Dukan dijeta (Francuska dijeta)

1. Kretosunc 02.05.10. 10:02, #1
    Korisnik je: offline
    Akcije

Drage moje Coolinarke

već jako dugo pratim ovaj forum i evo tek se sada odvažih registrirati i javiti se:)

Imam 25 godina i studiram u Zagrebu. Uz studiranje ide i jako loša prehrana u menzama, a uz to i onih famoznih 6 kila viška (samo što je to kod mene 8 smiley-frown((( )

Iako sam vegetarijanac planiram pokušati sa ovom novom Dukan dijetom. Čini mi se kao jako dobro i konačno rješenje a mislim da je mogu prliagoditi svojim porbama.

Potpora i društvo bi bilo veoma dobrodošlo, radi toga se evo i ja ukjučujem na forum coolinarke:)

pozdrav smiley-smile

evo copy\paste o Dukan dijeti:

Opća pravila revolucionarne Dukan dijete
    Kroz četiri uspješne faze do željenog izgleda.
    Naša je veličina, navodi dr. Pierre Dukan određena brojem masnih stanica (adipocita) s kojima smo rođeni. Što ih više imamo veća je mogućnost za dobivanjem viška kilograma (žene ih nažalost imaju više od muškaraca.)

Problem je u tome što kada se lošim prehrambenim navikama dobije višak kilograma, adipociti također povećavaju obujam. Ako se ovo nastavi, oni dolaze u stanje hipertrofije i gube svoju elastičnost. U tom kritičnom momentu, ako nastavite živjeti nezdravo, svaki adipocit će se podijeliti na novu stanicu i povećati vašu tjelesnu masu. To također otežava i mršavljenje jer ova nova stanica više nikad neće postati jedna.

Radeći s tisućama pacijenata, dr. Dukan vjeruje kako kritična točka nastaje kada indeks tjelesne mase premaši 28, što otežava kontrolu težine i mršavljenje. No nakon 10 godina prakse u Francuskoj, Dukan dijeta pokazala se učinkovitom na pretilim osobama, kao i kod onih koji se žele riješiti samo manjeg viška kilograma.

U prošlom članku objasnili smo četiri faze Dukan dijete: faza napada, faza izmjene, faza konsolidacije i faza stabilizacije.

Pogledajte što je bitno u prve dvije najvažnije faze.

Faza napada

Tijekom faze napada ili isključivo proteinske faze ne smijete konzumirati ništa što nije navedeno na sljedećoj listi.

1. Malomasna govedina, teletina ili zečetina, ne svinjetina ili janjetina. Jedite meso grilano ili kuhano bez ulja ili masti.

2. Sva piletina i puretina, no uklonite kožicu, te izbjegavajte krilca jer sadrže previše masti i kolesterola.

3. Šunka ako nije masna. Najbolje su salame od pilećeg ili purećeg mesa s većim udjelom proteina poput Dimceka.

4. Sva riba je dozvoljena, svježa, smrznuta ili konzervirana (ali ne u ulju ili umaku koji sadrži masnoće), kao i ostali morski plodovi poput školjki.

5. Do dva jaja dnevno. Neka budu kuhana. Konzumirajte 3 do 4 žumanjca tjedno ako imate visok kolesterol, no bjelanjci se mogu jesti bez ograničenja.

6. Nemasni mliječni proizvodi poput jogurta, svježeg sira i obranog mlijeka.

7. Umjetni zaslađivači ili prirodni poput Stevie, ocat, začini, češnjak, luk, žvakače gume bez šećera su također dozvoljeni.

Dodatna pravila - pijte 1, 5 litara vode dnevno kako bi se osjećali sito. Čaj i kava su dozvoljeni ali bez šećera. Konzumirajte jednu i pol čajnu žličicu zobenih pahuljica dnevno, što također pomaže osjećaju sitosti i daje energiju. Hodajte brže 20 minuta dnevno (ovo je pod obavezno). Izbjegavajte ulje, mast i maslac.

Faza izmjene

Faza izmjene kao što smo već naveli uključuje dan kada konzumirate samo proteine s danom kada proteinima dodajete samo povrće u neograničenim količinama.

