Pozdrav svima! Jučer sam se vratila kući nakon laparaskopske operacije žuči. Još uvijek sam nekako u šoku jer se sve odvijalo vrlo brzo i naglo... Da ne duljim, voljela sam jesti roštilj, pohano, pečene krumpiriće, razne kolače, sve ono što više ne smijem i moram priznati da se teško mirim sa tom činjenicom.
Žučna dijeta mi djeluje potpuno bezlično, bezukusuno... No, znam da moram i da nemam izbora. Osnovni je problem što nikada nisam voljela povrće na lešo jer mi je to bilo kao da jedem ofurenu travu. Draže mi je bilo sirovo porvće koje više uglavnom nije u igri...
Da ne duljim - ako ste imali sličan problem, a kreativni ste u kuhinji, bila bih zahvalna na svakom ukusnom receptu koji bi uljepšao život hedonističkoj bikici koja se zauvijek pozdravila sa žuči
Ono što mi osobno pada na pamet je tjestenina ili palačinke (pečene u teflonskoj tavici bez ulja - na suho) sa sirom i to je to...
Nažalost čovjek doživi i takve epizode u svome životu. Želim ti brz oporavak, a što se tiče prehrane ja ti baš nisam podobna za diejlit savjete
prilično se nezdravo hranim, mislim na prženo, pečeno, masno i sl. Pridržavaj se dijete neko vrijeme, a onda valjda možeš malo zgriješiti da zadovoljiš želju za slasnim zalogajima. Moj je suprug radio stentove (to su nekakve opruge u krvnim sudovima koje ublažiju začepljenja stvorena masnoćama
, a to je duga priča ), ali poslije izvjesnog vremena prilagodbe i kontrola kod liječnika čak mu je rekao da može popiti čašu vina uz ručak, a onda kad je suprug upitao jel stvarno, liječnik je rekao ; ja ti ništa nisam rekao
Sad poslije tri godine od tih događanja moj suprug popije lijekove ujutro, a poslije ručka vino ili pivo i radi dosta zahtjevne fizičke poslove, što u firmi što u kući i dobro je
barem uvijek tako kaže ... Dakle naći će se već netko sa sličnim problemima da te posavjetuje ispravno. Puno sreće u oporavku...
Jela mogu biti ukusna i bez puno masnoce ili i bez masnoce, ja palacinke pecem bez ulja, kao i razna jela....moja mama je nekada davno izvadila zuc, sjecam se da se pazila neko vrijeme a poslije je sve normalno jela, ali svakako je zdravije bez suvisne masnoce...zelim ti brz oporavak, biti ce sve u redu.
Meso peci u pecnici pokriveno folijom jer tako meso pusti svoju masnocu. A najednostavnije, ako nemas, kupi si posudje za kuhanje bez masnoce, jako je ukusno i zdravije...
veronika30 napisao/la:
Pozdrav svima! Jučer sam se vratila kući nakon laparaskopske operacije žuči. Još uvijek sam nekako u šoku jer se sve odvijalo vrlo brzo i naglo... Da ne duljim, voljela sam jesti roštilj, pohano, pečene krumpiriće, razne kolače, sve ono što više ne smijem i moram priznati da se teško mirim sa tom činjenicom.
Žučna dijeta mi djeluje potpuno bezlično, bezukusuno... No, znam da moram i da nemam izbora. Osnovni je problem što nikada nisam voljela povrće na lešo jer mi je to bilo kao da jedem ofurenu travu. Draže mi je bilo sirovo porvće koje više uglavnom nije u igri...
Da ne duljim - ako ste imali sličan problem, a kreativni ste u kuhinji, bila bih zahvalna na svakom ukusnom receptu koji bi uljepšao život hedonističkoj bikici koja se zauvijek pozdravila sa žučiOno što mi osobno pada na pamet je tjestenina ili palačinke (pečene u teflonskoj tavici bez ulja - na suho) sa sirom i to je to...
Ja sam davno operirala žuč, onako, klasična operacija, nije se radilo kao danas (bila je to god 1990.) Kad su me otpustili iz bolnice, liječnik mi je reakao da mi nikakvu dijetu neće preporučiti, već da svaki organizam drugačije reagira na hranu.Dakle, rekao je da počnem polako i po malo jesti sve i naprosto, ono što mi zasmeta, sama izbaciti....Tako je i bilo, probala sam sve i ništa mi nije smetalo osim jabuka, ali svježa....nju ni danas ne mogu jesti jer me odmah zaboli.....
