UZGOJ POVRĆA U VRTU - OD POČETKA

1. jelka123 28.09.09. 12:18, #1
    Korisnik je:
    Akcije

Pozdrav svima. Ja sam jedna od onih novih vrtlarica. Gradsko dijete koje je došlo na selo.
    Ove godine sam prvi put posadila nešto bilja u vrtu. Nisam se stigla pretjerano time baviti, uz posao, dvoje male djece itd., ali ipak, niknulo je dosta toga pa je bilo i rajčice i paprike i krastavaca i zelene salate. Suprug i ja smo ove godine krenuli s poljoprivredom, što zbog dosta nasljeđene, a nekorištene zemlje, što zbog recesije (naravno!) pa smo počeli uzgajati svinje, posijali i pobrali kukuruz, uskoro krećemo i u nabavu kokica i sl.
    Uglavnom, želja mi je sljedeće godine imati  više uspjeha u vrtu, ali kako sam u tome gotovo potpuno nova, u potrazi sam za savjetima i za onima koji bi se također željeli time baviti, kako bismo razmijenili iskustva.
    Trebaju mi savjeti i iskustva od samog početka, npr. kada je najbolje uopće krenuti u sadnju vrta, pa npr. kada je najbolje i na koji način posijati sjeme rajčice kako bih do ranog proljeća dobila već i sadnice, kada posijati papriku (jer mi recimo ove godine posijana nije niknula, a kupljene sadnice su mi dale lijepe plodove), na kojoj udaljenosti i kada saditi salatu i je li bolje sijati sjeme salate u zemlju pa kako nikne, ili je ipak bolje staviti sadnice, kada se sije (i kako) cikla, a kada je vrijeme za berbu cikle...
    Budući da znam da ti detalji uvelike ovise o podneblju, samo da napišem da živim u kontinentalnoj Hrvatskoj (Turopolje), u ravnici i u dosta vlažnom području (imamo dvije rijeke u blizini).
    Eto, iskusne molim za savjet, a neiskusne da zajedno krenemo otkrivati tajne i čari vrtlarstva.

2. cosanostra 24.11.09. 11:12, #2
    Korisnik je:
    Akcije

Ovo je jako zanimljiva tema, nadam se da ću stići pisati. Bila sam i sama u takvoj situaciji prije par godina, ali dosta znanja i iskustva se kroz to vrijeme nakupilo, pa se nadam da ću moći pomoćismiley-smile

3. antoinete 24.11.09. 11:31, #3
    Korisnik je: offline
    Akcije

jelka123 napisao/la:

Pozdrav svima. Ja sam jedna od onih novih vrtlarica. Gradsko dijete koje je došlo na selo.
    Ove godine sam prvi put posadila nešto bilja u vrtu. Nisam se stigla pretjerano time baviti, uz posao, dvoje male djece itd., ali ipak, niknulo je dosta toga pa je bilo i rajčice i paprike i krastavaca i zelene salate. Suprug i ja smo ove godine krenuli s poljoprivredom, što zbog dosta nasljeđene, a nekorištene zemlje, što zbog recesije (naravno!) pa smo počeli uzgajati svinje, posijali i pobrali kukuruz, uskoro krećemo i u nabavu kokica i sl.
    Uglavnom, želja mi je sljedeće godine imati  više uspjeha u vrtu, ali kako sam u tome gotovo potpuno nova, u potrazi sam za savjetima i za onima koji bi se također željeli time baviti, kako bismo razmijenili iskustva.
    Trebaju mi savjeti i iskustva od samog početka, npr. kada je najbolje uopće krenuti u sadnju vrta, pa npr. kada je najbolje i na koji način posijati sjeme rajčice kako bih do ranog proljeća dobila već i sadnice, kada posijati papriku (jer mi recimo ove godine posijana nije niknula, a kupljene sadnice su mi dale lijepe plodove), na kojoj udaljenosti i kada saditi salatu i je li bolje sijati sjeme salate u zemlju pa kako nikne, ili je ipak bolje staviti sadnice, kada se sije (i kako) cikla, a kada je vrijeme za berbu cikle...
    Budući da znam da ti detalji uvelike ovise o podneblju, samo da napišem da živim u kontinentalnoj Hrvatskoj (Turopolje), u ravnici i u dosta vlažnom području (imamo dvije rijeke u blizini).
    Eto, iskusne molim za savjet, a neiskusne da zajedno krenemo otkrivati tajne i čari vrtlarstva.