Dodatna pravila - možete osim izmjene proteini i proteini/povrće, pet dana jesti samo proteine, a pet proteine s povrćem ako vam tako više odgovara. Povećajte unos zobenih pahuljica na 2 čajne žličice. Povećajte tjelesnu aktivnost na 30 minuta brzog hodanja dnevno. Nastavite piti 1, 5 litara vode dnevno.

Tipičan dan s proteinima i povrćem

Doručak: kava ili čaj, ili dva mala nemasna jogurta ili 225 grama svježeg sira ili jedan komad puretine, piletine, nemasne šunke ili jedno kuhano jaje.

Međuobrok: 1 mali nemasni jogurt ili 115 grama svježeg sira

Ručak: gljive s povrćem, tuna, piletina, puretina po izboru

Međuobrok: palačinke od zobenog brašna s komadom šunke ili dimljenog lososa

Večera: juha od povrća, goveđi ražnjići s povrćem

izvor: http://www.she.hr/opca-pravila-revoluci … kan-dijete

2. loptica88 02.05.10. 11:14, #2
    Korisnik je:
    Akcije

malo podsjeća na atkinsovu smiley-smile

3. una64 02.05.10. 11:17, #3
    Korisnik je:
    Akcije

atkins-minus-maslac-i-masti-plus-zlicica-zobenih radi privida originalnosti dijete.
    sigurna sam da djeluje na one na koje djeluje i atkins, ali to je sve na principu raznih "ananas dijeta" - prepises poznatu dijetu i u nju ubacis neku egzotiku koja kao igra neku fatalnu ulogu.

sorry, kretosunc, ovo je komentar dijete, ne tvoga posta.
    u svakom slucaju, sretno smiley-smile!

4. nolitaaa 02.05.10. 11:19, #4
    Korisnik je:
    Akcije

sretno, a kao malu pomoc, iskopala sam izracun kad bi koliko kila trebala skinuti smiley-smile

http://www.dukandiet.co.uk/
    (ps moze se prebaciti u kg i cm)

5. Kretosunc 02.05.10. 12:23, #5
    Akcije

hvala Vam svima na odgovorima smiley-smile) i javila sam se zato sto trebam savjet.
    ako imate neki bolji prijedlog javite smiley-smile

bitno mi je samo rijesiti se kila smiley-frown( trcim i vozim bajk ali bi još i režim ishrane da mi pomogne pri gubitku:) mislila sam da je ova dijeta dobar izbor :S ali hvala sto ste me upozorili smiley-laughing

pozz smiley-laughing

6. sandrine 02.05.10. 12:28, #6
    Korisnik je:
    Akcije

ima nas koji smo na toj dijeti odnedavno, evo moj rezultat i komentar:
    danas je 7. dan - još uvijek proteinski (idem na cijelih 10 dana) i jutros vaga pokazuje 4 kg manje. dakle što se toga tiče, ja i više nego zadovoljna. nastojim si složiti zanimljiv proteinski obrok, pa sam tako izbjegla ono što zovu jednolično i dosadno hranjenje (imam nekoliko slikica tu na coolki). dobro je što sam nakon 3. dana prestala osjećati onu laganu glad koja sam imala ta prva 3 dana. stvar je u tome što sam poprilično žedna, pa popijem oko 3 l vode dnevno. paralelno s pijenjem tolike vodurine, puno i piškim smiley-laughing
    ono što mi se baš ne sviđa je što se pojavio zatvor, a meni to znači isto kao da sam bolesna. zbog toga sam u petak požvakala pola kocke ortisana, bilo je vrlo učinkovito! sad je stanje ok. nadam se da će tako i ostati.
    uz to sam primjetila malo intenzivniji miris daha, ali to rješavam kalodontom i vodicom za usta, i žvakicama (ne dražejama nego onim pločicama bez šećera).

eto, toliko za sad od mene. vidjet ćemo kako će biti dalje.

