Budući da su mi recepti za fondan malo komplikovani
, zanima me može li se negdje kupiti gotov fondan ili smjesa za njega? I kdje nabaviti boje za? (u Bosni)
Možda recepti za fondan djeluju komplicirano, ali ja sam prvi puta radila po ovom receptu i više je nego jednostavan, potrebno je cca 5 minuta, a fantastičan je! Boje kupujem u Konzumu, koje zapravo nisu prave boje, već arome - naranča, jagoda, borovnica, lješnjak, kava.... i uspjelo mi je. A imam i boje, kupila sam u Intersparu, ali i sa aromama sam super obojala fondan.
Hvala, Hrvojka, u Konzumu mogu kupiti arome, ali sam se pitala mogu li fondan obojiti njima. 
Fondant je jednostavno za napraviti a boje su bolje one u prahu iz kesice od Eterike. Ima ih u bolje opremljenim prodavnicama kupiti. Moras ih prije u kap-dvije vode otopiti i onda umijesati u fondant.
hrvojka-r-s napisao/la:
Možda recepti za fondan djeluju komplicirano, ali ja sam prvi puta radila po ovom receptu i više je nego jednostavan, potrebno je cca 5 minuta, a fantastičan je! Boje kupujem u Konzumu, koje zapravo nisu prave boje, već arome - naranča, jagoda, borovnica, lješnjak, kava.... i uspjelo mi je. A imam i boje, kupila sam u Intersparu, ali i sa aromama sam super obojala fondan.
Zaista je taj fondant naj brzi a vala i naj jeftiniji.Ja vrlo cesto radim od njega ukrase istina sitne,a za krupnije mijesam ga sa fondantom od MinjeB jer se onda brze susi i moze se bolje obraditi ovo sam ja prije par dana radila
Saira napisao/la:
Budući da su mi recepti za fondan malo komplikovani
, zanima me može li se negdje kupiti gotov fondan ili smjesa za njega? I kdje nabaviti boje za? (u Bosni)
Gotovog fondan i boje ima al ne svugdje,zavisi na koji grad mislis, po Minjeb receptu ja pravim a i kupovala sam nema razlike jedino u cijeni gotov je jako skup a boje mogu i male sto ima u svakoj vecoj radnji (malo pakovanje) sa malo vode ih topis, samo ih treba vise staviti za jacu boju jer crvena nece biti crvena ako je veca kolicina fondana.
zrnce72 napisao/la:
Fondant je jednostavno za napraviti a boje su bolje one u prahu iz kesice od Eterike. Ima ih u bolje opremljenim prodavnicama kupiti. Moras ih prije u kap-dvije vode otopiti i onda umijesati u fondant.
Tu boju u prahu od Eterike ja kupujem u Interexu,mislim da je cijena 0.40 KM. Ako imaš koji u blizini,odi si pogledaj.
Eterika gel boje imaju u Merkatoru (BL), na istoj polici gdje stoje i boje u prahu i ostale stvari za kolače. Imaju sve osnovne boje, a ja sam miješanjem uspjela da dobijem sve prirodne boje. Pored stoje i sedef boje u prahu. Fondan se može obojiti i aromama, ali to su ipak arome, pa se može desiti da se ne slažu sa kolačem ili jedna sa drugom. Meni je zelena aroma mente ubitačna. Kao sapun. Ako želite jače obojen fondan savjetujem da radije obojite kistom odozgo dodatno, nego da stavljate toliku količinu boje u fondan. Inače pravim fondan po receptu MinjaB i odlilčan je, nije skup, namirnice poput glukoze i glicerina možete iskorištiti za dosta puta, tako da je desetak slijedećih investicija samo šećer u prahu i želatin. Kupujem goveđi bijeli, jeftiniji je od onih uu fensi vrećicama.
Evo proračuna za one u BiH: dekstroza (/glukoza,) 3KM, dvije kesice želatina 1KM, šećer u prahu 900g 3-4KM, glicerin 3KM, 1 kašika margarina (nekog svijetlijeg) Nije ga teško napraviti, ne treba mnogo vremena, ni umjeća.
Pipremam se napraviti ovu masu za ukrasavanje torte. Medjutim, brine me glicerin. Apotekarke u Sarajevo apoteci su mi rekle da nikako ne smijem unosti to u organizam. Bocica ima crvenu etiketu i da takvi sastojci idu samo za vanjsku upotrebu. Kako je torta namjenjena za djevojcicu nebih bas rizikovala da dam djeci nesto neadekvatno.
Da li se moze bez glicerina napraviti smjesa?
Evo da se ukljucim malo
.I ja sam iz Bosne i Eterika prehrambene boje sam nasla u Bongo trznim centrima i jako su dobre,a sto se tice FONDA MESE mozete pogledati video klip u kojem je sve ljepo objasnjeno i usput vidite sta se radi i kako se sta stavlja http://www.youtube.com/watch?v=RoUR_f-Lud0&feature=player_detailpage ovdje mozete sve pogledati ili jednostavno ukucati na pretrazivac "DOMACI FONDAN UZ VIDEO KLIP".Posto imam svekrvu koja je magistar farmacije pitacu je za ovaj glicerin pa cu vam prenijeti da li je stvarno stetan....Pozzz svima 
Kad smo već kod tih Eterika boja,recite mi kako dobiti čistu crvenu boju? Ja sam potrošila 2 vrećice crvene,ali dobila sam tamnorozu boju,a ne crvenu.
vrlo tesko ces eternikinim bojama dobiti krv crvenu.ja imam wiltonove boje.cula sam da su i od barvala gel boje odlicne.iskreno probala sam za jednu tortu da stavim direkt u fondan eterikine boje(crvenu)i naravno koliko sam je puno stavila upropastila sam fondan.doslo je do pucanja i mrvljenja.predpostavljam da je od boje jer uvjek radim po mom receptu.posle bacanja jedno 3 kg fondana napravila sma obican bijeli i prespricala crvenom bojom.