O tome bih ti mogla pisati, pisati i pisati...stoga ti preporučam da najprije odeš u knjižnicu i digneš si nešto literature na tu temu. Svakako neka bude naših autora, jer  strana literatura upučuje na momente koji važe u opisivanom području. Knjiga Povrćarstvo od dr. Matotana je jako dobra i tamo imaš i više nego što ti treba. Vjerujem da ćeš pronaći i poneku knjižicu za vrtlare amatere, a kad kreneš u sve to stojim ti na raspolaganju za sve detalje i finese koje iz knjiga nećeš saznati...sretno smiley-smilesmiley-smilesmiley-smile

4. jelka123 24.11.09. 11:33, #4
    Korisnik je:
    Akcije

Baš mi je drago da se konačno netko javio i na ovu temu... već sam polako bila odustala:-)
    A možda sam samo izabrala krivo vrijeme, pa će više zainteresiranih biti početkom proljeća. Zasad čitam, skupljam informacije, razgovaram sa ženama u selu koje, naravno, imaju daleko više iskustva u vrtlarenju. Trenutno mi u vrtu raste luk, matovilac... pa kakvo je vrijeme čini se da će i jednog i drugog biti već za Božić. Posijala sam i zimsku salatu, špinat. To mi raste dosta gusto, pa ne znam je li bolje da zasad ne diram ili bi bilo bolje da prorijedim.
    Plan mi je na proljeće zasijati i zasaditi sve one kulture koje mogu rasti u ovom podneblju. Ove godine imala sam sreće s rajčicom, paprikom, krastavcima, ranom zelenom salatom (putericom) i to uglavnom iz presadnica.
    Na proljeće namjeravam ponovo posaditi rajčice, papriku, krastavce, salatu... ali još i mrkvu s kojom nisam imala sreće, rotkvicu, blitvu, patlidžane, brokulu, karfiol, grah, bob, mahune, grašak, kukuruz šećerac... :-) Isuse, očito me čeka puno posla.
    Pa me zasad muči koje od tih kultura je bolje posaditi, a koje posijati u zemlju.
    Zasad toliko...

5. antoinete 24.11.09. 12:25, #5
    Akcije

jelka123 napisao/la:

Baš mi je drago da se konačno netko javio i na ovu temu... već sam polako bila odustala:-)
    A možda sam samo izabrala krivo vrijeme, pa će više zainteresiranih biti početkom proljeća. Zasad čitam, skupljam informacije, razgovaram sa ženama u selu koje, naravno, imaju daleko više iskustva u vrtlarenju. Trenutno mi u vrtu raste luk, matovilac... pa kakvo je vrijeme čini se da će i jednog i drugog biti već za Božić. Posijala sam i zimsku salatu, špinat. To mi raste dosta gusto, pa ne znam je li bolje da zasad ne diram ili bi bilo bolje da prorijedim.
    Plan mi je na proljeće zasijati i zasaditi sve one kulture koje mogu rasti u ovom podneblju. Ove godine imala sam sreće s rajčicom, paprikom, krastavcima, ranom zelenom salatom (putericom) i to uglavnom iz presadnica.
    Na proljeće namjeravam ponovo posaditi rajčice, papriku, krastavce, salatu... ali još i mrkvu s kojom nisam imala sreće, rotkvicu, blitvu, patlidžane, brokulu, karfiol, grah, bob, mahune, grašak, kukuruz šećerac... :-) Isuse, očito me čeka puno posla.
    Pa me zasad muči koje od tih kultura je bolje posaditi, a koje posijati u zemlju.
    Zasad toliko...

Presadnicama, kupljenim ili iz vlastitog uzgoja sadit ćeš ...kupus, kelj, karfiol, brokulu, korabice, rajčicu, papriku...
    A izravnu sjetvu koristi za grašak, grah, kukuruz, mrkvu, peršin, pastrnjak, rotkvicu, krastavce, salatu, blitvu...
    Krastavce možeš i kao presadnice, ali ima više razloga u prilog izravnoj sjetvi...
    Pozdrav!!!

