Pozdrav do site i prijaten den ![]()
Dobro utro MAKEDONIJO!!!!!Ocigledno site se na rabota
I jas sum vo dukan ama nekako nema narod pa visam na com.Pomina vcerasnata zabava pa denes ke se zanimavam so sreduvanje po doma.
Edvaj cekam malku da stopli pa da izlezam vo priroda.
Sedejki vaka mi tekna da prasam dali nekoj znae nesto za rastenieto KRMAS, KRMUS...Taka go vikaat vo nasiot kraj,a pod toa ime nemozam da go najdam nikade.
s481911p napisao/la:
Dobro utro MAKEDONIJO!!!!!Ocigledno site se na rabota
I jas sum vo dukan ama nekako nema narod pa visam na com.Pomina vcerasnata zabava pa denes ke se zanimavam so sreduvanje po doma.
Edvaj cekam malku da stopli pa da izlezam vo priroda.
Sedejki vaka mi tekna da prasam dali nekoj znae nesto za rastenieto KRMAS, KRMUS...Taka go vikaat vo nasiot kraj,a pod toa ime nemozam da go najdam nikade.
Eh site cekame da se stopli .Denes kaj nas ima sneg i uste vrne.
Sto se odnesuva do rastenieto najubavo ke bide da stavis slika (ako imas) i taka najlesno bi go raspoznale,zosto segde se razlicni iminjata za ista bilka.
Pretpostavuvam deka e nesto lekovito ?!
Pozzzz
Lekovito e ama jas nekako sakam naucno da gi proveram lekovitite svojstva sto gi slusam od narodot.Se ubiv od baranje i osven tuka :
http://notformen.mk/zdravje-i-fitnes/zdrava-ishrana/2743-krmas-apce-protiv-grip.html
na drogo mesto nemozam da go najdam.Koga bi uspejala da go najdam latinskoto ime problemot ke bida resen .
s481911p napisao/la:
Lekovito e ama jas nekako sakam naucno da gi proveram lekovitite svojstva sto gi slusam od narodot.Se ubiv od baranje i osven tuka :
http://notformen.mk/zdravje-i-fitnes/zdrava-ishrana/2743-krmas-apce-protiv-grip.html
na drogo mesto nemozam da go najdam.Koga bi uspejala da go najdam latinskoto ime problemot ke bida resen .
Ke probam jas da ti go najdam latinskoto ime;inaku od svekrva mi imam slusnato deka go davala na decata vo pocetokot na isfrlanje za da se podobri cirkulacijata za pobrzo da izbie sipanicata.Jas pak pred nekoe vreme slusnav da se ostavat 40 zrnca so 0,5l rakija domasna,pa posle nautro na gladno da se pie po edno kapace.Jas ne ni pijam alkohol, a lugjeto sakajki da mi pogodat mi dale rakija od 62% ?????!!!!!!! koga prvpat probav mislev deka ke mi se zapali grloto i zeludnikot.Jas trebase da go pijam lekot zaradi podobruvanje na cirkulacijata,bidejki nekogas i vo leto stapalata mi se mraz studeni.
Prijaten den na site,
Jas sum noviot clen na ovaa mnogu interesna stranica. Me privlece so nejzinata sodrzina, a koga ubavo go razgledav vidov deka ima mnogu interesni sodrzini pokraj kulinarstvoto.
Ova makedonsko katce mnogu me bendisa, mnogu interesni razgovori, a vo varska so KRMUSOT sto ve interesira, toa e grmesto rastenie so plodovi vo temno crvena boja, sobrani vo grozdinja. Vo posledno vreme go sadat i vo dvorovite. Mnogu e zdravo. Se stavaat 40 zrncinja vo 1 lit. rakija se stava da otstoi 40 dena na temno, rakijata stanuva crvena i se koristi za podobruvanje na cirkulacijata na krvta. Se pie po 2-3 goltki na den, a moze i po 2-3 zrnca da se progoltaat na den. Na mali deca se dava koga imaat sipanici i im pomaga polesno da gi isfrlat. Nekogas i na pazarite moze da se najde, a moze da se koristi i suvo. Go ima i vo prodavnicite za zdrava hrana, nesto e slicno kako aronijata no positen.