7. Kretosunc 02.05.10. 12:35, #7
    Akcije

Draga sandrine držim ti fige! samo tako nastavi! ja ću još malo da se informiram i da planiram pa ti se možda i pridružim smiley-smile

pozz smiley-smile

Ps: Nolitaa hvala ovo je od velike pomoći smiley-smile

8. crna-ovca 03.05.10. 10:44, #8
    Korisnik je:
    Akcije

Uh, ja sam na south beach, ali strašno me privlači taj dukan....
    Rekla sam da ću vježbati strpljenje i ići polako, ali sigurno, Međutim.... iskušenje je preveliko.  Pogotovo kad vidim da se sve više ljudi odlučilo za dukan.

9. Ora 03.05.10. 15:45, #9
    Korisnik je:
    Akcije

Imam pitanjce: da li je u ovoj fazi napada, dozvoljeno jesti surimi štapiće?

10. rikikiki 03.05.10. 16:23, #10
    Korisnik je:
    Akcije

sandrine napisao/la:

nastojim si složiti zanimljiv proteinski obrok, pa sam tako izbjegla ono što zovu jednolično i dosadno hranjenje (imam nekoliko slikica tu na coolki).

Pliz, daj opiši što točno jedeš i kako slažeš obroke ...
    ja bih rado na tu dijetu, ali ne znam kako da napravim jelovnik za prvu fazu.

11. crna-ovca 03.05.10. 16:44, #11
    Korisnik je:
    Akcije

Ora, dozvoljeno je.

12. miss-devill 03.05.10. 18:15, #12
    Korisnik je:
    Akcije

pozz svima smiley-laughing
    da prijavim: ja sam već 14. dan u 1. fazi dijete... mogla bi se ovako do kraja života hraniti... nekako sam provalila da mi paše...
    1. obožavam mliječne proizvode,
    2. obožavam veeeeliku bijelu kavu s hladnim mlijekom (šećer ne stavljam ionako)...
    tako da sam konačno našla dijetu koja mi ne zabranjuje 2 stvari u kojima zaista guštam... čak mi ni slatko ne fali (ma da i za to imam recept)
    obzirom da me po cijele dane nema doma jer sam doslovno pretpana obavezama, odgovara mi to što u bilo koje doba dana (a i noći) mogu uletiti u dućan i kupiti jogurt koji predstavlja obrok...
    uglavnom se hranim mlječnim proizvodima, jer mi je to najlakše..  ma da kad me nema doma znam uletiti u Vindiju i kupiti pileće ražnjiće (2 komada)... ili zrnati sir (dobije se žličica pa mogu jesti bilo gdje)..
    kad sam doma u vrijeme ručka bacim na teflonku komad bijelog pilećeg ili purećeg mesa i uz to pojedem jedno 2 žlice posnog sira sa začinima (peršin, malo suhog češnjaka i bibera)...
    a kad me baš udari slatko, uzmem 2 dcl mlijeka, 2-3 žlice proteina u prahu, par kapi tekućeg natrena i 15-ak kapi nekog ekstrakta za kolače i dobijem jako jako fini frape...

do sada su otišle 4 kg, ali baš baš otišle, nije samo voda, i svi su primijetili da sam smršavila... eto...
    e da, zaboravila sam napomenuti... prva 2 dana sam bila gladna, 3. dan samo ako bi vidjela hranu, al od 4. kraj mene može biti bilo šta (a bili su kolači, torta, naresci i sve ono što ide uz uredski rođendan jednog Slavonca smiley-laughing )...
    ako vas bilo šta zanima... pitajte

13. Little15 03.05.10. 20:28, #13
    Korisnik je:

miss-devill napisao/la:

