hrane, osobito po noci(a neke trudnice znaju ustati po noci da jedu, heheheh, pa ostanu mrsavice).I to je izgleda malo genetski.Sad nam nema druge nego uzivati uz malisane i biti vrijedan da se smrsa.I ja sam cesto tuzna sta mi se dogodilo s tijela, i da nemam podrsku od muza, mislim da bi bila malo i depresivna.
Puno srece za sve dolazece bebe...
ma nema potrebe da mi budete tuzne!!! ja sam u trudnoci dobila 18 kila a 5 dana nakon poroda posto je bio carski rez pa sam bila u bolnici 5 dana izasla sam sa 13 kg manje... spasce to sve polako... bebica se deblja a mama ce da smrsa
)) cuvajte mi se cure i zaboravite strije... proci ce vjerujte,,, Moze li mi neko reci jeli preporucljivo nositi mider poslije carskog reza?? ja sam ga pocela nositi 6 dana poslije poroda??? unaprijed hvala!!!
Evo jedna receptura na bazi prirodnih eteričnih i biljnih ulja za tretiranje strija: http://www.aromaterra.hr/aromaterapija/ … strija.htm