Se nadevam deka ce se druzime,
Pozdrav,
Dobredojde!
Dobro ni dojde Karamelina
na vistinskoto mesto si 
Dobredojde i od mene.Mimi,ne samo sto e na pravo meso,se nadevam ke se slozis i deka e vo pravo vreme
so ogled deka Karamelina e od Skopje,se nadevam ke ni se pridruzi vo organiziranjeto na sredbata.
Karamelina, dobro došla na ćošeto naše. Eve i jas malku da ve zirnam i pozdravam.Nekako slabo se javuvame, sme zaspale zimski son. Ajde dragi moi budenje, malku da se nasmeeme!!!
*Voditelj: Znači, vi ste pjesnik?* *
Gost: Da, ja sam pjesnik...* *
Voditelj: Amater?* *
Gost: A mater nije, ona je domaćica, malo oko bašte i tako...*
MISAO DANA
Bolje biciklom u kurvanje,
nego mercedesom na posao.
Mladic grli curu u parku i njezno joj sapce na uho:
- Draga, reci mi dvije rijeci koje ce nas spojiti zauvijek...
- Trudna sam.
Vozi plavuša cik-cak, pa kroz crveno, pa zakvači bankinu...
Dovikuje joj lik iz susjednih kola:
- JEBO TE ONAJ ŠTO TI DADE DOZVOLU....
Ona uzvraća:
- MISLIŠ DA NIJE...!!
Stroga dijeta
- U obzir dolazi samo zelena salata, malo prepečenog kruha i sok od
rajčice.
- U redu doktore, ali niste mi rekli uzimam li to prije ili poslije jela?
- Joj, susjeda draga, što je to s vama? Jeste li jako
bolesni?
- Ja? Bolesna? Zdrava sam k'o dren! A što me to
pitate?
- Pa, čujte, vidim da vam već tri dana za redom
svako jutro dolazi liječnik...
- Oprostite, molim, kad je vama svako jutro dolazio onaj pukovnik, meni nije
bilo ni na kraj pameti da pomislim kako je možda počeo rat.
Sjedi ženska u autu čekajući zeleno na semaforu.
U traci do nje stane Mujo sa svojim autom.
Gledaju se oni međusobno, pa Mujo počne spuštati prozor.
Ženska sva sretna, očekujući flert s Mujom, počne spuštati svoj prozor.
Mujo se šeretski nasmiješi i reče:
- Šta je, i ti prdnula?
KARAMELINA napisao/la:
Prijaten den na site,
Jas sum noviot clen na ovaa mnogu interesna stranica. Me privlece so nejzinata sodrzina, a koga ubavo go razgledav vidov deka ima mnogu interesni sodrzini pokraj kulinarstvoto.
Ova makedonsko katce mnogu me bendisa, mnogu interesni razgovori, a vo varska so KRMUSOT sto ve interesira, toa e grmesto rastenie so plodovi vo temno crvena boja, sobrani vo grozdinja. Vo posledno vreme go sadat i vo dvorovite. Mnogu e zdravo. Se stavaat 40 zrncinja vo 1 lit. rakija se stava da otstoi 40 dena na temno, rakijata stanuva crvena i se koristi za podobruvanje na cirkulacijata na krvta. Se pie po 2-3 goltki na den, a moze i po 2-3 zrnca da se progoltaat na den. Na mali deca se dava koga imaat sipanici i im pomaga polesno da gi isfrlat. Nekogas i na pazarite moze da se najde, a moze da se koristi i suvo. Go ima i vo prodavnicite za zdrava hrana, nesto e slicno kako aronijata no positen.
