koji su najbolji prirodni lekovi za anemičnost?

1. davstef 19.06.09. 10:25, #1
    Korisnik je:
    Akcije

detetu sam kontrolisala krv i na granici je do anemičnosti.interesuje me koji su najbolji prirodni lekovi za anemičnost.ako neko ima iskustva u vezi ovoga molila bi da mi odgovori i da svoje savete,šta je najbolje da dete jede i pije.
    znam da treba da jede dosta mesa, ali ne voli i teško ga nagovoriti i sve i ako jede u malim je količinama. imam dobar čaj za anemičnost ali je ruznog okusa pa neće ni da ga promiriši a kamoli da ga pije.

2. lida73 19.06.09. 10:54, #2
    Korisnik je:
    Akcije

Moja ćerkica je bila jako anemična sa dvije godine, evo šta je nama pomoglo:
    -čaj od koprive
    -sok od cvekle i limuna (narenda se cvekla, doda iscijeđeni limun i šećer, koliko limuna toliko i cvekle, ostavi 24 sata, povremeno promiješa onda se procijedi) , moja ćerka nije htjela da to pije kao sok, pa sam joj ja davala kao sirup, 3 puta dnevno po supenu kašičicu ili dvije
    -dobra je još i pileća jetra
    ono što je jako važno je da mliječni proizvodi ometaju apsorpciju gvožđa, tako da nikad u istom obroku ne bi trebao biti miliječni proizvod i meso, ili npr mliječni proizvod i špinat. Doktor mi je tada objasnio da mi je dijete malokrvno vjerovatbno zato što je poslije svakog obroka pila ogromne količine mlijeka, i da smo trebali napraviti razmak od oko 2 sata

3. vanja-mk 19.06.09. 10:55, #3
    Korisnik je: offline
    Akcije

Uvek ista prica: ono sto je preporucljivo, organizam  po default-u odbacuje (na pr.osobe sa  niskim pritiskom, ne vole kafu). Ja znam da je za ovaj problem dobra salata od cikle, ne kuvana samo nariban plod sa dodacima po zelji.Nek te ne brine ako kroz par dana, prilikom mokrenja primetis roza urinu, tako se organizam resava viska.

4. davstef 19.06.09. 11:22, #4
    Korisnik je:
    Akcije

hvala vam puno na odgovorima i savetima, pokusaću ovo sa sirupom od cvekle i limuna.i da dete mi baš pije dosta mleka, a meso slabo, a jetricu da ne pričam.ali moraću da mu dajem pa makar na silu.praviću mu supicu i jetricu ću propasirati pa ću valjda tako lakše da ga nateram da jede, hvala vam još jednom i pusa smiley-smile

5. avatea 19.06.09. 15:15, #5
    Korisnik je:

probajte ovo! anemična sam i pomaže... garant!

http://www.coolinarika.com/recept/sok-infuzija-zdravlja

6. davstef 19.06.09. 16:44, #6
    Korisnik je:
    Akcije

avatea napisao/la:

hvala pokušaću i sa ovim ,jer je baš dobar recept verujem da je super okusa i da će ga rado piti smiley-smile

7. omnia 19.06.09. 17:06, #7
    Akcije

davstef napisao/la:

avatea napisao/la:

hvala pokušaću i sa ovim ,jer je baš dobar recept verujem da je super okusa i da će ga rado piti smiley-smile

okus je rajski, obozavam ga i jos uvijek pijem, iako pucam od zeljeza i krvna slika mi je za uokviriti!!!
    ali protiv niskog tlaka ne mogu... s tim se borim od rodjenja, i ocito cu cijeli zivot. booolesno nizak tlak. oticu mi zglobovi, svakodnevno se moram tusirati hladnom vodom zbog cirkulacije...jutrima me od pospanosti spasi zeleni caj, kavu ne volim i nikada nisam volila (osim u kolacu:) ). kad je jako kriticno i kad moram strebat i bit budna spasi me red bull- iako znam da je najnezdravije *ranje na svijetu i kemija. ali kako je tako je...

8. vanja-mk 22.06.09. 08:45, #8
    Akcije

Setila sam se necega  sto znam od bake.Osobe kojima je zeljezo ispod normalnog nivoa, obicno obozavaju prepecen hleb i peciva (mogu rece i pregorene hlebove i peciva).Ako ne zelis stalno da jo proveravas krv, pokusaj primetiti kakav hleb ili peciva obozava.Ne znam medicinsku povezanost ovih stvari ali nista se ne gubi u promatranju.

9. leomax 22.06.09. 13:43, #9
    Korisnik je:
    Akcije

pravila sam ovaj sok(u sokovniku) i popravila malenoj(i sebi) krvnu sliku u mj.dana. provjereno-dobro!!!   obavezno stavljaj limuna -osim sta se sok bolje održi;neophodan ti je vitamin c koji poboljšava apsorpciju željeza.a i "pokrije" onaj zemljasti okus cikle.

10. leomax 22.06.09. 13:47, #10
    Korisnik je:
    Akcije

zaboravila sam- može i naranča!!!

11. davstef 25.06.09. 23:24, #11
    Korisnik je:
    Akcije

vanja-mk napisao/la:

Setila sam se necega  sto znam od bake.Osobe kojima je zeljezo ispod normalnog nivoa, obicno obozavaju prepecen hleb i peciva (mogu rece i pregorene hlebove i peciva).Ako ne zelis stalno da jo proveravas krv, pokusaj primetiti kakav hleb ili peciva obozava.Ne znam medicinsku povezanost ovih stvari ali nista se ne gubi u promatranju.

od hleba jede samo sredinu  koricu ne, kaze da ne moze da je grize smiley-smile ma dečija posla ,evo danas smo stigli iz bolnice, imao je operaciju sva tri krajnika.  pa ću za dan dva da mu pravim ovaj sirup od cvekle.