Ja sam takodje narucivala iz Švicarske boje,ali su tecne(10ml u jednoj tubi) i moram skroz jedno cjelo pakovanje upotrjebiti da bi dobila skroz crvenu boju .Da li slucajno ko od vas nezna gdje mogu kupiti pribor za izradu figurica od fonda mase.
Ja sam ju stavljala u smjesu margarina i šećera u prahu tako da sam morala umiješati baš unutra,bilo bi lako da sam radila s fondanom,samo bi izvana premazala i bilo bi super. Čak sam dodala i malo crne boje misleći da će pomoći ali ništa.
Što se tiče pribora za fondan,ne znam odakle si,ali kod nas ima za kupiti u Sve i svašta i Dora trgovini
najsigurnije ti je za figurice da vidis kod wiltona.inace ja imam dosta toga ali rijetko sta da i koristim.ruze pravim rukom,neke malo prostije figurice isto.sto se tice prskanja fondana tu imam kompresor tako da je sve puno brze i lakse.crvena boja ukoliko je eterikina sasusuje fondan ako se direkt puca u njega.
Ja sam prije puuuno godina (kad sam tek krenula u "tortarske" vode) dobila savršenu crnu i to na homemade ticino smjesi.
evo slike
Ali sat vremena sam sigurno mjesila smjecu, počela sam s dodavanjem crvene, plave, pa zelene boje i na kraju dodala crnu ( u gelu iz Sve i svašta). Dugotrajnim mjesenjem i omekšavanjem svakih malo u mikrovalnoj dobila sam i genijalan sjaj.
Sad nemam više živaca za toliko mjesenje, pa crnu u većini slučajeva farbam s kistom.
Na koliko tanko razvaljate fondan?
Branal,gdje si kupila taj kompresor?
meni je fondan dosta tanak.sta znam koji cm.eto nikad nisam mjerila ali prvom prilikom budem pa ti saljem mjere.kompresor sam kupila usa ali imas i kod nas.samo malo surfanja po netu.idi na moje slike mislim da sam postavila ga.cisto da imas prestavu o cemu se radi.imam ja i mali na plin.mala bocica u koju se razbije boja sa alkoholom i kabal koji je spojen na malu plinsku bocu(velicine dezodoransa).mnogo se boje ustedi a i mnogo je brze.sta znam meni su jako skupe ove wiltonove boje pa gledam kako god znam da ustedim
evo ovo je prespricano sa kompresorom.vidis kako se sjaji i kako je boja ujednacena
Ma ne trebaš mjeriti,bitno mi je da znam otprilike. Vidjela sam slike,zato te i pitam gdje si nabavila. Ma kod nas je to sve skupo. Jedino da uzmem od tate
on je automehaničar pa ima onaj veliki "pištolj" za farbanje auta. To je super i ne moraš brinuti hoće li se fondan lijepo obojati i da li će pucati zbog boje,pošpricaš i mir.
eto ti u mojim slikama taj mali sto sam kupila u merkatoru.isto radi kao i ovaj veliki.tj pistolj je slican ali je ovaj na struju a mali na plin.i razlika je naravno u cijeni.
Iz BiH Konjic izmedju Mostara i Sarajeva..Koliko kosta pribor ???
na koji tacno mislis?
no,sad sam malo prelistala postove od prije.tebe konkretno interesuje za fiurice.e pa ovako .kod wiltona imas dosta toga ali ja se licno snalazi sa djecijim igrackama.neki dan sam barbiku sjekla na pola.tako da sam dobila izuzetan kalup za tijelo.glavu mozes da napuderises djecijim puderom pa preko izlijes tecni silikon.mozes da radis u glinamolu ili u onoj fimo masi za oblikovanje.znaci snalazis se.najednostavnije malo preledaj sajt wiltona i ako si u mogucnosti narucus kod njih.a imaju da te bog sacuva sta sve ne
Hvala vam,pogledacu obavezno!
branal napisao/la:
meni je fondan dosta tanak.sta znam koji cm.eto nikad nisam mjerila ali prvom prilikom budem pa ti saljem mjere.kompresor sam kupila usa ali imas i kod nas.samo malo surfanja po netu.idi na moje slike mislim da sam postavila ga.cisto da imas prestavu o cemu se radi.imam ja i mali na plin.mala bocica u koju se razbije boja sa alkoholom i kabal koji je spojen na malu plinsku bocu(velicine dezodoransa).mnogo se boje ustedi a i mnogo je brze.sta znam meni su jako skupe ove wiltonove boje pa gledam kako god znam da ustedim
evo ovo je prespricano sa kompresorom.vidis kako se sjaji i kako je boja ujednacena
Fascinirana sam ,koliko smo mi zene sklone improviziranju,
divim se svakoj novoj improvizaciji,,,odlicna ideja sa kompresorom ,ja svoje boje kupujem u apoteci u prahu,,,jako sam zadovoljna,,,, a sto se tice debljine fondana pokusavam u sto tanjem sloju razvuci, jer mi ispada pre,preslatko ,,,,volim ga jer je lako raditi s njim,nisam ljubitelj sasvim slatkih stvari ,samo radi toga sasvim tanki sloj