Pozdrav svima....
Trebala bi savjet vezan uz recepte za povisene vrijednosti kolesterola i triglicerida .... dali doticni postoje negdje na internetu ili mozda imate neku knjigu za preporuciti, ili mozda i sami znate koji recept? Pisite ..... Hvala...
Mislim da ne treba posebno naglasavati koji su to recepti koji ce smanjiti kolesterol... manje masnog i manje slanog, jako zacinjenog...jabucni ocat u salatama...sve su to samo natuknice jer, po meni, gotovo svi niskokaloricni recepti, koji se mogu, naravno, pronaci na ovim stranicama spadaju i u tu kategoriju. Ali treba i znati pravi uzrok povisenih masnoca, jer ja, npr. imam poviseni koleserol, iako sam mlada, sportasica i postotak masnog tkiva mi je cak i ispod minimalnog. Pozdrav!
ja sam imala problema s kolesterolom pa mi je dr. opće prakse dala list A4 papira na kojem je tablica što se smije jesti, što ne i što je dopušteno u manjim količinama tako da savjetujem da pitate svog dr.
Najbolji recept: kada naspes jelo u tanjir, sjednes za stol, ustanes, uzmes tanjir i pola vratis u lonac. Ostatak pojedes.
Za povišan kolesterol - jedite pretežno kuhanu, dinstanu hranu na malo masnoče (maslinovo ulje), prženo-pečeno odpada , smanjite upotrebu soli, štetna su vam jaja (najviše žutanjak), koristi vam voče, povrče, jako koristi i češnjak.
Za povišen holesterol kažu da su dobre i ovsene pahuljice, omega 3 masne kiseline, ima ga u gel pilulama.Najveći postotak sadrži prerarat proEfa proizvodjač je Nordicnaturals, ali ne znam da li ima da se kupi kod nas.A ako su povišeni trigliceridi dobra je soja lecitin, ima u pilulama što je prijatnije ali kažu da učinak nije isti kao kad se uzima prirodna.Medjutim ona je prilično gadna, lepljiva i nimalo prijatnog ukusa ali može da se stavi jedna kašičica na zalogaj hleba i tako proguta.Uzima se u večernjim satima.
I zaboravite na cigarete i alkohol.
Moja kuma ima poviseni kolesterol i njen recept je da 1-2 kasike sezama stavi u solju nemasnog jogurta (250ml) i to drzi u frizideru preko noci i onda sutra ujutro jede. I jutro uradi isto da ima za veceru... Ona kaze da pomaze i uz sto seta najmanje 1 sat ipo dva... dnevno.
mala123 napisao/la:
Pozdrav svima....
Trebala bi savjet vezan uz recepte za povisene vrijednosti kolesterola i triglicerida .... dali doticni postoje negdje na internetu ili mozda imate neku knjigu za preporuciti, ili mozda i sami znate koji recept? Pisite ..... Hvala...
Jedan prirodan recept za smanjenje holesterola je i "sok od persuna i limuna":http://www.coolinarika.com/recept/sok-od-persuna-i-limuna .
I crni luk utice na smanjenje holesterola. S obzirom da je on agresivan za zeludac, treba se uzeti u razblazenoj formi. Evo kako moja mama upotrebljava crni luk za smanjenje holesterola:
Ocisti se jedna glavica crnog luka. Isec se na krupnije parcice i stavi u casu od 2 dl. Casu napuniti vodom, poklopiti i ostaviti da crni luk prenoci u vodi. Sutradan prije dorucka popije se samo voda, crni luk mozete koristiti za pravljenje jela. Ovo ponoviti 40 dana. Povremeno kontrolisati nivo holesterola. Onda sledi pauza od 2 mjeseca. Ovo joj je preporucio i ljekar, normalno uz kuvanu hranu sa manje masnoca.
ja sam cuo da je i pcelinja ljubicica isto super na sok-u za povisenost kolesterola i triglicerida u krvi