Tonus hleb

1. Bromelija 24.03.11. 23:47, #1
    Korisnik je:

Ima li neko ideju kako napraviti "Tonus hleb"? To je hleb bez brašna, od proklijalog zrna pšenice i jako je zdrav. Htela bih ga napraviti u kućnoj varijanti :)

Evo malo o tom hlebu OVDE

2. liljanailieva 25.03.11. 22:11, #2
    Korisnik je:
    Akcije

Nikad ga nisam pravila - niti jela, a nisam znala nit da se zove tako.Imam jednu rodbinu meni jako draga, ja sam njena kuma , - koja nakon operacije odlucila je da pazi sta jede..pa tako do dan danas sve je na nesto korenjasto, - voce i povrce, sama kaze da je presla na zdravu hranu, pa radila je jedno vreme i ovakav kruh. Nakon toga je napustila to da mesi, nego jednostaavno je presla da jede samo proklijalu psenicu i to bas sada u ovaj period jede samo ono sto proklij od psenice. Kad je mesila hljeb, ona je radila ovako: Dobro opere ociscenu psenicu, pa tako vlaznu je ostavi da proklija, zatim je zalije jos malo sa vodom, opet ostavi i bas ti izdanci kad su vec malo veci, ona prebaci u avan i istuce je ali ne mnogo, onako ostaje zrnasta, pa je prebaci u vanglu, - nadalje sve normalno ide kao i ostala testa. Priprema germu (kavasec) rastvori je u vodu doda secera, pa kad je vec gotova  stavi u tu dobivenu smesu, doda sasvim malo soli,  zamesi ..ceka da naraste, opet to razmesi i stavi u pripremleni pleh u koji misli da pece, opet ceka da naraste i pece - sve kao sto ide cjeli proces kao kod ostala testa. To je doznala od neke pacientice sa kojom je delila sobu u bolnici, - poduze vreme je jela ovakav kruh, nakon toga je presla na razani ili punozrnasti, a proklijalu psenicu jos gricka. Uvek ima ona ovako pripremljena psenica, a u jednu moju posetu kod nje zatekla sam je kako je ostavila da ona bas pusti i zeleno lisce - oformila malo stablo vec, sa makazama je to lisce osisala i stavila u spinat, pripremala si tako salatu. I to je od nekud cula...inace vec 10 godina kako je operisana od karcinom dojke.A da ne pricam sve sta smo radili i spremali od narodni ljekovi...sve sto smo culi sve smo spremali, a ona je bila i te kako hrabra i voljna sto joj se daje - to pojede ili popije. Samo kad se setim i vratim se unazad bas u taj jako tezak period, - ona je bila hrabrija od nas,

3. Bromelija 25.03.11. 22:36, #3
    Korisnik je:

Koliko korisnih informacija! Hvala ti puno! Divna si što si podelila to sa nama.Sigurno ću probati da napravim hleb.

Takođe si me potsetila da sam čitala koliko treba dana da se ostavi pšenica da klija da bi imala najvišu koncentraciju vitamina. To sam pronašla u jednom starom vegetarijanskom kuvaru, koji mi je sada kod mame, pa čim budem uspela, pročitaću i napisati tu informaciju ovde, sigurno će nekom koristiti :)

4. liljanailieva 25.03.11. 22:44, #4
    Korisnik je:
    Akcije

Sigurna sam i ja da oce... vakve informacije nikad dosta... ja kad pocnem da pisem nadugacko i nasiroko-kraj se ne vidi, htela sam samo za kruh da pisem, kad ono celu pricu ispricah, ali ko sto i sama si rekla, nije na odmet da se zna kako je neko vodio bitku sa bolescu i sve mislim da nakon 10 godina i da je pobedila koje nesto me cini sretnom.

5. Maja-Pg 25.03.11. 23:04, #5
    Korisnik je: offline
    Akcije

Ja sam neko ko obožava proklijala zrna u svim kombinacijama, tako da sam isprobala i hleb koji tražiš. Evo pogledaj ovaj recept, ja sam ga po njemu pravila u Mullinex pekaču. Treba dosta vremena da se napravi, malo je drugačijeg ukusa i teksture od hleba na koji smo navikli, ali je izuzetno zdrav.