pozz svima smiley-laughing
    da prijavim: ja sam već 14. dan u 1. fazi dijete... mogla bi se ovako do kraja života hraniti... nekako sam provalila da mi paše...
    1. obožavam mliječne proizvode,
    2. obožavam veeeeliku bijelu kavu s hladnim mlijekom (šećer ne stavljam ionako)...
    tako da sam konačno našla dijetu koja mi ne zabranjuje 2 stvari u kojima zaista guštam... čak mi ni slatko ne fali (ma da i za to imam recept)
    obzirom da me po cijele dane nema doma jer sam doslovno pretpana obavezama, odgovara mi to što u bilo koje doba dana (a i noći) mogu uletiti u dućan i kupiti jogurt koji predstavlja obrok...
    uglavnom se hranim mlječnim proizvodima, jer mi je to najlakše..  ma da kad me nema doma znam uletiti u Vindiju i kupiti pileće ražnjiće (2 komada)... ili zrnati sir (dobije se žličica pa mogu jesti bilo gdje)..
    kad sam doma u vrijeme ručka bacim na teflonku komad bijelog pilećeg ili purećeg mesa i uz to pojedem jedno 2 žlice posnog sira sa začinima (peršin, malo suhog češnjaka i bibera)...
    a kad me baš udari slatko, uzmem 2 dcl mlijeka, 2-3 žlice proteina u prahu, par kapi tekućeg natrena i 15-ak kapi nekog ekstrakta za kolače i dobijem jako jako fini frape...

do sada su otišle 4 kg, ali baš baš otišle, nije samo voda, i svi su primijetili da sam smršavila... eto...
    e da, zaboravila sam napomenuti... prva 2 dana sam bila gladna, 3. dan samo ako bi vidjela hranu, al od 4. kraj mene može biti bilo šta (a bili su kolači, torta, naresci i sve ono što ide uz uredski rođendan jednog Slavonca smiley-laughing )...
    ako vas bilo šta zanima... pitajte

imam ja pitanjce.. kakva ti je probava??? ja sam isto na dukanu, ali mi je probava 0. prošla 6 dana attack faze. istina ja nisam unosila mlječne proizvode, tak da mi i nije mogla biti ok, a i ovak imam problema s probavom od kad znam za sebe.. znači ti papaš sve mljećne proizvode?? koliko količinski popiješ jogurta dnevno?? možda bi trebala i ja, pa bi valjda sve bilo ok onda.. znaš da je max attack faza 10dana?? ovo mi se čini prepuno.. ali bravo na rezultatima:-))) kad krečeš i 2.fazu???

14. miss-devill 03.05.10. 20:41, #14
    Korisnik je:
    Akcije

probava... nikad bolje smiley-laughing a inače unosim dosta c vitamina (antioxidans i tako dalje) + multivitamini i minerali, pa je možda zbog toga...
    mislila sam od vikenda krenuti na 2. fazu... i to u varijanti da vikendom unosim proteine+ povrće, a tokom tjedna da imam čiste proteine... znam da je ili jedan dan čisti proteini pa jedan dan proteini+ povrće, ili 5 dana proteini, 5 dana proteini+ povrće, ali zbog mog trenutnog načina života, mi ova kombinacija više odgovara... e sad koliko je to "po pravilima" ne znam... ali rezultati ne bi smjeli izostati smiley-laughing

15. miss-devill 03.05.10. 20:46, #15
    Korisnik je:
    Akcije

zaboravila sam ti odg na pitanje oko mlječnih proizvoda... pa ovako nekako:
    ujutro na poslu ogromni nesscafe (3 dcl mlijeka + jedna žličica ness-a), pa jedan jogurt, pa onda pauza i kava i poslje pauze (oko 12 h) jedan veliki kefir ili kiselo mlijeko ili acidofil sa 0, 9% mm, ili zrnati sir... poslje posla je obavezno (oko 3-4) jedan veliki jogurt/kefir/kiselo ljeko/acidofil i kava (naravno sa 2-3 dcl mlijeka)... i navečer kad dođem i sjednem za knjigu opet ili sir, ili jogurt ili protein shake... ovisi za šta sam raspoložena... e tako je kad me nema doma od ujutro do navečer...
    ako slučajno dođemdoma jogurt poslje posla zamijenim pilećim ili purećim šniclom...
    vikendom je obavezno za ručak meso i ostalo mlječni prozvodi smiley-laughing