Se nadevam deka ce se druzime,
Pozdrav,
Fala sto si se potrudila
Osven za cirkulacija procitav deka e mnogu lekovito vo slucaj na grip,a i deka pokazuvalo i odlicni rezultati vo lecenjeto na leukemija.Zatoa sakam da go pronajdam latinskoto ime pa da procitam vo svetskata literatura za sto se se koristi.Zatoa biolozi pomagajte
Sto se odnesuva do druzbata-sigurno ke se druzime
vanja-mk napisao/la:
s481911p napisao/la:
Ke probam jas da ti go najdam latinskoto ime;inaku od svekrva mi imam slusnato deka go davala na decata vo pocetokot na isfrlanje za da se podobri cirkulacijata za pobrzo da izbie sipanicata.Jas pak pred nekoe vreme slusnav da se ostavat 40 zrnca so 0,5l rakija domasna,pa posle nautro na gladno da se pie po edno kapace.Jas ne ni pijam alkohol, a lugjeto sakajki da mi pogodat mi dale rakija od 62% ?????!!!!!!! koga prvpat probav mislev deka ke mi se zapali grloto i zeludnikot.Jas trebase da go pijam lekot zaradi podobruvanje na cirkulacijata,bidejki nekogas i vo leto stapalata mi se mraz studeni.
Bas toa so doziranjeto i so nacinot na podgotovka na lekovitite preparati sakam da go ispitam.Nekoi recepti sto gi slusam poveke mi licat na otrovi.Tolku jaka rakija sluzi samo za tingturi koi se doziraat vo kapki,a ne vo goltki pa ne e cudno sto si imala"ogneno cuvstvo".Za cirkulacija probaj caj od ruzmarin SAMO pod uslov ako nemas visok pritisok.
Lihnida napisao/la:
Karamelina, dobro došla na ćošeto naše. Eve i jas malku da ve zirnam i pozdravam.Nekako slabo se javuvame, sme zaspale zimski son. Ajde dragi moi budenje, malku da se nasmeeme!!!
*Voditelj: Znači, vi ste pjesnik?* *
Gost: Da, ja sam pjesnik...* *
Voditelj: Amater?* *
Gost: A mater nije, ona je domaćica, malo oko bašte i tako...*
MISAO DANA
Bolje biciklom u kurvanje,
nego mercedesom na posao.
Mladic grli curu u parku i njezno joj sapce na uho:
- Draga, reci mi dvije rijeci koje ce nas spojiti zauvijek...
- Trudna sam.
Vozi plavuša cik-cak, pa kroz crveno, pa zakvači bankinu...
Dovikuje joj lik iz susjednih kola:
- JEBO TE ONAJ ŠTO TI DADE DOZVOLU....
Ona uzvraća:
- MISLIŠ DA NIJE...!!Stroga dijeta
- U obzir dolazi samo zelena salata, malo prepečenog kruha i sok od
rajčice.
- U redu doktore, ali niste mi rekli uzimam li to prije ili poslije jela?
- Joj, susjeda draga, što je to s vama? Jeste li jako
bolesni?
- Ja? Bolesna? Zdrava sam k'o dren! A što me to
pitate?
- Pa, čujte, vidim da vam već tri dana za redom
svako jutro dolazi liječnik...
- Oprostite, molim, kad je vama svako jutro dolazio onaj pukovnik, meni nije
bilo ni na kraj pameti da pomislim kako je možda počeo rat.
Sjedi ženska u autu čekajući zeleno na semaforu.
U traci do nje stane Mujo sa svojim autom.
Gledaju se oni međusobno, pa Mujo počne spuštati prozor.
Ženska sva sretna, očekujući flert s Mujom, počne spuštati svoj prozor.
Mujo se šeretski nasmiješi i reče:
- Šta je, i ti prdnula?
Kade gi naogas ha ha ha
s481911p napisao/la:
vanja-mk napisao/la:
s481911p napisao/la:
Bas toa so doziranjeto i so nacinot na podgotovka na lekovitite preparati sakam da go ispitam.Nekoi recepti sto gi slusam poveke mi licat na otrovi.Tolku jaka rakija sluzi samo za tingturi koi se doziraat vo kapki,a ne vo goltki pa ne e cudno sto si imala"ogneno cuvstvo".Za cirkulacija probaj caj od ruzmarin SAMO pod uslov ako nemas visok pritisok.