12. vanja-mk 26.06.09. 10:28, #12
    Akcije

davstef napisao/la:

vanja-mk napisao/la:

od hleba jede samo sredinu  koricu ne, kaze da ne moze da je grize smiley-smile ma dečija posla ,evo danas smo stigli iz bolnice, imao je operaciju sva tri krajnika.  pa ću za dan dva da mu pravim ovaj sirup od cvekle.

Sad si mi sve rekla.Ako je cesto uzimao antibiotike zbog problema sa krajnicima i to moze biti razlog za anemicnost, jer jaki antibiotici pokvare krvnu sliku.
    Samo ti primeni sirup ili ako moze da jede i salate napravljene od istih sastojaka za sirup, samo naribas plodove (zbog ostalih sastojaka u plodovima kao sto je celuloza).Moja se cerkica preporodila posle operacije sva tri krajnika, pocela je normalno da jede, pa se malo i ugojila, pije i hladne napitke i ne pazi se.....Puno te pozdravljam.

13. davstef 28.06.09. 10:44, #13
    Korisnik je:
    Akcije

vanja-mk napisao/la:

davstef napisao/la:

vanja-mk napisao/la:

Sad si mi sve rekla.Ako je cesto uzimao antibiotike zbog problema sa krajnicima i to moze biti razlog za anemicnost, jer jaki antibiotici pokvare krvnu sliku.
    Samo ti primeni sirup ili ako moze da jede i salate napravljene od istih sastojaka za sirup, samo naribas plodove (zbog ostalih sastojaka u plodovima kao sto je celuloza).Moja se cerkica preporodila posle operacije sva tri krajnika, pocela je normalno da jede, pa se malo i ugojila, pije i hladne napitke i ne pazi se.....Puno te pozdravljam.

baš je pio često antibiotike, nije prošao ni jedan mesec a da mu nisu bili propisani.ma to je bilo strašno.noge su ga mnogo bolele, kazu da je to od krajnika.imao je i zlezdice po vratu.a sada ne zali se na bolove u nogama, a zlezdice na vratu su nestale. i apetit mu se poboljsao, trazi da jede(sto nikada nije radio, uvek sam ga terala da jede),ali još uvek ne sme sve da jede, zbog bolnih rana.        hvala ti na savetima.  pusa   smiley-smile))

14. pekarka 07.05.11. 22:25, #14
    Korisnik je:
    Akcije

najbolji lek za anemicnost je kopriva i med ,caj od mladih kopriva i zasladjeno sa kasicicom meda a najbolja varijanta je konjska kobasica izuzetno popravlja krvnu sliku .

15. TheMashica 04.06.11. 16:21, #15
    Korisnik je:
    Akcije

slazem se za koprivu i med moja baka je to ceo zivot koristila i u 80 godina je imala savrsenu krvnu sliku, ja sam to konzumirala imala sam zdravstvene probleme i ishrana mi je bila losa i zahvljujuci sokovima sveze cedjenim od cvekle (samo cveklu kada se iscedi treba da odstoji u frizideru sat ili dva ne treba je piti sveze cedjenu) i takodje laneno seme je dobro za krvnu sliku

16. marijanada 04.06.11. 17:02, #16
    Korisnik je:

samo da kažem nešto što znam: laneno sjeme i proizvodi od lana nisu dobri za mušku djecu, jer uzrokuju  neplodnost.

pileća jetrica (ili bilo koja druga) je dobra samo ako je životinja domaća, znaći hranjena kod kuće, a ne industrijski uzgojena. Jetra je čistać organizma, pa sve loše što troše industrijski uzgojene životinje pojedemo i mi jedući njihovu jetru. Otrrove u tijelu naš organizam pohranjuje u masnim naslagama, pa kada smo bolesni i počnemo mršaviti, tijelo otpušta te otrove iz masnih naslaga, tako da nam to još dodatno pogoršava stanje i put ka ozdravljenju.

mlijeko inače izaziva sitna kapilarna krvarenja, pa se anemija još dodatno pojačava. mislim da to nije slučaj kod jogurta i kiselih mlijeka, ali nisam sigurna.

naročito treba paziti na to što je lida napisala, da mlijeko spriječava apsorpciju željeza iz namirnica, pa ga ne piti zajedno sa hranom bogatom željezom, znači u razmaku od dva sata. Izuzetak je špinat koji moramo priređivati na mlijku ili slatkom vrhnju, jer mlijeko poništava štetni učinak oksalne kiseline koje ima puno u špinatu, ali zato ne računajte na željezo iz špinata.

eto, puno puta sam naišla na ove podatke, pa možda pomogne :)

17. ptopalovic 02.01.13. 19:10, #17
    Korisnik je:
    Akcije

sada sam naišla na ovu temu pa da iznesem i ja svoja iskustva: ušla moja kćerka u pubertet pa se u kratkom vremenu nekoliko puta "skljokala", onako, iz čista mira.... napravili nalaze - manjak željeza... i kroz priču sa dr. dođemo do zaključka kako je prije non-stop pila kojekakve sokove a s vremenom je skužila da je obična voda bolja od soka. I prestala piti sokove. Uglavnom, kupili nekakve tablete željeza,popila jednu turu.... i uz svaki mesni obrok popije čašu soka ( žuti, narančasti, crveni.... kaže dr.: mogu i oni umjetni kupovni) jer ti sokovi iz mesa "izvlače" ono nešto.... i nakon 2-3 godine željezno dobro da bolje ne može biti iako je blijeda u licu.

18. betinna 02.01.13. 19:13, #18
    Akcije

Pogledaj i ovo