Operisala sam zucnu kesu 2000. godine posle opstruktivnog hepatitisa, kamen se zaglavio u zucnom kanalu, operacija je bila klasicna. Neverovatnom brzinom sam se oporavila, a hirurg mi je rekao da smem jesti sve!!! Medjutim, oporavak jetre je trajao skoro godinu dana i zbog tog sam bila na dijeti. Kuvala sam u Zepter posudju, bez masnoce, jela puno corbica, meso peceno u kesi bez masnoca, puno mladog sira i od voca sve sem kajsija/marelica/
Na pocetku moras paziti na ishranu, nekih mesc dana, a posle uvodi sve po malo i videces kako reagujes. Ja sam bila "navalila" na lubenice vec posle desetak dana i bilo je bolova...Nisam podnosila zelenis: spanac, blitvu, zelje i grasak, a i danas primetim da mi to ne prija u vecim kolicinama. Zelim ti brz oporavak 
Odrekla sam se svinjetine, cvaraka, slanine i suhomesnatih proizvoda zauvek
Jedem samo pilece i curece preradjevine, ali i to u malim kolicinama.Ne jedem masne i stare sireve, kajmak i mast. Ali, to i onako nije zdravo, pa mi ne smeta 
Ja sam operirala kamenac laparaskopski pre 15 godina, bila sam jako mlada, ali fala bogu nisam drzala dijetu, lekar mi je rekao da jedem sve, ali normalno da ne preterujem, dakle umerenost...
Hvala vam svima na odgovorima. Nisam imala nekoliko dana pristup internetu pa nisam mogla odgovoriti. Ipak, žao mi je da nisam dobila niti jedan recept. Osobno moram držati dijetu jer je žučnjak bio upaljen, nisam operirana "na hladno", pa moram cijelu probavu primiriti, a onda uvoditi namirnice malo po malo. Srećom, barem mi je rečeno da već smijem napraviti neke "prekršaje" kao što je dinstani luk (na malčice ulja, a žlica, dvije vode) tako da mi hrana ipak na nešto liči 
Koliko vidim imala si malo komplikovaniju upalu zucne kese, ali kad su zucni kanali zdravi sve ce biti OK
)) Za konkretne recepte mozes potraziti na nekom od sajtova, a ja sam najvise volela da sama sebi po raspolozenju pripremam hranu. To je bilo u Zepteru: povrce, meso, vrlo malo ulja, a luk nisam podnosila!!! Mozes jesti corbe od povrca koliko pozelis...Meso spremljeno na malo ili u sopstvenoj masnoci. Hirurg mi nije preporucio dijetu ,ali morala sam iz gore navedenih razloga da je drzim godinu dana. Bolje da sam nastavila, bila sam vitkija, a sad treba skinuti kilograme!!!
Ponovno sam na žučnoj dijeti i nadala sam se da ću ovdje naići na recepte ili barem popis dozvoljenih jela (ne namirnica). Evo, započinjem popis jela koja sam kuhala i nadam se da će me netko dopuniti.
Napominjem da se prije radi o idejama, nego o kulinarskim čarolijama.
mene ta zučna dijeza izluđuje jer ne znam sta da kuham tj nema recepataaaaaaaaaaaa 
rosanaa napisao/la:
mene ta zučna dijeza izluđuje jer ne znam sta da kuham tj nema recepataaaaaaaaaaaa
Slažem se... KATASTROFA... Sve je to kao izvedivo al malo poludis kad žuljaš kuhanu tjesteninu, sir i piletinu 5-6 mj u komadu...
draga sandra5, ne radi se ovdje o nacinu pripreme vec o tome sto je vecina namirnica zabranjena pa se sve svodi na jedno-te-isto: krumpir, mrkvu, tikvice, korabicu, tijesto, rizu i pilece bijelo meso i malo bijele ribe (a meni jedino bezlicni oslic dostupan), nemasni jogurt, griz i kuhana jabuka.