Pritisokot mi e katastrofalno nizok,maz mi mi vika ke sum ziveela so kartalite
;a toa so rakijata bese moja greska -jas pobarav rakija za lek lugjeto mislele ke se mackam,pa koga se potpaliv vnatresno mozev komotno da se prijavam vo cirkus za goltac na ogon
Na latinski krmusot se vikal Phitolaca.Uste ke proveruvam,pa ke ti pisam na PP.
FALAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!Valentina stvarno si srce
Se frlam vo istrazuvanje pa ke pisam do koi soznanija dojdov.Pozzzzzzz

Blagodaram za ubavite zborovi i za dobredoslicata
se nadevam deka ce se druzime.
s481911p napisao/la:
FALAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!Valentina stvarno si srce
Se frlam vo istrazuvanje pa ke pisam do koi soznanija dojdov.Pozzzzzzz
Eve sto najdov za krmusot:
Phytolacca Americana - prijevod.
Lihnida napisao/la:
Phytolacca Americana - prijevod.
Pronajdov prevod i na makedonski no epten e bukvalen i ne e bas razbirliv.Denes se vidov so mojot profesor po biologija od sredno pa i nego go zamoliv malku da istrazuva.So ovaa bilka izgleda treba mnogu pretpazlivo.
vanja-mk napisao/la:
s481911p napisao/la:
Eternity napisao/la:
Zdravo, jas sum nova, mislam coolinarika ja citam dolgo vreme no od denes sum chlen i mnogu mi e drago za makedonskiot prostor i sakav da ve pozdravam i se razbira i site chlenovi na klubot, sekoe dobro i neka vi e sekogash vkusno se shto ke zgotvite
Dobredojde
Jas odamna sum na coolinarika ama denes prv pat go posetiv makedonskoto cose. Se nadevam ubavo ke se druzime
Dobredojde i na dvete,stom ke izleze tema na forumot za druzenjeto vo maj, ke kazeme i ovde za site da bidat vo tek.
Eeeeeeeeeeee!!!!!od koga go posakuvav ova Makedonsko kose ,edvaj go pronajdov skrieno vo edno prekrasno ,malo Makedonsko kose,pozdrav
jel netko zna gdje ima plastičnih polica, kutija i sl. kao na slici
u kumanovu
da su lijepe i naravno povoljne ![]()
http://www.chinesemol.com/member/upload/product/8114039/20078161793062902.jpg
http://www.bobexdoo.com/images/police.jpg
http://www.bricostore.hr/318607-753-large/plastina-kutija-m-4025cm-20l-.jpg
http://www.vzkd.hr/kupaona/Ladice%20vi%C5%A1enamjenske.jpg
vrabec-te-dal napisao/la:
jel netko zna gdje ima plastičnih polica, kutija i sl. kao na slici
u kumanovu
da su lijepe i naravno povoljne
http://www.chinesemol.com/member/upload/product/8114039/20078161793062902.jpg
http://www.bobexdoo.com/images/police.jpg
http://www.bricostore.hr/318607-753-large/plastina-kutija-m-4025cm-20l-.jpg
http://www.vzkd.hr/kupaona/Ladice%20vi%C5%A1enamjenske.jpg
vcera bev vo Skopje po roba i na plasticarskata ulica ima vakvi polici vo izobilstvo.Sigurno ima i vi Kumanovo vo nekoja pogolema prodavnica ili specijaliziran dukan za plastika.Jas imam maalski dukan pa imam skoro se od slikite -ke najdes sigurno.
Ovoj tekst go zemav od eden forum.
Vinobojka - Phytolacca Americana

Devojcinjaaaaaaaa,ke se potrudam site poedinecno da ve izestam,no nekako ne stignuvam od guzva,zatoa i ovde da vi kazam deka temata vo vrska so sredbata e postavena: