Evo danas sam pokušala sama napraviti male sapunčiće ali nije uspjelo, imate li vi kakva iskustva s njima i na koji način ih radite?
Sanda2208 napisao/la:
Evo danas sam pokušala sama napraviti male sapunčiće ali nije uspjelo, imate li vi kakva iskustva s njima i na koji način ih radite?
Nikad pokusala ,ali ako zelis mozes o tome nesto naci na sajtu osinka.ru (rukodelie i dekor-Мыловарня ).ako uspes nesto razumjeti ili probaj da to prevedes.Pozzz
Zdravo mala skupino ali interesantna odlican forum i ja zelim nesto da naucim
veliki poz...
i mene bi zanimalo!!!!
nisam se nikad bavila kućnom izradom sapuna. Možda može pomoći info koji sam našla slučajno
http://www.nanoteh.info/nano-kozmetika/baze-za-izradu-sapuna
Ja se sjećam da je moja mama radila sapun za robu.I to od ulja(kad bi ga ostalo od prženja)i kauštike....I stvarno je bio odličan za fleke......ali ove mirisne neznam....sad si i mene zainteresirala

Postoji za kupiti u hobby dučanima sastojci za izradu ali skupo je mislim dosta. Postoje recepture kućne stare ali treba do njih doći ali ii prakse naravno,
Evo ja baš ovih dana doma iskopala knjigu "Bakine kućne tajne" u kojoj ima mnoštvo savjeta i recepata za prirodne pripravke za zdravlje, njegu tijela, kućanstvo, kuhinju i vrt. Odlična mi je i proučavam je već par dana i htjela bih puno toga iz nje isprobati. Unutra je i ovaj receptić za sapun.
Upotrijebite 150 g svježega, još mekanoga običnoga sapuna ili izribajte već stvrdnut u pahuljice.
Po želji pripremite 90 ml čaja (npr. kamilice, lipe, metvice...). Zagrijte čaj s 40 ml limunova soka i sapunom, a potom ohladite.
Dodajte 1 do 1 i 1/2 jušnu žlicu nasitno nasjeckanoga ružmarina, 1 jušnu žlicu zobenih pahuljica i 6 kapi eteričnog ulja po želji.
Prelijte u kalup.
Ja ga još nisam isprobala, vjerujem da se sastojci mogu malo prilagoditi, npr. ako netko ne želi staviti pahuljice mislim da će sapun ipak biti dobar i bez njih i sl. Ako vam se sviđa probajte pa mi javite rezultate. 
Sanda2208 napisao/la:
sapu domaći se radi od svinjske i ostale masnoće i doda se živa soda .sve se to dobro kuva dok ne bude u tečnom stanju onda se izlije u kalupe po izboru zatim se ohladi i to je to
jastreb2 napisao/la:
sapu domaći se radi od svinjske i ostale masnoće i doda se živa soda .sve se to dobro kuva dok ne bude u tečnom stanju onda se izlije u kalupe po izboru zatim se ohladi i to je to
Da, tako se pravi. Ja imam negde zapisan recept za domaci sapun pravila sam ga u doba inflacije.
Pa valjda postoje i neki omjeri količina??
Ja sam našla neki recept za izradu od starih komadica sapuna (ostataka koji u ormaru stoje) treba ih naribat ili narezat na sitne komadice te otopit na pari pa nakon toga dodavat po želji mirisna ulja, boju i ostalo, ali to je nemoguce barem je meni bilo tako. Prvo jako dugo vremena treba da se sapun otopi, drugo otopilo se ali nije bilo skoz tekuce kao što piše da bi trebalo bit. Neznam u čemu griješim ali nikako mi ne uspijeva po tom receptu.
imam dva recepta:
1. recept
.30 l vode, 10 kgr. masnoce, 2 kgr. masne sode. Kuvati 2 sata pa razliti u posudu u koju se stavi neka krpa.
Kad se ohladi i stegne iseci na kocke i staviti na promaju naj bolje ko ima tavan da se susi.
2. recept:
6. kgr. masnoce, 6 litara vode i 1. kg sode,,,,,,, ostalo sve isto kao u prvom
Tinazmijalo napisao/la:
evo postupak izrade sapuna
ja u isprobat
samo na google potražite sastojke
Sviđa mi se tvoj recept, a djeci sa Čiova svaka čast!! ![]()
moja baka je pravila...sjećam se da je grozno smrdio,a mislim da se radio od svinjske masti i pepela.. pitat ću je pa vam javim...pretpostavljam da se može dodati nešto da tako ne smrdi...
|
|||
|
|
|||
| The administrator has disabled public write access. | |||
| #727 | |||||
|---|---|---|---|---|---|
|
|||||
|
|
|||||
| The administrator has disabled public write access. | |||||
| #728 | |||||
|
|||||
|
|
|||||
| The administrator has disabled public write access. | |||||
| #729 | ||||
|---|---|---|---|---|
|
||||
|
|||
| # | |||
|---|---|---|---|
|
|||
| . | |||
| #753 | |||||
|
|
||||
| . | |||||
| #754 | ||||
|---|---|---|---|---|
|
)
|
|||
|
||||
|
|
||||
divno...ipak nakon svega pročitanog čini mi se da ja neću ni pokušavati jer je dosta komplicirano...ali i vrlo zanimljivo tako da će sigurno neke vrijedne ručice primjeniti tvoje savjete...pozdrav...
Hvala ocujato na svim informacijama, napokon sve na jednom mjestu. Imam par pitanja, gdje kupujes kausticnu sodu(pretpostavljam u biljnoj apoteci), gdje cu nabaviti kalup za rezanje sapuna i kako cu znati da je sapun sazrio?
tecoma napisao/la:
Hvala ocujato na svim informacijama, napokon sve na jednom mjestu. Imam par pitanja, gdje kupujes kausticnu sodu(pretpostavljam u biljnoj apoteci), gdje cu nabaviti kalup za rezanje sapuna i kako cu znati da je sapun sazrio?
ja sam sodu kupovao u butizi od piture, pakiranja je od kila nekih 20,00 kn
ja sapun izljevam u razne oblike , pa ga i ne režem, a pustim ga da uzri isto kao i ona , tu i tamo probam jezikom da ne pecka, ako ne pecka onda je to to spremno za upotrebu
tecoma napisao/la:
Kalup moze stolar da ti napravi ili neka firma koja reze drvnu gradju za namestaj. Izrezu ti daske odgovarajucih dimenzija, a ti samo spojis to srafovima.
ako radis sapune vrucim postupkom kada mislis da je gotov uzmes malo sapuna na prst pa ga liznes, ako pecka jezik znaci da jos nije gotov ako se nista ne oseca - gotov je.
Ako radis hladnim postupkom, posle mesec dana ce ti svaki sapun biti gotov, ne moras da razmisljas. Mozes da kupis ph testere - trakice i da odredis ph vrednost, to ti je najsigurniji nacin.
da se i ja uključim u ovu temu..ja nisam nikad probala raditi sapune doma, ali ima za kupiti sapunskih baza i to je vrlo jednostavno...tehnika se zove melt and pour...otopi se baza, dodaju se kozmetičke boje i eterična ulja, može se po želji dodati sve što se koristi u kuhinji...ja stavljam i kokos i mak i čajeve i cimet i čokoladu u prahu i zobene pahuljice...dakle, sve što je jestivo može u sapun....i dalje je igra bojama i kalupima ![]()
snezadjoff napisao/la:
imam dva recepta:
1. recept
.30 l vode, 10 kgr. masnoce, 2 kgr. masne sode. Kuvati 2 sata pa razliti u posudu u koju se stavi neka krpa.
Kad se ohladi i stegne iseci na kocke i staviti na promaju naj bolje ko ima tavan da se susi.
2. recept:
6. kgr. masnoce, 6 litara vode i 1. kg sode,,,,,,, ostalo sve isto kao u prvom