Mile moje,
htjela bih isplesti kapu za bebu od 9 mjeseci( mislim tako bih počelka, ako mi to uspije onda bih probala i sebi
). Imam igle 5,5 br., vunu i znam plesti pravo, krivo, te oduzimati očice. Ima li koja od vas jednostavne upute kako da to napravim? Samo da kažem varijanta sa 4 igle mi je preteška, nemam toliko vremena za učenje novih vještina. I da, jel mogu isplest u jednom komadu ili je potrebno više stranica? Ne znam jel pitam glupostDakle kapa s dvije igle.
Tražila sam na netu, ali nisam ništa našla,
molim pomoć.
Do neba hvala.
ja sam plela kapu za djecu ovako
ispleteš pasicu znači jednu krivo jedno pravu visine koju želiš, ako želiš pasicu odnosno onaj rebrasti bod, a budući da pleteš na debele igle možda je bolje da je napraviš i onda štrikaš red pravo red krivo nekih 6-7 cm, nakon toga u svakom 2 redu oduzmeš par očica ja sam najčešće oduzimala 4 i to nasumično, tako da ti se kapa lagano suzuje prema vrhu glave i onda pleteš do visine koje želiš, preostale očice na kraju završiš i kapu sašiješ prvo sastrane a onda na vrhu glave, samo s tim iglama će ti ispasti malo grubo
kapa ti izgleda otprilike ovako
nadam se da sam ti ba malo pomogla
Ja sam isplela puno kapica za bebe, ali nisam radila kao za odrasle da ne bi bebi skliznulo s glavice, već sam radila tipa kapuljače koja se onda veže ispod brade. Radi sa ne dvije igle, nema šavova. Dakle navučeš očica koliko je potrebno oko lica, napraviš malu pasicu, onda nastaviš željenim bodom do potrebne dubine kapice, tj do vrha tjemena, onda označiš srednju trećinu očica , to će biti stražnji dio i nastaviš plesti oduzimajući po jednu očicu od svake bočne trećine (kao kad se plete peta na čarapi) - sa svakom zadnjom očicom srednje trećine ispleteš zajedno po jednu zadnju bočnu naravno sa svake strane u polaznim redovima. Kad si potrošila sve bočne očice, navuci po bočnim stranicama ponovo očice i nastavi plesti još nekoliko redi donje pasice, sa rupicama kroz koje ćeš kasnije provući trakicu za vezivanje, koju možeš isplesti, isheklati ili kupiti gotovu vrpcu!
Na taj način možeš raditi i od dolje, tako sam radila kapuljače, samo onda će ti srednji dio uz koji oduzimaš ići od tjemena prema licu, a ovako ti ide od tjemena prema zatiljku. Na taj način možeš radiri i marsijanku, ali onda ipak trebaš 5 igala za dio oko vrata! Nadam se da sam pomogla! Ako nisam bila baš jasna u opisu, javi!
Ipak mislim da su ti igle 5,5 za dječje stvari malo predebele!
Upravo sam zavrsila kapu pletenu na dvije igle.
http://www.coolinarika.com/preview/slika/891977/
Postupak oduzimanja je radjen otprilike tako kako ga je objasnila denny4444. Nije tesko jer u toku rada vidis kako ce nekada izgledati, a oparati je uvijek lako! 
Na ovoj kapi sam koristila u sredini patent bod jer je rastezljiv. Nevolim kada mi kapa slijepi kosu.
Joooj, hvala cure. Već sam mislila da nitko ne plete. Imam nekoliko pitanja:
Ne znam kako plesti pasicu.
1)Jel za pasicu moram plesti 6-7 cm jednu pravo jednu krivo, a onda red pravo red krivo?
2)što znači da prvo napravim pasicu, a onda pletem?
3)Mogu li ja bez pasice?
4)Korijander, tvoja kapa nema pasicu?
5)Koji broj igala kupiti?
6)Mogu li s ovim iglama splesti kapu za sebe?
Pliz help!!! ![]()
Hrdalica,
da li ti zapravo znaš štrikati?
Igle br 5 su dosta velike, možeš napraviti kapu za sebe, za dječje stvari su najbolje igle od 2-3.
Kapa koju je napravija Korijander ( na priloženoj slici) nema pasicu, ne trebaš raditi pasicu ali onda će ti se kapa frkati, pogotovo ako radiš s tanjom vunom, što se inače preporučuje za dječje stvari.
S debljom vunom je druga stvar, ja sam obično radila kape uvijek na za jedan broj manje igle.
Ja se spremam ovakvu naštrikati svojoj papučarici
Maco, ne ljuti se... Znam, ali znam samo ići ravno i niš drugo. Zato i pitam cure da mi pomognu.
Pa ne ljutim se
, samo mi je čudno
nisam ti ja osoba za neku ljutnju, ne znam se ja ljutiti 