6. igrain 28.11.09. 21:53, #6
    Korisnik je:
    Akcije

Sve vas pozdravljam.
    Oduševila sam se kad sam vidjela temu. Naravno, jer do svoje skoro pedesete nisam ni razmišljala o zemlji, a sada me zainteresirala zdrava hrana, pojavila se i neka zemlja pa sam ove sezone prvi puta posadila svoj vrt. Neke biljke su lijepo nikle, a onda su se pojavili puževi. Njih je bilo najviše.
    Ali ne odustajem. Čim se sjetim one prekrasne salate, luka, paradajza, odmah bi da dođe proljeće.
    Ove godine sam sadila iz kupovnih presadnica, a za sljedeću ću pokušati uzgojiti iz svojih pa bi mi savjeti dobro došli.
    Iako sam sadila još uvijek imam "glupih" pitanja npr. grah. Ove godine sam kupila sjeme u Bauhausu za grah mahunar. Pojeli smo mahune, bile su fine ali graha nemam. Pa sad razmišljam o količini, koliko mi treba tih kutijica ili mogu na placu kupiti grah od neke bakice i u svibnju posijati u zemlju.

7. jelka123 30.11.09. 11:50, #7
    Korisnik je:
    Akcije

Baš mi je drago da ima zainteresiranih za ovu temu. Moram reći da je moja rajčica bila toliko fina, da je kolegica koja inače rajčicu ne jede, mojom bila oduševljena. Prednost ovakvog uzgoja je svakako u ukusnoj i zdravoj (koliko je moguće) namirnici, a u ovakvoj financijskoj situaciji, predstavlja i znatnu uštedu.
    Sad što se graha tiče, neću baš biti od pomoći, jer sam i sama u dilemi što i kako.
    Ali idemo malo po malo pa ćemo nešto i naučiti.
    Imam i ja jedno pitanje, naime, krajem rujna sam posadila luk (rekli su mi da ću onda imati luk za Uskrs :-) i to iz lukovica. Kako je lijepo vrijeme, luk je već visok skoro 7  cm, ali još je preslab pa ga ne bih vadila za jelo. Kako su najavili zahladnjenje, zanima me trebam li zemlju oko luka pokrivati ili da ga samo ostavim pa kako bude.
    Isto me zanima za zimsku salatu, niknula je dosta gusto pa ne znam je l ju trebam prorijediti i trebam li ju prije zahladnjenja pokriti da se ne smrzne.

8. gor-ana 30.11.09. 11:59, #8
    Korisnik je:

obožavam vrt...pokušavam i ja nešto ali mi uglavnom ne ide..."flance"kupim na tržnici jer  mi uglavnom sjeme ne nikne...ne znam zašto...

9. jelka123 30.11.09. 12:12, #9
    Korisnik je:
    Akcije

Ja sam flance za rajčicu imala svoje. Početkom veljače sam ih posijala i držala na toplom u kuhinji. Nicali su sporo, ali kad su niknuli, bilo ih je cijelo mnoštvo.
    Zatim sam ih početkom travnja presadila (one jače) i stavila van u zavjetrinu. Zatim sam slučajno kroz priču sa jednim gospodinom koji prodaje flance na placu čula da ih se ne smije previše zaljevati da očvrsnu, a da ih presadim kad stabljika više ne bude ''prozirna''.
    Početkom svibnja sam imala 40 kvalitetnih sadnica koje sam presadila u vrt i od srpnja do kraja rujna uživala u plodovima. Špricanje i ostalo - nema šanse.
    Krastavce (krupne za salatu) sam i kupila par flanaca - bilo je nešto plodova, ali vrlo malo. Također sam ih i posijala, ali kako mi nisu nicali - rekoh, idem ih prekopati pa ću staviti nešto drugo. Ali, nakon prekopavanja su počeli nicati ko ludi. Na kraju sam ih i dijelila, hranila njima pajceke i sl.
    Paprike sam imala iz flanaca - kupljenih na placu oko 30 komada. Bile su fine i bilo ih je dosta, ali kako mi je kronično falilo vremena, nisam ih redovito zaljevala pa su bile dosta sitne. Moglo ih je sigurno biti i više, ali eto... posao, honorarci, djeca, pa nisam baš puno vremena provodila u vrtu.
    Zelje i karfiol sam posadila iz flanaca, koje sam pak dobila od susjede iz njezinog vrta - niti meni niti susjedi nisu uspjeli, odn. djelovali su kao da imaj, Bože mi prosti, rak... pa sam ih počupala i bacila.
    Rotkvica- posijana - najeli je se da nam je uši išla van.
    Grah mahunar - sjeme kupljeno u Billi, narasao, jeli smo ga, ali jedna vrečica mi je svakako bila premalo.
    Cikla - isto sjeme iz Bille, bilo je je malo, ali je bila ukusna, premda dosta sitna.
    Mrkva i peršun - ma kakvi, lišće je naraslo, plodovi ništa.
    Luk - super bilo ga je dosta, a i zelene salate (puterice) smo se najeli, dok je kristalka propala (kaže se kod mene ''otišla u sjeme'').
    Jasno mi je da se vrtu treba posvetiti i dati mu puno ljubavi i truda, pa se nadam da ću do sljedeće sjetve skupiti dosta informacija, a i da ću imati puno više vremena nego ove godine i da će rezultati biti zadovoljavajući za mene i moja tri dečka doma.