16. Little15 03.05.10. 22:00, #16
    Korisnik je:

uff pa to je puunp mlječnih proizvoda, pa da sad mi je i jasno zakaj ti probava za 5!!:-))) neznam ja ih nisam koristila, jer su neke cure pisale da ih koči u mršavljenju, pa sam ih zato izbacila jer se ja naravno uvijek nekamo žurim, ono hoću sve nabrzinu pa tak i te kile skinuti na brzaka!! znači tebi to ništ ne smeta?? ma super onda, već sam mislila odustati jer ja ti nisam bila na wc-u kroz cijelu attack fazu, pa si možeš misliti kak sam se osjećala:-((( ali probat ću sad onda sa mlječin stvarima i dodavat ću mekinje u jogurt, pa ako to ne pomogne, neznam šta će.. i ja ti pijem abc plus tablete, bez njih mi je slabo.. hvala ti na brzom odgovoru i kaj si mi dala mali tračak nade da i za moju probavu ima spasa na ovoj dijeti ;-)))

17. Little15 03.05.10. 23:28, #17
    Korisnik je:

primijetila sam da sam dobila neki osip na području torza.. nisu prištići nek crvene male točke.. zanima me dali to može biti posljedica prevelikog unosa proteina?? pošto sam na dukanu, pa prije bila na mesnoj.. dali neko ima iskustva s tim???

18. josipa147 03.05.10. 23:39, #18
    Korisnik je:
    Akcije

Little15 napisao/la:

primijetila sam da sam dobila neki osip na području torza.. nisu prištići nek crvene male točke.. zanima me dali to može biti posljedica prevelikog unosa proteina?? pošto sam na dukanu, pa prije bila na mesnoj.. dali neko ima iskustva s tim???

POZZZ!!! ja se osobno isto toga bojim, da ce mi zakazati probava itd...ja sam malo tu dijetu izmjenila onako kako mislim da meni odgovara jer svacji je organizam razlicit. ja u sve to malo ubacim pokoju jabuku to ne moze naskoditi moze samo pomoci. ne treba se uvijek bas svega drzati u detalje!

19. Kretosunc 04.05.10. 08:08, #19
    Akcije

Draga Josipa potpuno se slažem s tobom. Treba dijetu bar malo prilagoditi sebi.
    Držim Vam svima fige da uspjete!! Ja sam krenula sada na svoj ražim dijete, onako kako meni odgovara: slatko i masno NE, trčanje 3 puta tjedno, 2 litre vode, dorucak i rucak bez vecere. rezultat NE SMIJE izostati  smiley-laughing (ah da i u menzi samo kuhano povrce smiley-tongue-out)

20. Ora 04.05.10. 08:48, #20
    Korisnik je:
    Akcije

Hvala na informaciji, naime ja već dugo prakticiram Atkinsa, malo modificirano jer mi je teško izdržati bez ČOKOLADE!!! Tako da mi se Dukan čini sasvim ok jer sam i sama došla do vrlo sličnih zaključaka. Samo me malo muči priprema hrane bez trunke ulja ili masti tako da na sve vas apeliram... RECEPTI RECEPTI RECEPTI smiley-smile

21. Little15 04.05.10. 09:03, #21
    Korisnik je:

Ora napisao/la:

Hvala na informaciji, naime ja već dugo prakticiram Atkinsa, malo modificirano jer mi je teško izdržati bez ČOKOLADE!!! Tako da mi se Dukan čini sasvim ok jer sam i sama došla do vrlo sličnih zaključaka. Samo me malo muči priprema hrane bez trunke ulja ili masti tako da na sve vas apeliram... RECEPTI RECEPTI RECEPTI smiley-smile

ora maslinovo ulje ti nemože odmoći.. ja ti sve pravi na maslinovom ulju, naravno ne stavim litru nek par kapi, ja sam uvijek prakticirala malo ulja.. u salatu također.. i jednu žlicu maslinova ulja na prazan želudac za probavu.. pa čak i piše na sajtu kad sam prevađala sve, da oni kojii imaju problema s probavom da uzimaju žlicu maslinova ili lanenog ulja na prazan želudac.. eto nemoj da te to sputava. ja mislim da se to pritome mislilo da ne koristiti mast, obično ulje, masnu htanu općenito.. treba dijetu prilagodit sebi:-)))

22. Kretosunc 04.05.10. 09:05, #22
    Akcije

Draga Ora

pa to nije tesko, valjda mozes nekoliko dana sve sprmati kuhano smiley-smile
    ja često samo stavim pola male kasike ulja i ostalo vode kada nesto spremam tako se u isto vrijeme i kuha i prži u tavi smiley-tongue-out (mada ne bude fino kada se ovo radi s sojom).
    Mislim da skuhano može biti fantastično, samo treba koristiti malo začina i odviknuti se od koncepta: moram pržiti!!! smiley-smile
    mislim da nisam rekla nista novo, ali eto smiley-smile pokusavam biti od koristi smiley-tongue-out

poz od kretosunca

23. Kretosunc 04.05.10. 09:06, #23
    Akcije

uh da i maslinovo ulje smiley-tongue-out fantastično je! hehehe!