ako znaš ravno, znaš i krivo , šala mala
znači, sve kak su ti cure opisale, prvo pasica, da je čvršće, da se kapa odmah ne razvuče i ne pada na okice, možeš proizvoljno odrediti širinu pasice, kod mene bi rekli rendera
, ne mora to biti jedna pravo jedna krivo, možeš koristiti razne kombinacije, od 2-2, 2-1, 2-3 ideš u širinu koju želiš a onda nastaviš plesti samo pravo pa nakon nekog vremena počneš oduzimati očice.
Sad sam ja ovo napisala ko da me sve kužiš, ali probaj, kape nisu zahtjevne, pa ako i pogrešiš uvijek možeš rasparati i početi ispočetka.
Idem baš sad viditi ako imam doma koju kapu koju sam radila, napravila sam ih jako puno, davno, sad zapravo više i ne štrikam jer mi smeta ona prašina i čestice od vune
, ali sam obečala papučarici da budem jenu napravila, pa kak bu bu.

evo kape
, to je bila prva od tog modela tzv. himalajki, naravno, morala sam isprobati doma, nosila ju papučarica cijelu srednju školu, pa čak mislim i na prvoj godini fax-a, one sve slijedeće su bile puuuuno bolje i ljepše ( nije da se hvalim
), ali te nemam doma, poklonjene su.
Mislim da je bila rađena na igle br 3 ili čak 2,5 i nema pasicu, vidiš kako se rub zarolao, to se događa kod takne vune, tankih igala i kad nema pasice.
Ljubim vas sve Vas Maco i grlim. Ako je ne ispletem buuuuu za mene. Hvala. Svi daljnji savjeti su dobro došli.
hrdalica napisao/la:
Ljubim vas sve Vas Maco i grlim. Ako je ne ispletem buuuuu za mene. Hvala. Svi daljnji savjeti su dobro došli.
ovo ko da je napisano nekoj teti od 100 godina

a ha ha ha ma prima ja i zagrljaje 
![]()
Paaa, nisam mislila baš 100
, ali kad si mi (sad možemo konačno na ti) napisala da sam tako mlada osoba
, ja sam mislila da jesmo razlika u godinama. Čut ćemo se mi još. Počela sam plesti i napravila i pasicu, sad ću početi oduzimati. Razmišljam da li da oduzima prvu i zadnju u svakom drugom redu ili da oduzimam po četiri nasumično!??!
Kako si napravila uhice na kapi?
Hrdalice, na fotkama mi izgledaš maldo, a ovo Vas mi je bilo smješno, jer mi je neki dan jedan klijent rekao da je očekivao ozbiljniju gospođu 
, nakon što se godinu dana čujemo telefonom i napokon smo se sreli uživo,. Nisam mu htjela reči da je razočarenje obostrano
.
Ja kad sam oduzimala, nikad nisam oduzimala nasumično, nego u pravilnim razmacima. Znači oko imaš 40 očica , oduzmeš svaku 10.
Uhice sam radila kad je kapa bila gotova, nabrala sam očice na iglu i onda sam tu oduzimala odnosno prve i zadnje dvije u svakom drugom redu skupa splela da sam dobila trokutiće.
Hrdaliceeeee,
jel gotova kapica?????
macapapucarica napisao/la:
Ja se spremam ovakvu naštrikati svojoj papučarici
Ove su kape jako lijepe, ali meni bi trebao opis rada da dobije ovu lijepu formu. Ja upravo heklam unukici poncho, dobro ide iako niasm bas za heklanje vise volim pletenje, ali bit ce nesto i od ovoga ![]()
Polomila sam se tražeći neki opis ovih kapica, pa i meni treba neka šema, opis, ali nigdje naći 
Čini mi se da će papučarica nositi staru kapu, ili neku kupovnu
Nema na hrvatskom, ali ako znate neki drugi jezik sigurno ćete naći precizne upute, samo googlajte na tom jeziku.
Drage moje da li bi neko hteo da mi objasni kako se strika peta na carapi, a moze i neko ako zna kako se strikaju natikace ?Puno hvala , strikam ali ne bas previse pa kako su dosli hladniji dani ja bi da se malo zanimam sa strikanjem !hvala unapred
NADA-023 napisao/la:
Drage moje da li bi neko hteo da mi objasni kako se strika peta na carapi, a moze i neko ako zna kako se strikaju natikace ?Puno hvala , strikam ali ne bas previse pa kako su dosli hladniji dani ja bi da se malo zanimam sa strikanjem !hvala unapred
e to bi mogla moja majka,, ucila mene,, ali ja necu da se bavim tim sportom,, tj strikanjem carapa,,,, javi da ti dam telefon......