Vidim da su iskustva sa preporukama lijecnika razlicita...Kod mene je stroga dijeta bar u prvih 3 mjeseca
Dakle ne da nema masnoca sto je najmanji problem nego nego su zabranjene i masnije ribe kao tuna, skusa i losos u svakom obliku, zatim nista grah, grasak, leca, krastavci, kupus, kelj, mahune, svjezi kruh, bademi, masline, sir osim malo onog sa 0% masnoce...nema svjezeg voca, zelene salate, rotkvica, spinata, rajcica se moze ali guljena...
Dakle sve sto sam do sada jela sad ne mogu...meso sam ionako rijetko pa mi ono ni masnoce sigurno nece faliti osim maslinovog ulja. Dr mi rekao da ni njega ne korisitm bar do druge kontrole krvi, jer moj "pokojni" zucnjak je imao puno priraslica pa ne isprovociram hranom nesto gore kao upala pankreasa...kaze, neka budem disciplinirana da se prvo sve lijepo smiri...
28.3.2013 sam imao operaciju žučnjaka,teži oblik, sada je prošlo nekih 2 mjeseca od kada je krenula moja žučna dijeta jer sam poslije prvih tegoba krenuo sa dijetom i pomalo sam več nervozan od nedostaka recepata na ovu temu pa sam odlučio da ja napišem pokoji koji sam isprobao na svojoj koži i preživio
pa se nadam da če nekome donjeti bar malo promjene, ali i da če netko podijeliti sa mnom pokoji recept:
1.SAVIJAČA
u tijesto za savijače stavite blago posoljeni posni sir i ispecite na papiru za pečenje bez ikakvih dodatnih masnoča, ja koristim 2 lista po štruci..... jednom sam naribao tikvicu bez kore u taj sir i na isti način ispekao i bilo je super
može se staviti i ocijeđeno voće od kompota, ja ugl. koristim svježi ananas i jabuku za kolač
2.TORTILJE
1 najmanja konzerva tune (obavezno u maslinovom ulju, što kvalitetnija po mogučnosti) ja ju iscjedim skroz, propirjam razno povrče na malo maslinovog ulja (bez naravno graška , graha i slično) te pred kraj ubacim tunu i pustim još 1-2 min. i to je to
2 kupovne male tortilje podgrijem i napunim s gore navedenim (iznenađujuče je dobro, mrvicu podsječa na ribu s povrčem iz konzerve al što možemo )
3. TJESTENINA S KOZICAMA (mogu i škampi al 230kn kg...)
skuhati par rajčica,treba ih oguliti malo posoliti (po potrebi se može dodati malo šećera) i onda sa štapnim mikserom sve zblendati (pušem i na hladno zbog košćica)
na maslinovo ulje dodati kozice (ja ih odmrznem i posušim na salveti) kratko ih prepžiti te dodati obrađeni umak od rajčice te kuhati 3.-5. min (sa svježim škampima i kozicama je naravno bolje)
može se poslužiti sa rižom i tjesteninom bez jaja
kad preživim glatko još koji javim se jer če borba trajati još dugo pa isto tako molim vaše ideje jer sam prije volio finu klopicu, a tko je u ovom problemu zna o čemu pričam i držite se moji supatnici, ja sam 14 kg izgubio do sada što i nije loše s obzirom na prijašnju kilažu 
pozdrav svima!
ja sam već 3 mj na dukan dijeti, veoma je slična žućnoj, nema masnoća niti crvenog mesa, ali dukan dijeta se dijeli na faze i još neko vrijeme ne smijem voće niti sve povrće...
htjela sam reć da sam osjetila čudne bolove na desnoj strani ispod rebra koji su se širili prema leđima pa sam mislila da je to od ležaja na kojem sam ostala tu noć spavati....s obzirom da je počela sezona radova u vrtu pomislila sam da je bol zapravo upaljen mišić kojeg sam malo preopteretila kopanjem, štihanjem i sl. jer me boljelo samo u određenim položajima ruke....
ali jok! to je bila reakcija koju sam imala nakon što sam pojela sirovi žumanjak izmješan sa šečerom i cimetom! sirovi žumanjak!!!!
jer se ista stvar dogodila i sada, u subotu sam jela žumanjak i jedva ustala iz kreveta jučer!!!!
žuć! nema šta drugo biti! moji su doma medicinari i potvrdili su mi sumnju na to! i što sada? izbaciti jaja iz prehrane obavezno, to znam! hvala vam na ovim receptima koje ste podijelili, dobro će mi doći!