24. lida73 04.05.10. 09:10, #24
    Korisnik je:
    Akcije

I ja ima pozitivno iskustvo sa ovom dijetom,  70, 4 tj 2 kg manje u 7 dana, a još sam u PMSu, za 7 dana možda pređem i na treću fazu, kojoj se baš radujem jer mi fali voće
    ja sam između UNke i DUkana izabrala DUkana jer kad sam na UNki na UH dan teško kontrolišem sebe, i toga dana sve pokvarim, a prije UNke uopšte nisam voljela slatko, tako da se sad osjećam kao ovisnik na odvikavanju od uggljenih hidrata. Unka je odlična zaista, malo je komplikovano kuvati posebno sebi, a ono što mi najviše smeta je ako naiđe neko slavlje ili sam na putu, ili vani pa moram jesti nešto s nogu, a ja sam na skrobnom ili voćnom danu, i onda apsolutno ništa ne mogu uzeti, pa čak i ako sam tada dovoljno jak  karakter u najboljem slučaju sam gladan karakteer
    Ja mislim da Dukan dijeta nije toliko nezdrava, više sam ribe , sira i jogurta  pojela u ovih 7 dana negu u zadnjih pola godine, ukupno sam do sad pojela 4 jaja, crveno meso još nisam jela, jela sam blitvu, paradajz, krastavac, crni luk
    jednom dnevno popijem ness kafu, i obavezno neke šumeće minerale ili vitamine, pijem puno čaja od koprive i osjećam se ok, mada priznajem da mi fali snaga , ali i to je sasvim normalno jer živim bez UH, i čini mi se da mi se drugačije salo topi nego na UNki, rekla bih da je prvo otišao stomačić
    Na UNki mi ej stalno bilo hladno, bila sam razdražljiva, a najgore mi je bilo zapravo to što do 4 sata nisam mogla opstati samo na voću, sad lijepo napravim jogurt sa ovsenim pahuljicama i uopšte nisam gladna do ručka, a i ako jesam kad uđem u kuću uzem malo sira da ubijem glad dok ne postavim ručak
    I na UNki sam imala strašne napade gladi, što je vjerovatno imalo veze sa neizbalansiranim unosom šećera, a sad ih skoro uopšte nemam, tj. imam ih ali su realni, i podnošljivi
    juče sam npr. čitav dan bila van kuće, kad sam ogladnjela kupila sam sebi fino jogurtić i to je to
    Ono što je meni zapravo potrebno nije ni skidanje kg, nego da se vratim uravnoteženom načinu ishrane koji sam nekada vodila (prije druge trudnoće kada sam se i udebljala) , a čini mi se da treća faza Dukan dijete upravo liči na to, puno povrća i zdravih proteina, dvije fete hljeba dnevno, ograničena količina voća, 2 puta sedmično riža ili krompir ili mahunarke ili svinjetina ili jagnjetina, i još jedan "loš" obrok sedmično radi sopstvenog zadovoljstva
    Onima koji razumiju engleski preporučujem ovaj sajt, sve je fino objašnjeno, naročito treća ( od 4 ) faze koju na našim sajtovima i ne pominju, a  imaju i odličan forum  http://www.thedukandiet.org/index.html

25. lida73 04.05.10. 09:14, #25
    Korisnik je:
    Akcije

Ulje nije dozvoljeno, čak ni maslinovo, ali zato papir za pečenje jeste smiley-smile , vrećice za pečenje takođe, i onda vam ne treba ulje
    prije par dana sam na papiru pekla piletinu, a onda i riblje filete, i odlični su ispali