Sastojci:
    Suvi kvasac – 2 kašičice
    Proklijala zrna težine - 500 gr.
    Soli - 1 kašičica
    Šećer ili med- 1 kašičica
    Ulje  - 1 kašičica
    Voda (dodaje se ispasiranim zrnima) - 30 ml.
    Pšenično / ražano  integralno brašno - 5-6 velikih kašika (dodati samo ako se tijesto lijepi )
    Panifarin (poboljšivač)- 2 kašičice ( ja ga nisam stavljala jer sadrži  gluten,  E 300- askorbinska kisjelina koja služi za tretiranje brašna i djeluje kao antioksidans koji sprječava oksidisanje masnoće pa tako produžuje trajnost hleba, enzime)

Priprema:

Dobro oprati 400 gr zrna pšenice i  ostaviti ih potopljena u vodi 24 časa. Nakon toga pšenicu isprati i samljeti u mlinu za meso. Samljevenu pšenicu u blenderu ispasirati uz dodavanje vode (vodeći računa da se blender ne pregrije).

U pekač staviti  500 gr pasirane mase, kvasac, so, šećer ili med, ulje i brašno ukoliko je potrebno ( ako je tijesto previše gnjecavo i ljepljivo). Odabrati program „hleb od cijelog pšeničnog zrna“ (ukupno vrijeme ciklusa za hleb od 750 gr. Traje 3 sata i 20 minuta).

Ukoliko nemaš pekač peci ga u rerni malo duže nego što bi pekla običan hleb. Nadam se da će ti i ovaj recept poslužiti  ;)

6. liljanailieva 25.03.11. 23:28, #6
    Korisnik je:
    Akcije

Maja-PG, hvala ti za recept, odma cu to proslediti nadalje,

7. Bromelija 26.03.11. 09:43, #7
    Korisnik je:

Lijanailieva, neka si ti ispričala celu priču, to je vrlo poučna priča

Maja-Pg Poslužiće recept, naravno! čim pronađem pšenicu u zrnu koja će lepo da mi proklija :)

8. anaz 26.03.11. 09:50, #8
    Korisnik je:
    Akcije

http://istineilaziohrani.blogspot.com/2010/05/lchf-kruh-bez-brasna.html

evo ti ovdje imaš i recept,ja sam pravila i super mi je ...

9. Maja-Pg 26.03.11. 18:04, #9
    Korisnik je: offline
    Akcije

Bromelija, najbolja pšenica je domaća, neočišćena. Nju je potrebno malo potopiti u vodu prije pranja da bi se mahune odvojile od zrna. Ukoliko nju ne možeš da nabaviš, u prodavnicama zdrave hrane prodaju organsku pšenicu koja je odlična za ovaj hleb. Ukoliko pšenica nije organska nego fabrički prečišćena, ona neće proklijati.

10. Bromelija 26.03.11. 20:53, #10
    Korisnik je:

Domaću pšenicu nemam, ali ću je probati nabaviti, dotle sam uzela neku iz zdrave hrane, jednu jedinu su imali, pa ću videti hoće li proklijati {#emotions_dlg.roll} I da Maja, hvala što si prevela recept sa ruskog, ne bih ni reč razumela :D

Anaz, odličan je taj blog što si stavila link, stvarno ima puno zanimljivih informacija

11. anaz 26.03.11. 21:20, #11
    Korisnik je:
    Akcije

Bromelija napisao/la:

Domaću pšenicu nemam, ali ću je probati nabaviti, dotle sam uzela neku iz zdrave hrane, jednu jedinu su imali, pa ću videti hoće li proklijati {#emotions_dlg.roll} I da Maja, hvala što si prevela recept sa ruskog, ne bih ni reč razumela :D

Anaz, odličan je taj blog što si stavila link, stvarno ima puno zanimljivih informacija

i kruh je zaista odličan i ukusan...slikat ću slijedeći put kad napravim...