10. kalipso 07.12.09. 13:00, #10
    Korisnik je:

Najprije uredi mjesto za povrtnjak. Ne znam s koliko mjesta raspolažeš, ali napravi onoliko gredica koliko misliš povrća uzgajati. Gredice ne smiju biti preširoke da im možeš lako prići sa strane, a u dužinu - po volji. Ja imam 8 gredica odvojenih stazicama od stare opeke. Možeš pogledati http://www.coolinarika.com/klub/kalipso/slike?tag=moj-vrt
    Stazice su super kad je kiša i blato, a osim toga brane korovu da brzo uđe u gredice. Želiš li rotirati redoslijed sadnje, tj. plodored, podijeli vrt na četiri dijela. Na svakom od njih možeš imati više manjih gredica. Sadi se povrće po skupinama, ali o tome možda kasnije.
    Dakle, kad odlučiš koliko i kakve gredice, označi ih, pobacaj stajsko gnojivo i preštihaj. Sad je super vrijeme za to. Postoji i peletirano stajsko gnojivo u vrećama. Ne trebaš sada fino usitniti zemlju. Pusti da do proljeća smrzne i sama se smrvi. Usitni motikom i grabljicama u proljeće prije sadnje i sijanja.
    Svakako u dijelu vra uredi komposište. Kompost je vrijedno gnojivo, koje sami možemo napraviti. Moj vrt je bio vrt, koji više ne štiham, nego zemlju samo uz dodatak gnojiva razrahlim jačim vilama.
    Za početak, predlažem ti da vrt uzgojiš od kupljenih presadnica i sjemena u proljeće. Neke se povrtnice kao mrkva, peršin, cikla, špinat, blitva, salate, siju direktno na mjesto. Kupusnjače, paprika, rajčice, uzgajaju se iz presadnica pa ih je potrebno posijati u zatvorenom prostoru rano u godini.
    Ako želiš da nastavim, javi! Toliko za sada. Priprema tla je jako važna. Pazi da ti povrtnjak nije na mjestu gdje se dugo zadržava voda ili u sjeni.

11. Milicza 07.12.09. 13:04, #11
    Akcije

cure ja sam puno naučila i vidjela ovdje
    http://www.cvijet.info/
    i ja jedva čekam proljeće da počnem uzgajati flance za moje cherrye..

12. jelka123 07.12.09. 15:30, #12
    Korisnik je:
    Akcije

kalipso napisao/la:

Najprije uredi mjesto za povrtnjak. Ne znam s koliko mjesta raspolažeš, ali napravi onoliko gredica koliko misliš povrća uzgajati. Gredice ne smiju biti preširoke da im možeš lako prići sa strane, a u dužinu - po volji. Ja imam 8 gredica odvojenih stazicama od stare opeke. Možeš pogledati http://www.coolinarika.com/klub/kalipso/slike?tag=moj-vrt
    Stazice su super kad je kiša i blato, a osim toga brane korovu da brzo uđe u gredice. Želiš li rotirati redoslijed sadnje, tj. plodored, podijeli vrt na četiri dijela. Na svakom od njih možeš imati više manjih gredica. Sadi se povrće po skupinama, ali o tome možda kasnije.
    Dakle, kad odlučiš koliko i kakve gredice, označi ih, pobacaj stajsko gnojivo i preštihaj. Sad je super vrijeme za to. Postoji i peletirano stajsko gnojivo u vrećama. Ne trebaš sada fino usitniti zemlju. Pusti da do proljeća smrzne i sama se smrvi. Usitni motikom i grabljicama u proljeće prije sadnje i sijanja.
    Svakako u dijelu vra uredi komposište. Kompost je vrijedno gnojivo, koje sami možemo napraviti. Moj vrt je bio vrt, koji više ne štiham, nego zemlju samo uz dodatak gnojiva razrahlim jačim vilama.
    Za početak, predlažem ti da vrt uzgojiš od kupljenih presadnica i sjemena u proljeće. Neke se povrtnice kao mrkva, peršin, cikla, špinat, blitva, salate, siju direktno na mjesto. Kupusnjače, paprika, rajčice, uzgajaju se iz presadnica pa ih je potrebno posijati u zatvorenom prostoru rano u godini.
    Ako želiš da nastavim, javi! Toliko za sada. Priprema tla je jako važna. Pazi da ti povrtnjak nije na mjestu gdje se dugo zadržava voda ili u sjeni.

Puno hvala na savjetima.
    Zemlja je poorana, stajsko gnojivo pobacano i sad ćemo još jedanput preorati tako da se do proljeća smrzne. S obzirom da živim u ravnici, oko vrta smo iskopali jarke da voda može otjecati. S jedne strane vrta su voćke, ali budući da stabla nisu ogromna, osigurano je sunce, a s druge strane, ovo ljeto je to bilo super, jer su stabla štitila vrt od tuče. 
    Najviše me muči redoslijed sadnje (kad je što najbolje) te razmak među sadnicama.
    Zato, hvala na svakoj pomoći, a nadam se da će nas s vremenom biti više.

13. kalipso 07.12.09. 15:53, #13
    Korisnik je:

Super, sve što ste učinili sasvim je OK. Koje povrće misliš uzgajati?

14. jelka123 08.12.09. 11:42, #14
    Korisnik je:
    Akcije

A joj, apsolutno sve što može rasti u ovom podneblju: rajčica, paprika, krastavci za salatu i za kiseljenje, zelje, cvjetaču, kelj, korabicu, brokulu (ako uspije), salatu, prokulicu, grašak, mahune, grah, krumpir (doduše na drugom većem komadu zemlje), ciklu, mrkvu, peršin.

15. igrain 13.12.09. 20:39, #15
    Korisnik je:
    Akcije

Bok)
    Sad si me podsjetila na krastavce za kiseljenje. Prosle godine sam skroz zaboravila na njih a bas bi ih zgodno bilo imati, ove godine su bili prilicno skupi na placu.
    Prosle godine smo proba;i sa pokrivanjem zemlje sjenom. Svidjela nam se knjiga vrt bez motike. Bas! Izgleda da to ipak ne ide bez motike.
    A i nisam vidjela zemlju tolike godine a sad sam se sjetila zdrave hrane. Susjed pokraj nase zemlje je samo vrtio glavom i rekap Ne bu to tak islo!
    Za sada ne odustajem. Bilo je salate, paradajza, graska, mahuna.
    Od kupusnjaca nije bilo nista sve su pojeli puzevi. Vidjet cemo sljedece godine.

16. jelka123 14.12.09. 08:20, #16
    Korisnik je:
    Akcije

I ja sam krenula ove godine doslovno od nule. Ali, polako učim o nekim stvarima. Nadam se da mi je to u krvi, jer imam baku koja je cijeli život živjela na selu i koja je i po najvećoj žegi znala biti u vrtu. Ali zato je bilo svega i svačega. Sirota, sad je u domu, ali da je ostala u svojoj kući i na svojem vrtu i sa svojim kokicama, sigurno bi još bila turbo pokretna. Ali, ipak, ak noge i ne rade, zato vidi baš ono što ne treba vidjeti, a sluh... za ono kaj ne treba čuti, super... Mene redovito napraši kak sam se zdebljala...

17. jelka123 11.02.10. 11:35, #17
    Korisnik je:
    Akcije

Lijep pozdrav svima. Mislila sam posijati sjeme rajčice i paprike jer bih htjela imati vlastite presadnice. Samo me ovo vrijeme malo brine, ne znam je li prerano ili da još pričekam.

18. kalipso 13.02.10. 14:01, #18
    Korisnik je:

Za sijanje vani svakako nije, ali sijati sjeme možeš u kući. Drži na toplom i svijetlom mjestu i održavaj supstrat važnim. Kad biljčicama naraste drugi par listova prepikiraj ih u individualne lončiće. Uvijek ih drži za listove prilikom pikiranja jer se listovi, ako ih oštetiš oporave, što nije slučaj sa stabljikom. Ovo vrijedi za sve pa i cvijeće. Klijanje do pikiranja traje oko tri tjedna.

19. jelka123 15.02.10. 08:04, #19
    Korisnik je:
    Akcije

Hvala na odgovoru. Lijep pozdrav i ugodan dan ti želim. :-)

20. 58jaka 16.02.10. 18:32, #20
    Korisnik je:
    Akcije

Ima li neko sjeme crne oliti smeđe rajčice, ili je vidio da ima negdje za kupiti.?Mislim da je sad upravo vrijeme za sijanje u kući.Lani sam sijala 6.03. pa mi se činilo malo kasno pa ću sutra početi ,naravno papriku i paradaiz.pozdrav vam moje poljodjelatnice....

21. kalipso 17.02.10. 14:35, #21
    Korisnik je:

Na ovoj adresi, ljudi prodaju svakakvo sjeme, bilo je i crnih rajčica, ali je trenutno prodano... vrijedi pogledati.
    http://www.aukcije.hr/browse.php?id=89
    Ova firma prodaje sjeme http://www.fermi.hr/katalog.php?kateg=1
    Ili iz Engleske (internacionalni servis) Thompson & Morgan http://www.tandmworldwide.com/seeds1/product/79/1.html

22. mommy 03.03.10. 22:05, #22
    Korisnik je:
    Akcije

Evo i mi smo novi u uzgajanju voća i povrća smiley-smile Al smo mladi i nadobudni smiley-smile Vinograd, masline svakako i voljela bih  mrvicu vrta ispred kuće...
    E sada, voljela bih posaditi pomidore... radili smo to i prošle godine ali neznam baš koliko je to bilo uspješno ;/ Kupili smo već uzgojene sadnice i presadili ih u vrt... Super su se primili, redovno smo ih zaljevali, mazili i pazili ali oni su trajali samo nekih 15-ak dana?! Tj kada su sazrili prvi pomidori u roku od 15 dana sve su se stabljike osušile? Kako? Zašto? Voljela bi ih posaditi i ove godine ali da mi malo duže traju...

23. nektarina 04.03.10. 11:55, #23
    Korisnik je:
    Akcije

Iz mog skromnog iskustva mogu reći da su ti se vjerojatno razboljeli. Pomidore nikad ne treba zalivati po lišću već samo u dnu stabljike, čim se donji listovi počnu sušiti treba ih otkinuti da ne šire bolesti. Plamenjača i pepelnica se hoće širiti od vlage a to su najčešće bolesti - cijela biljka izgleda kao da se suši. Nadam se da sam bar malo pomogla. Pozdrav

24. mommy 04.03.10. 14:16, #24
    Korisnik je:
    Akcije

nektarina napisao/la:

Iz mog skromnog iskustva mogu reći da su ti se vjerojatno razboljeli. Pomidore nikad ne treba zalivati po lišću već samo u dnu stabljike, čim se donji listovi počnu sušiti treba ih otkinuti da ne šire bolesti. Plamenjača i pepelnica se hoće širiti od vlage a to su najčešće bolesti - cijela biljka izgleda kao da se suši. Nadam se da sam bar malo pomogla. Pozdrav

Hvala ti na odgovoru ali mislim da nije u tome problem. Baš smo pazili kako zalijevamo...a znam kako izgleda pepelnica, to nije ...
    ma oni su mi izgledali kao da ih je sunce skroz spržilo...jel to moguće?

25. nektarina 05.03.10. 14:58, #25
    Korisnik je:
    Akcije

I to je moguće... ljeto je bilo pakleno i na kontinentu a kamo li u Dalmaciji. Probaj ove godine saditi dosta duboko jer pomidori to vole, možda korijen ode duboko u potrazi za vodom pa bude bolje...Tu bi moje znanje bilo iscrpljeno. Jedva čekam da vidim kako će meni ove godine uspjeti. Pozdrav iz Slavonjie!